natoaktual.cz

Summit NATO 2023

Speciální příloha
k summitu ve Vilniusu

  • natoaktual.cz
  • Zpravodajství
  • Informační centrum o NATO
  • nato.idnes.cz

  • Obrana podepsala nákup vozidel Hilux. Splatili jsme dluh, říká Metnar

    26. listopadu 2020  10:56,  aktualizováno  11:24
    Ministerstvo obrany ve čtvrtek podepsalo smlouvu na nákup nových terénních vozidel Toyota Hilux pro armádu. V příštích dvou letech obrana objedná od české společnosti Glomex MS nejprve 800 automobilů ve verzi pick-up. Celkově může koupit až 1 200 nových vozů, které mají nahradit dosluhující vozidla UAZ a Land Rover.  

    Toyota Hilux v možné podobě pro českou armádu | foto: Ministerstvo obrany

    „Konečně se nám podařilo splatit dlouholetý dluh vůči vojákům. Rámcová smlouva má platnost do roku 2024, ale není na co čekat a hned v příštích dvou letech chceme objednat 800 nových vozidel,“ uvedl ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO).

    Konkrétně bude resort obrany moci prostřednictvím rámcové dohody pořídit celkem až 1200 zabezpečovacích vozidel kategorie VN1-G (pick-up), která budou určena k přepravě pěti osob s materiálem na pozemních komunikacích i v terénu.

    „V případě, že vše půjde podle plánu, první Toyoty dostanou vojáci ve druhé polovině příštího roku,“ upřesnil náměstek ministra pro akvizice Lubor Koudelka. Kvůli pandemii koronaviru dohodu s jednatelem společnosti Glomex MS Jiřím Sadílkem podepsali elektronicky.

    Nové teréňáky pro armádu. Nesmrtelná Toyota Hilux nahradí staré vozy UAZ

    Firma Glomex MS podala ve výběrovém řízení ekonomicky nejvýhodnější nabídku, kdy cena za jedno vozidlo činí 893 tisíc Kč s DPH (včetně servisních služeb na 24 měsíců a souprav dílů pro údržbu a opravy), a splnila všechny požadované technické i zákonné parametry.

    Celkově by tak firma mohla dodat armádě vozidla za v součtu více než miliardu korun.

    Ministerstvo obrany vybíralo z 10 nabídek na 4 typy vozidel. Neúspěšní uchazeči podle ministerstva obrany nepodali v zákonné lhůtě proti výsledku žádné námitky, proto nic nebránilo podpisu smlouvy se společností Glomex.

    Armáda už dříve avizovala, že chce víceúčelová osobní terénní vozidla pro logistické a zabezpečovací úkoly. Vozy by se tak měly pohybovat výhradně mimo případné bojiště. Sloužit mají k přepravě lidí či k zásobování.

    Mají tak být dodávána prakticky ve stejné podobě, v jaké jsou vyráběna pro civilní využití. Nebudou tak muset být dále upravována, což by zvýšilo náklady na jejich pořízení.

    Nebudou tak například pancéřovaná. Vojáci ale požadují držáky na útočné pušky nebo khaki nátěr. Dodávky nových vozů by měly skončit v roce 2024.

    Firma Glomex nedávno uspěla v podobné zakázka pro polskou armádu. Té dodá přes 600 speciálně upravených vozů Ford Ranger XLT. „V obou výběrových řízeních jsme přesvědčili naše zákazníky, že jsme připraveni dodávat automobily v požadované specifikaci včetně speciálních úprav za nejvýhodnějších dodacích a cenových podmínek,“ uvedl už dříve prezident společnosti Josef bečvář, který dříve působil jako náčelník generálního štábu.

    inc natoaktual.cz

    Barista i záchranář u kanónu

    Říjen 2019

    Poprvé v historii nechala armáda záložáky pálit z kanónů ostrými

    Dny NATO v Ostravě

    Září 2019

    Dny NATO navštívilo 220 tisíc lidí, ukázaly i nové vrtulníky pro armádu.

    Továrna na instruktory

    Červenec 2019

    Britský poradní tým s pomocí Čechů vyškolil už přes 9 500 vojenských instruktorů.

    Mraky prachu, vedro a léčky

    Červen 2019

    Jak vypadá příprava českých vojáků na misi v africkém Mali.

    Partneři portálu

    NATO PDD iDnes.cz Newton Media