Britští mariňáci se vznášejí nad mořem. Testují oblek jako od Ironmana

Vydáno 25.01.2022
Z rychlého člunu se nad moře vznese muž, dostihne pobřežní hlídkový člun před sebou a přistane na jeho palubě. Nenechte se mýlit, nejde o animaci nebo o další filmové ztvárnění marvelovského hrdiny Ironmana. Příslušníci britské námořní pěchoty testují speciální vybavení, které jim umožňuje létat.  

Britská námořní pěchota testuje létající Jet Suit od Gravity Industries | foto: natoaktual.cz

Videozáběry z testování před časem vzbudily pěkný rozruch. Britská námořní pěchota zcela otevřena přistoupila na testování nové technologie - speciálního „jetpacku“ nebo chcete-li tryskového batohu, který by v budoucnu mohl dát nejen mariňákům doslova nové schopnosti.

Výrobcem je britská technologická společnost Gravity Industries. Technologii pojmenovala jako „Jet Suit“ (tryskový oblek). Zveřejněné záběry ukazují příslušníka námořní pěchoty s speciálními tryskami na rukou a nádrží s palivem na zádech, jak odstartuje z pohybujícího se nafukovacího člunu, dostihne hlídkové pobřežní plavidlo HMS Tamar a bezpečně přistane na jeho palubě.

Britský výrobce udává, že jeho oblek je schopen vyvinout rychlost až 128 km/h a tah motoru umožňuje dosáhnout výšky přes 3 500 metrů. Zakladatel Gravity Industries a bývalý záložník britských Royal Marines Richard Browning už oblek testoval u pozemních sil britské armády a u námořní pěchoty také.

Britské ozbrojené síly uvedly, že technologie je zatím ve zkušební fázi. Obecně se ale očekává, že by takové vybavení umožnilo například nepozorované rychlé zásahy úderných jednotek, například v případě potřeby zastavení plavidla. K tomu se dosud používají rychlé čluny nebo slanění z vrtulníku.

Kromě taktických schopností byl Jet Suit také testován během pátracích a záchranných akcích letecké záchranné služby v horských oblastech.

Británie není jedinou zemí, která potenciálně zajímavou technologii zkouší. Gravity Industries nechala oblek vyzkoušet také příslušníky speciálních sil nizozemského námořnictva. Americká výzkumná agentura DARPA od loňského března pracuje na studii proveditelnosti „jetpacku“.

Bojovému využití zatím brání jedna podstatná skutečnost. Vznášející se voják je totiž příliš zranitelný, nemluvě o nádrži vysoce hořlavého leteckého paliva, kterou nese na zádech. Nedostatečnou ochranu ještě podtrhuje omezení váhy, kterou je schopen běžný voják unést. Nemá tak balistickou vestu a zásoba paliva vystačí na na 5-10 minut letu.

inc natoaktual.cz