Expert: Německo nyní doufá ve zlepšení transatlantických vztahů

Vydáno 03.12.2020
V Německu panuje velká naděje, že změna na pozici amerického prezidenta výrazně zlepší vztahy mezi Evropou a Spojenými státy americkými, uvedl německý historik Wilfried Jilge.  

Americký prezident Donald Trump a šéf NATO Jens Stoltenberg při otevření nové centrály Aliance | foto: NATO Photos

Odchod Donalda Trumpa z prezidentského úřadu však neznamená, že evropští členové Severoatlantické aliance nebudou muset plnit své závazky.

Nastávající americký prezident Joe Biden již deklaroval, že bude nadále klást důraz na plnění finančních závazků ze strany Německa a dalších zemí NATO.

„Německé obyvatelstvo přesto výrazně upřednostňuje udržení pevných transatlantických vztahů před prohlubováním partnerství s nedemokratickými státy, jako jsou Čína nebo Rusko,“ uvedl Jilge.

Jilge hovořil i o přístupu zahraniční politiky Německa k východní Evropě a Rusku. Ten se podle něj neustále vyvíjí a liší se i mezi stranami německé vládní koalice. Rusko podle něj využilo někdejší partnerství s Evropou k modernizaci své strategie.

Očekávání ze strany východní Evropy jsou velmi vysoká a Německo musí najít způsob, jak uspokojit a vytvořit úzká partnerství s evropskými i globálními partnery.

„Zahraniční a energetická politika se stále mění a přístup k Rusku, včetně sankcí, v budoucnu bude záviset na našich parlamentních volbách, které proběhnou příští rok,“ predikoval další vývoj německo-ruských vztahů Wilfried Jilge během online diskuse organizované Centrem transatlantických vztahů CEVRO Institutu ve spolupráci s německou nadací Hanns Seidel Stiftung.

jan natoaktual.cz