natoaktual.cz

Summit NATO 2023

Speciální příloha
k summitu ve Vilniusu

  • natoaktual.cz
  • Zpravodajství
  • Informační centrum o NATO
  • nato.idnes.cz

  • Generál Pavel shání pomoc pro boj proti koronaviru

    7. dubna 2020  17:10
    Někdejší šéf Vojenského výboru NATO a bývalý náčelník generálního štábu Petr Pavel založil se svými spolupracovníky iniciativu, která shání finanční prostředky na boj proti šíření koronaviru. Vybrané peníze míří k dobrovolníkům, kteří vyrábějí ochranné pomůcky nebo pomáhají s rozvážením nákupů či léků.  

    Generál Petr Pavel | foto: NATO Photos

    Podle generála Pavla má iniciativa dát možnost široké veřejnosti finančně přispět těm, kteří se snaží nezištně pomáhat v boji proti šíření nového koronaviru. Přispět lze na transparentní účet přes webové stránky www.spolusilnejsi.cz.

    Na nich se mohou současně hlásit jednotlivci i organizace, které potřebují urgentní pomoc. „Nikdy nebylo tak zle, abychom s tím nemohli udělat alespoň něco,“ uvedl Pavel s tím, že se není možné v současné situaci spoléhat jen na prostředky státu.

    S propuknutím nákazy COVID-19 i v České republice se podle něj začaly dít neuvěřitelné věci a objevila se nebývalá a mocná síla solidarity, obětavosti a lásky k bližnímu, která opět spojila národ. „Většina příkopů, která nás rozdělovala, přes noc zmizela. Zjistili jsme, že spolu jsme silnější,“ konstatoval.

    Jak dodal iniciativa chce pomoci a podpořit ty, kteří se sami a nezištně na vlastní náklady zapojili do pomoci druhým. Jde o dobrovolníky, kteří vyrábějí ochranné pomůcky nebo nakupují a rozvážejí potraviny či vyzvedávají léky. „Chceme pomoct pomáhat,“ řekl.

    Do dnešního dne iniciativa, ve které figuruje kromě Pavla také například někdejší český velvyslanec v USA a v Rusku Petr Kolář, vybrala přes 460 tisíc korun a podpořila už tři projekty. Těm poskytla dohromady 100 tisíc korun. Dobrovolnickému centru v Ústí nad Labem iniciativa poskytla peníze na nákup potravin pro lidi v nouzi, firmě Eggobags na nákup materiálu pro výboru ochranných štítů a iniciativě Sousedská pomoc zaplatila karty na pohonné hmoty pro dobrovolníky, kteří rozvážejí roušky, potraviny a další potřebné věci.

    Transparentní účet iniciativa založila již existujícím spolkem „Bezpečná budoucnost“. Pavel to zdůvodnil tím, že registrace by trvala dlouho a s pomocí chtěli přijít rychle.

    inc natoaktual.cz

    Barista i záchranář u kanónu

    Říjen 2019

    Poprvé v historii nechala armáda záložáky pálit z kanónů ostrými

    Dny NATO v Ostravě

    Září 2019

    Dny NATO navštívilo 220 tisíc lidí, ukázaly i nové vrtulníky pro armádu.

    Továrna na instruktory

    Červenec 2019

    Britský poradní tým s pomocí Čechů vyškolil už přes 9 500 vojenských instruktorů.

    Mraky prachu, vedro a léčky

    Červen 2019

    Jak vypadá příprava českých vojáků na misi v africkém Mali.

    Partneři portálu

    NATO PDD iDnes.cz Newton Media