natoaktual.cz

Summit NATO 2023

Speciální příloha
k summitu ve Vilniusu

  • natoaktual.cz
  • Zpravodajství
  • Informační centrum o NATO
  • nato.idnes.cz

  • Speciální síly projdou potápěčským peklem s tajemnou polskou Formozou

    3. ledna 2020  11:04
    Česká armáda letos plánuje 132 různých cvičení v zahraničí. Je to sice méně, než loni, ale některá z nich lze označit za unikátní. Jako například společný výcvik Speciálních sil s donedávna přísně utajovanou polskou jednotkou Formoza, určenou pro sabotážní a protiteroristické operace na moři.  

    Polská speciální jednotka Formoza | foto: formoza.wp.mil.pl

    Bude mít příznačný název - „Diver Hell“, tedy volně přeloženo něco jako „potápěčské peklo“. Podrobnosti o připravovaném cvičení elitních českých a polských speciálních jednotek patří z pochopitelných důvodů k utajovaným.

    I přes pár kusých informací ale bude zřejmě patřit k těm nejzajímavějším, do kterých se čeští vojáci letos zapojí.

    FOTOGRAFIE

    Polská speciální jednotka Formoza
    Polská speciální jednotka Formoza
    Polská speciální jednotka Formoza
    Polská speciální jednotka Formoza

    Podle informační zprávy, kterou nedávno dostali k dispozici poslanci, při něm půjde o zdokonalovací výcvik bojových potápěčů v reálných podmínkách v extrémních klimatických podmínkách Baltského moře.

    „Primárně bude zaměřeno na úderné operace na lodě, úderné operace z vody na pevné objekty, přeprava materiálu na velké vzdálenosti s využitím podvodní techniky,“ uvádí se v dokumentu.

    V blíže nespecifikovaném termínu se do něj má zapojit 10 elitních bojovníků 601. skupiny speciálních sil z Prostějova. A probíhat má u těch nejpovolanějších – partnerské jednotky polských speciálních sil s tajemným názvem „Formoza“. Čeští speciálové s jednotkou spolupracují už roky.

    JW Formoza nebo též JW 4026 (JW - Jednostka Wojskowa) se sídlem v Gdyni byla přitom donedávna patrně nejutajovanějším útvarem polských ozbrojených sil. Vznikla už v 70. letech minulého století jako speciální jednotka bojovníků-potápěčů, schopných provádět sabotážní akce na moři.

    Přežila několik novodobých reforem polské armády a proměnila se ve špičkovou avšak nepočetnou speciální jednotku „žabích mužů“, která je považována za ekvivalent elitních amerických Navy Seals.

    Název „Formoza“ získala údajně podle starého německého testovacího skladiště torpéd z druhé světové války, kde byla první základna těchto úderných komand. Budova stojí v moři v jinak nepřístupné vojenské části přístavu v Gdyni a s pevninou ji spojuje jen dlouhé úzké molo. Příslušníci jednotky se zapojili například do tajných operací v Afghánistánu a Iráku.

    A právě irácké nasazení během mezinárodního tažení proti režimu Saddáma Husajna v roce 2003 donutilo polské představitele existenci jednotky poprvé oficiálně přiznat. Byla to přitom spíše náhoda, když si polská média a vojenští experti všimli, že se na agenturních snímcích z obsazování iráckého přístavu Umm Kasr objevili pod třepotající se americkou vlajkou příslušníci polských speciálních sil Grom. Na povrch pak vyplulo, že se v oblasti Zálivu plavila také polská vojenská „zásobovací loď“ Xawer Czernicki, kterou k operacím využívala právě Formoza.

    Manévry v USA, Kanadě, Jordánsku i Mauretánii

    Česká armáda se letos podle informační zprávy zapojí celkem do 132 cvičení v zahraničí. Loni plánovala účast ve 145 zahraničních cvičeních. Kromě řady zemí v Evropě půjde o cvičení také v USA a Kanadě, Jordánsku nebo africké Mauretánii. Podrobnosti o účasti v těchto zemích ale zpráva neuvádí.

    Plán vojenských cvičení na letošní rok podle dokumentu odráží čtyři priority české armády – přípravu k nasazení v operacích, rozvoj pohotovostních sil, bilaterální a regionální spolupráci a zvyšování schopností. A zároveň reaguje na aktuální vývoj bezpečnostní situace.

    K nejdůležitějším cvičením s českou účastí má patřit „Lešť Exercise“ na Slovensku, které se zaměří na boj v zastavěném území a uvnitř budov. Jednotky se tam budou připravovat na nasazení v operacích v Mali a v Afghánistánu. Na Slovensku se uskuteční také cvičení „Soatu“ ke zlepšení spolupráce speciálních sil a vrtulníkového letectva a cvičení armádních chemiků pod názvem „Toxic Leak“.

    Do Německa na cvičení evropských sil „Battlergoup“ nazvané „European Challenge“ vyšle česká armáda 300 vojáků a 85 kusů techniky. Čeští vojáci se zúčastní také rozsáhlého mezinárodního cvičení jednotek pozemní protivzdušné obrany „Tobruq Legacy“ v Litvě, kam armáda vyšle 130 vojáků nebo výcviku „Mountain Flight“ ve francouzských Pyrenejích zaměřeného na létání vrtulníků složitých taktických a geografických podmínkách. Vzdušné síly tam vyšlou hned čtyři stroje Mi-171Š.

    Doma v Česku plánuje armáda na 60 větších cvičení často s mezinárodní účastí. Mezi ta hlavní má patřit tradiční „Ample Strike“ zaměřený na výcvik předsunutých leteckých návodčích s piloty letounů a pozemními jednotkami. Zapojí se do něj 400 vojáků z 18 zemí a téměř 50 letounů a vrtulníků.

    K velkým bude patřit také cvičení „Joint Fires“ prohloubení spolupráce a sjednocení operačních postupů dělostřelectva členských zemí NATO, které ho ve výcvikovém prostoru Hradiště zúčastní 250 vojáků ze Slovenska, Polska a Německa.

    Na likvidaci nástražných výbušných systémů se pak soustředí cvičení „Minigator“, na které přijedou specialisté ze Slovenska, USA, Polska, Slovinska a Německa. Jednotky vyčleněné pro Síly velmi rychlé reakce NATO prověří cvičení „Adamant Warrior“ na Libavé, do kterého se zapojí také 200 vojáků z Rumunska a Polska i s technikou.

    USA zkusí bleskovou obranu Evropy. Češi nasadí vojáky těžké brigády

    Čeští vojáci se mají zapojit také dlouho připravovaného testu, při kterém chce americká armáda na jaře do Evropy bleskově přesunout 20 tisíc vojáků i s těžkou technikou. Cvičení Defender Europe 20 má být největším americkým cvičením na evropském území za čtvrtstoletí.

    Pentagon očekává, že se cvičení přímo dotkne území desítky evropských států a zapojí se do něj celkově na 37 tisíc vojáků z více jak poloviny členských států NATO. Česká armáda předběžně plánuje vyslat asi 70 vojáků 7. mechanizované brigády i s technikou na dílčí fázi cvičení do Polska. Detaily a skutečné zapojení má velení upřesnit na plánovací konferenci v lednu.

    inc natoaktual.cz

    Barista i záchranář u kanónu

    Říjen 2019

    Poprvé v historii nechala armáda záložáky pálit z kanónů ostrými

    Dny NATO v Ostravě

    Září 2019

    Dny NATO navštívilo 220 tisíc lidí, ukázaly i nové vrtulníky pro armádu.

    Továrna na instruktory

    Červenec 2019

    Britský poradní tým s pomocí Čechů vyškolil už přes 9 500 vojenských instruktorů.

    Mraky prachu, vedro a léčky

    Červen 2019

    Jak vypadá příprava českých vojáků na misi v africkém Mali.

    Partneři portálu

    NATO PDD iDnes.cz Newton Media