natoaktual.cz

Summit NATO 2023

Speciální příloha
k summitu ve Vilniusu

  • natoaktual.cz
  • Zpravodajství
  • Informační centrum o NATO
  • nato.idnes.cz

  • Švédsko nabízí bezplatný převod současných stíhaček Gripen

    30. června 2022  18:56
    Švédsko nabízí České republice bezplatný převod stávajících stíhaček JAS-39 Gripen, které česká armáda používá. Podle švédského velvyslance Fredrika Jörgensena by letouny byly modernizovány a šlo by tak o atraktivní ekonomickou nabídku. České ministerstvo obrany zatím takové informace nemá.  

    Dny NATO v Ostravě. Letoun JAS-39 Gripen českých Vzdušných sil | foto: Lubomír Světničkanatoaktual.cz

    „Letadla jsou momentálně pronajímaná. My bychom je tím pádem považovali za splacená a mohli bychom je České republice přenechat zdarma,“ oznámil švédský velvyslanec v rozhovoru pro CNN Prima News.

    České vzdušné síly by tak podle něj mohly pokračovat s gripeny. „Byl by to také velmi rychlý proces, který by vyloučil jakékoli riziko výpadku kapacit,“ řekl Jörgensen s tím, že součástí by mohla být i dodávka strojů nové generace s označením Gripen E.

    Ministerstvo obrany zatím konkrétní nabídku ze Švédska nemá.

    Švédský velvyslanec uvedl, že výrobce Saab je schopen nové stroje dodat bez dlouhé čekací doby a česká armáda by nemusela měnit zázemí, které letouny potřebují.

    Česko si ze Švédska pronajímá 14 stíhacích letounů Gripen (12 jednomístných s označením C a 2 v dvoumístné verzi s označením D). Pronájem skončí v roce 2027 a může být ještě o dva roky prodloužen.

    Ministerstvo obrany už nyní proto začalo hledat možnosti, jakým způsobem stíhací letectvo dále provozovat. Ve hře je několik variant. Od nákupu nových gripenů a případně i dvojnásobného počtu až po pořízení jiné platformy, například supermoderních amerických strojů F-35.

    „Předpokládám, že bude ministerstvo obrany vyjednávat s oběma potenciálními dodavateli proudových letounů. Pouze tak může Česká republika získat nejlepší možné podmínky, nehledě na fakt, že výboru pro obranu nebyla dosud předložena žádná informace ani vojenské doporučení k této věci,“ uvedl bývalý ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO) a šéf sněmovního výboru pro obranu.

    inc natoaktual.cz

    Barista i záchranář u kanónu

    Říjen 2019

    Poprvé v historii nechala armáda záložáky pálit z kanónů ostrými

    Dny NATO v Ostravě

    Září 2019

    Dny NATO navštívilo 220 tisíc lidí, ukázaly i nové vrtulníky pro armádu.

    Továrna na instruktory

    Červenec 2019

    Britský poradní tým s pomocí Čechů vyškolil už přes 9 500 vojenských instruktorů.

    Mraky prachu, vedro a léčky

    Červen 2019

    Jak vypadá příprava českých vojáků na misi v africkém Mali.

    Partneři portálu

    NATO PDD iDnes.cz Newton Media