natoaktual.cz

Summit NATO 2023

Speciální příloha
k summitu ve Vilniusu

  • natoaktual.cz
  • Zpravodajství
  • Informační centrum o NATO
  • nato.idnes.cz

  • Gripen v nových barvách připomíná 100 let od vzniku Československa

    11. května 2018  13:27
    Jeden z nadzvukových strojů Gripen českých vzdušných sil dostal zbrusu nové zbarvení. Má připomínat sto let od vzniku československého letectva. Premiérově se s ním čeští stíhači z elitní 211. taktické letky představí na nadcházejícím prestižním cvičení tygřích letek NATO v polské Poznani.  

    Výroční Gripen elitní 211. letky pro prestižní cvičení tygřích letek NATO | foto: Lubomír Světničkanatoaktual.cz

    Každoroční „Tiger Meet“, tedy setkání tygřích letek, které platí v zemích NATO za elitu, je jedním z nejprestižnějších cvičení vůbec. Začíná už příští týden. Kromě desítek bodovaných cvičných misí i vzdušných soubojů jsou však součástí i různé tradice a zvyklosti.

    Fotografie

    Start Gripenu 211. letky s loňským motivem pro prestižní cvičení tygřích letek...
    Výroční Gripen 211. letky pro prestižní cvičení tygřích letek NATO
    Výroční Gripen 211. letky pro prestižní cvičení tygřích letek NATO
    Výroční Gripen elitní 211. letky pro prestižní cvičení tygřích letek NATO

    A ztvárnění tygří příslušnosti je jedním ze symbolů, kterými se letouny a vrtulníky elitních letek pyšní.

    Každý rok se letci přitom snaží přijít s novým zbarvením „vlajkového letounu“. Pro letošní rok připravili „výroční“ Gripen, který má připomínat 100 let od vzniku československého letectva.

    Čeští letci, ať už vrtulníková 221. letka ze základny v Náměšti nad Oslavou nebo 211. taktická letka z Čáslavi, se snaží přijít vždy s originálním motivem. A v minulosti za to kromě letového umění sklízeli obdiv a uznání.

    Loni za motivem „Wildcat“ na jednom z gripenů s částečně překrytou tváří topmodelky Simony Krainové stylizované do podoby tygřice získali stříbro. Rok předtím zase čeští vrtulníkáři s unikátně zbarveným bitevníkem Mi-24/35 stylizovaným do podoby filmového vetřelce získali cenu za úplně nejlepší kamufláž.

    V případě pronajatých gripenů ve službách českých vzdušných sil však nejde o malbu, ale o speciální samolepící fólie, na jejichž pořízení se většinou letci v minulosti skládali. V posledních letech náklady na polep stroje elitní letky hradí výrobce letounů Saab.

    Tygří letky

    Tradice tygřích letek vznikla už za druhé světové války mezi americkými piloty. V 60. letech minulého století se piloti tygřích letek států NATO začali na manévrech setkávat, aby společně procvičili nové způsoby boje, vyměnili si zkušenosti či otestovali stroje kolegů.

    V současnosti má asociace tygřích letek 24 řádných členů ze 14 zemí NATO a neutrálního Švýcarska.

    Česko v elitním klubu zastupuje dříve přerovská 231. letka a po stěhování do Náměště nad Oslavou přejmenovaná 221. letka bitevních vrtulníků Mi-24/35. Právoplatným členem je od roku 2001 a byla vůbec první letkou z bývalého východního bloku, která získala plné členství. O rok později čeští letci v soutěži v Portugalsku zvítězili.

    V roce 2010 se právoplatným členem stala 211. taktická letka z Čáslavi s gripeny a hned slavila vítězství.

    Stíhači na rozdíl od kolegů s vrtulníky nemohou nechat pomalovat celý stroj. Dalším omezením jsou pak předpisy, které jasně stanovují, jak má být umístěn výsostný znak ČR na ocasní ploše letounu.

    Na cvičení tygřích letek do polské Poznaně odletí celkem čtyři stroje JAS-39 Gripen českých vzdušných sil. Z vrtulníkové základny pak trojice strojů.

    Za splnění dílčích misí, ale i dalších doplňkových disciplín, jako jsou například sportovní hry nebo společenské vystupování, získávají letci body.

    Soutěží se obvykle v pěti rozličných disciplínách. Nejdůležitější a nejvíce hodnocenou je kategorie „nejlépe létající letka“. Tygří „image“ je porovnávána v soutěži o nejlepší ústroj a originální ztvárnění tygřích symbolů.

    Svůj důvtip i smysl pro humor musí pak letky prokázat při dovednostní soutěži a fyzickou zdatnost zase během tygřích sportovních her. Nejlepší letka, která sesbírá nejvíce bodů, získá unikátní sošku stříbrného tygra „Silver Tiger Trophy“.

    inc natoaktual.cz

    Barista i záchranář u kanónu

    Říjen 2019

    Poprvé v historii nechala armáda záložáky pálit z kanónů ostrými

    Dny NATO v Ostravě

    Září 2019

    Dny NATO navštívilo 220 tisíc lidí, ukázaly i nové vrtulníky pro armádu.

    Továrna na instruktory

    Červenec 2019

    Britský poradní tým s pomocí Čechů vyškolil už přes 9 500 vojenských instruktorů.

    Mraky prachu, vedro a léčky

    Červen 2019

    Jak vypadá příprava českých vojáků na misi v africkém Mali.

    Partneři portálu

    NATO PDD iDnes.cz Newton Media