Gripeny se po třech týdnech vrátily na mateřskou základnu

Vydáno 28.07.2020
Letecká základna v Čáslavi obnovila v pondělí po třech týdnech provoz. Letouny Gripen i Alca se vrátily ze záložního letiště v Pardubicích, odkud operovaly kvůli technické odstávce čáslavské řídící věže a údržbě zpevněných ploch kolem dráhy.  

Dny NATO v Ostravě. JAS-39 Gripen českých Vzdušných sil | foto: Lubomír Světničkanatoaktual.cz

„Letecká technika se tak po třech týdnech přesunula zpět ze záložního letiště v Pardubicích na mateřskou základnu. Přelet letounů se uskutečnil v dopoledních hodinách,“ uvedla mluvčí čáslavské základny Hana Havrdová.

Kvůli zajištění nepřetržité pohotovosti pro ochranu vzdušného prostoru i zabezpečení výcviku letců startovaly v uplynulých týdnech z pardubického letiště nadzvukové stroje JAS-39 Gripen i podzvukové letouny L-159 Alca. Provoz celkem dvanácti letounů obou typů (6+6) zabezpečovalo asi 80 lidí.

Výluka leteckého provozu probíhala od 7. července kvůli plánované technické odstávce čáslavské řídící věže, provedení údržby zpevněných ploch a pracemi souvisejícími s budováním nové infrastruktury základny. Dvojice hotovostních letounů Gripen i tak pravidelně startovala až ke dvěma cvičným letům denně.

Ostatní stroje, které letci nemuseli přesouvat na záložní letiště, prošly v mezičase předepsanou údržbou.

Armáda plánuje české letce s gripeny v roce 2022 vyslat opět do zahraniční mise. Počtvrté by měli čeští stíhači na šest měsíců střežit vzdušný prostor Litvy, Lotyšska a Estonska v rámci takzvaného Air Policingu NATO.

inc natoaktual.cz