natoaktual.cz

Summit NATO 2023

Speciální příloha
k summitu ve Vilniusu

  • natoaktual.cz
  • Zpravodajství
  • Informační centrum o NATO
  • nato.idnes.cz

  • Obrana začne vyjednávat o nákupu tří izraelských dronů Heron 1

    9. srpna 2022  19:46
    Ministerstvo obrany zahájí v nejbližší době jednání s izraelskou vládou o pořízení tří bezpilotních letounů HERON 1 z Izraele. Stroje střední velikosti, které je možné vyzbrojit střelami nebo pumami, chce nakoupit prostřednictvím mezivládní dohody. Mají sloužit ke vzdušnému průzkumu a přímé bojové podpoře a ochraně jednotek.  

    Bezpilotní letoun Heron 1 izraelského výrobce IAI | foto: wikimedia

    Obrana chce nyní vyjednat co nejnižší cenu a zároveň co možná nejrychlejší termín dodání. „Věřím, že k uzavření smlouvy dojde ještě v letošním roce,“ uvedla ministryně obrany Jana Černochová.

    Česká armáda má v současnosti ve výzbroji několik typů dronů, především menší velikosti. Největší z nich jsou bezpilotní stroje ScanEagle, které vojáci používali v Afghánistánu. S váhou do 22 kilogramů uletí přes 100 kilometrů a ve vzduchu vydrží přes 20 hodin.

    Stroje Heron 1 s rozpětím křídel přes 16 metrů patří do zcela jiné kategorie. S váhou až 1 150 kilogramů překračuje doba letu 40 hodin, dokážou letět rychlostí přes 200 km/h a vystoupat do výšky 10 kilometrů. Nosnost 470 kilogramů pak umožňuje dron vyzbrojit řízenými střelami i pumami. Izrael stroj zavedl do výzbroje už v roce 2005.

    Ministerstvo obrany před časem podniklo průzkum trhu s tím, že rád aby nejlépe vyhovoval právě stroj izraelské státem vlastněné společnosti Israel Aerospace Industries.

    „Vybraný prostředek nejvíce odpovídá předpokládanému využití v rámci Armády ČR a splňuje budoucí požadavky pro plnohodnotné využití, jak na území ČR v rámci výcviku, tak pro případné využití v rámci podpory jednotek v zahraničních operacích,“ konstatoval Pavel Nakládal, který za armádu parametry hodnotil.

    Drony ve službách české armády. Vlastní vývoj i dárek od Američanů

    Obrana chce od dodavatele rovněž veškeré příslušenství včetně pozemních řídících stanic, datových terminálů, přepravních kontejnerů a dalšího vybavení. Pořízení těchto strojů vychází z Koncepce výstavby schopností Armády ČR, která indentifikuje tyto stroje jako klíčové při provádění vzdušného průzkumu a plnění dalších úkolů k přímé bojové podpoře a ochraně jednotek.

    Podobně jako u dalších velkých akvizic chce obrana pořídit stroje, jejichž hodnota by včetně veškerého vybavení mohla dosáhnout až 1,5 miliardy korun, prostřednictvím mezivládní dohody.

    „Umožní nám to nastavení dlouhodobé spolupráce a zabezpečení provozu, oprav a dodávek náhradních dílů dodávané vojenské techniky po celou dobu životnosti,“ uvedla ministryně Černochová.

    inc natoaktual.cz

    Barista i záchranář u kanónu

    Říjen 2019

    Poprvé v historii nechala armáda záložáky pálit z kanónů ostrými

    Dny NATO v Ostravě

    Září 2019

    Dny NATO navštívilo 220 tisíc lidí, ukázaly i nové vrtulníky pro armádu.

    Továrna na instruktory

    Červenec 2019

    Britský poradní tým s pomocí Čechů vyškolil už přes 9 500 vojenských instruktorů.

    Mraky prachu, vedro a léčky

    Červen 2019

    Jak vypadá příprava českých vojáků na misi v africkém Mali.

    Partneři portálu

    NATO PDD iDnes.cz Newton Media