natoaktual.cz

Summit NATO 2023

Speciální příloha
k summitu ve Vilniusu

  • natoaktual.cz
  • Zpravodajství
  • Informační centrum o NATO
  • nato.idnes.cz

  • Japonské námořnictvo cvičí u evropských břehů. Tokio upevňuje vztahy s NATO

    14. června 2022  7:05
    Je to nebývalá mise. Dvojice plavidel japonského námořnictva proplouvá Středomořím a momentálně zakotvila ve francouzskému přístavu Toulon. Tokio kvůli ruské invazi na Ukrajinu zintenzivňuje vojenskou spolupráci s NATO. Cvičení japonských námořníků u evropských břehů má být jen začátek.  

    ITS Margottini (vlajková loď druhé stále námořní skupiny NATO), TCG Salihreis tureckého námořnictva a japonská plavidla Kašima a Šimakaze během plavby Středozemním mořem | foto: MARCOM

    Výcviková loď JS Kašima a raketový torpédoborec JS Šimakaze japonského námořnictva jsou na výpravě k evropským břehům už od 24. dubna.

    Ve Středozemním muži před pár dny společně nacvičovaly posádky obou lodí manévrové situace s plavidly italského a tureckého námořnictva, která nyní v oblasti hlídkují v rámci jedné ze stálých námořních skupin NATO.

    „Interakce je skvělou příležitostí k posílení naší spolupráce a partnerství. Sdílíme mnohé ze základních hodnot - proto je naše spolupráce oboustranně výhodná. Japonsko je jednou z mnoha zemí mimo euroatlantickou oblast, se kterou NATO rozvíjí vztahy,“ uvedl kontraadmirál italského námořnictva Mauro Panebianco při osobním setkání se svým protějškem Šukaku Komutanou na palubě japonské Kašimy.

    Japonská plavidla nyní zakotvila ve francouzském přístavu Toulon. Pak budou pokračovat dál a mají uskutečnit několik dalších interakcí s námořními jednotkami NATO. Výcviková výprava má však být začátkem daleko užší spolupráce japonských ozbrojených sil s evropskými spojenci.

    Kvůli ruské invazi na Ukrajinu se Tokio snaží zintenzivnit vojenskou spolupráci s Alianci. Před pár dny se dalších společných vojenských cvičeních dohodli šéf Vojenského výboru NATO Rob Bauer s japonským ministrem obrany Nobuem Kišim.

    Japonsko podle Kišiho očekává posílení svých vazeb s evropskými zeměmi a rozšířené působení NATO v indo-pacifickém regionu. „Bezpečnost Evropy a Asie je úzce propojena, zvláště nyní, kdy mezinárodní společenství čelí vážným výzvám,“ řekl Kiši.

    Japonsko zdvonásobí obranné výdaje

    Japonská vláda premiéra Fumia Kišidy před týdnem schválila politický plán, který počítá s masivním posílením obranných kapacit a výdajů v horizontu příštích pěti let.

    Kvůli rostoucímu napětí kolem Tchaj-wanu, vzestupu vojenských schopností Číny nebo raketovým testům severokorejského režimu chce Tokio v tomto období prakticky zdvojnásobit vojenské výdaje. Ty nyní činí něco málo přes 1 % HDP (hrubého domácího produktu).

    Plán například počítá se zavedením doktríny preventivních úderů, stejně jako s rozvojem a posílení vesmírné, kybernetické a elektronické obrany a vývojem a zaváděním bezpilotních zbraní. Podle analytiků i kritiků jde o velký posun, který značně přesahuje po dlouhá desetiletí uplatňovaný princip, kdy se Japonsko soustředilo výlučně na svou sebeobranu.

    Premiér Kišida zvažuje, že se koncem června osobně zúčastní plánovaného summitu NATO v Madridu, kam byl pozván. Stal by se tak prvním japonským lídrem, který by to udělal.

    Už samotné úvahy o návštěvě aliančního summitu však dokazují další sbližování země s NATO a představují silnější odsouzení ruské agrese vůči Ukrajině. Tu Tokio dosud i přes připojení se k sankcím kritizovalo pouze velmi vlažně, zejména kvůli vlastním teritoriálním sporům s Moskvou ohledně Kurilských ostrovů.

    Podle japonských médií zatím definitivní rozhodnutí o jeho účasti nepadlo. Premiér musí vzít v potaz vnitropolitickou situaci v Japonsku, kde by tento měsíc měly proběhnout parlamentní volby.

    Na vrcholnou schůzku spojenců 29.-30. června, kde má NATO ve své novém strategickém konceptu mezi bezpečnostní výzvy poprvé zahrnout Čínu, by měl do Španělska přicestovat rovněž jihokorejský prezident Jun Suk-jol.

    „Mezi hrozby patří rychlá mobilizace Čínské lidové republiky, její mocenské přátelství s Ruskem a její snaha oslabit mezinárodní řád založený na pravidlech, která jsou základem míru a bezpečnosti celého světa,“ předeslal šéf americké diplomacie Anthony Blinken.

    Kromě Japonska a Jižní Koreje pozvánku na summit dostali rovněž představitelé Austrálie a Nového Zélandu.

    inc natoaktual.cz

    Barista i záchranář u kanónu

    Říjen 2019

    Poprvé v historii nechala armáda záložáky pálit z kanónů ostrými

    Dny NATO v Ostravě

    Září 2019

    Dny NATO navštívilo 220 tisíc lidí, ukázaly i nové vrtulníky pro armádu.

    Továrna na instruktory

    Červenec 2019

    Britský poradní tým s pomocí Čechů vyškolil už přes 9 500 vojenských instruktorů.

    Mraky prachu, vedro a léčky

    Červen 2019

    Jak vypadá příprava českých vojáků na misi v africkém Mali.

    Partneři portálu

    NATO PDD iDnes.cz Newton Media