Rusové řeší „osvobození bratrského Finska“, protože vstupuje do NATO

Vydáno 03.04.2023
Finsko se v úterý 4. dubna stane plnohodnotným jednatřicátým členem NATO, když o vstup požádalo v reakci na ruskou invazi na Ukrajinu. Moskva rozšíření Aliance ostře kritizuje a chce posílit svou obranu. Ruští propagandisté navíc otevřeně vyzývají k „osvobození bratrského finského lidu“ a označují severskou zemi za „ruské historické území“.  

Finská armáda dodnes čerpá prestiž ze svého odporu proti Rudé armádě během tzv. Zimní války v letech 1939 až 1940. | foto: Finnish Defence Forces

Bezprostředně poté, co šéf NATO Jens Stoltenberg v pondělí po poledni potvrdil, že u bruselské centrály poprvé 4. dubna zavlaje finská vlajka, tedy symbolicky na výročí vzniku Aliance, a země se stane jednatřicátým členem, reagovala Moskva na další rozšiřování tradičně kriticky.

Náměstek ruského ministra zahraničí Alexandr Gruško prohlásil, že Moskva bude v případě potřeby reagovat na členství Finska v NATO posílením své obrany.

„Posílíme náš vojenský potenciál na západě a severozápadě,“ uvedl Gruško v poznámkách, které přinesla státní tisková agentura RIA Novosti. V případě rozmístění sil ostatních členů NATO na území Finska prý Kreml podnikne dodatečné kroky k zajištění vojenské bezpečnosti Ruska.

Severská síla. NATO získá členy se strategickou polohou a totální obranou

Přistoupení Finska do NATO ratifikovalo už všech třicet dosavadních členů, i když proces několik měsíců prodlužovaly dvě země – Turecko a Maďarsko. Finsko a sousední Švédsko požádaly o vstup do NATO loni v létě v reakci na ruskou invazi na Ukrajinu a kvůli obavám, že by se mohly rovněž stát terčem ruského útoku.

Připojení Finska k Alianci už o víkendu tvrdě kritizovala také ruská státní média. V pořadu 60 minut státní televize Rossija 1 skupina ruských propagandistů označila situaci za nepořádek a vyzývala k osvobození finského lidu.

„Takže už se nám to vymklo z rukou. Naše historické území. Takže s ohledem na to, budeme muset posílit náš směr. Musíme osvobodit bratrský finský lid,“ konstatují ruští experti společně s moderátorkou Olgou Skabejevovou. Asi nejhlasitěji se tématu ujal Dmitrij Abzalov, šéf moskevského centra pro strategickou komunikaci.

Zazní i protinázor, že Rusko „musí nejprve osvobodit všechno ostatní“ v rámci „speciální operace“ na Ukrajině a pak se teprve zabývat Finskem.

„Pozor, Finsko! Ruští propagandisté hovoří o nutnosti osvobodit bratrský finský lid,“ varoval na Twitteru poradce ukrajinského ministra vnitra Anton Geraščenko, který výroky ruských propagandistů sleduje a pravidelně na ně upozorňuje.

Finsko má s Ruskem hranici o délce 1 300 km

„Není na Moskvě, aby rozhodovala o tom, kdo bude nebo nebude členem NATO. Je na kandidátských zemích a na NATO, aby se rozhodly, a to bude velmi jasně demonstrováno zítra v ústředí NATO, kdy vztyčujeme finskou vlajku a dokončíme proces přistoupení Finska,“ prohlásil šéf NATO Jens Stoltenberg.

Připomněl, vstup Finska mezi spojence bude znamenat značné vojenské posílení. Finsko podle něj přivádí dobře vycvičené a dobře vybavené vojáky, stejně jako velkou záložní armádu a také nyní investuje do nových pokročilých bojových letounů F-35. Helsinky jich pořizují 64.

„A také musíme mít na paměti, že Finsko je jednou z mála zemí v Evropě, které po skončení studené války skutečně nesnižovaly investice do obrany ani připravenost ozbrojených sil,“ konstatoval.

V ruském dostřelu F-35 potřebujeme, říká šéf finských vzdušných operací

Mnohaleté investice do vlastní obrany tak podle jeho přetvořili (Finové) v robustní armádu a udržují vysokou úroveň připravenosti a bojeschopnosti. „Finsko je také zemí s extrémně vysokou úrovní odolnosti a celospolečenské připravenosti,“ dodal.

Upozornil, že připojením k NATO se hranice Aliance s Ruskem prakticky zdvojnásobí. „Prezident Putin šel do války proti Ukrajině s deklarovaným cílem získat méně NATO. Chtěl, aby NATO stáhlo síly a struktury od všech spojenců, kteří vstoupili po roce 1997, tedy všech spojenců ve střední a východní Evropě, a chtěl, aby NATO dalo naprosto jasně najevo, že dveře NATO jsou pro jakékoli nové členy zavřené. Získává přesný opak, posiluje přítomnost NATO ve východních částech Aliance a s Finskem a Švédskem získává dva nové členy,“ dodal.

Rusko, respektive Sovětský svaz už v minulosti sousední Finsko vojensky napadl. Takzvaná Zimní válka začalo sovětskou ofenzivou bez vyhlášení války 30. listopadu 1939 a skončilo Moskevským mírem 13. března 1940. Sovětský svaz byl za napadení vyloučen 14. prosince 1939 ze Společnosti národů.

Sověti zaútočili s obrovskou přesilou a bombardovali Helsinky. Hlavní nápor byl směřován přes Karelskou šíji, ale značné sovětské síly postupovaly severně od Ladožského jezera a další jednotky se pokoušely proniknout podél celé společné hranice.

Finové přitom mohli postavit maximálně 350 tisíc mužů, zatímco SSSR postupně nasadil do boje podle odhadů snad až milion vojáků. Uvádí se, že v letadlech měli Sověti převahu 30:1 a v tancích dokonce 200:1. Přesto Finové statečně vzdorovali a Sovětům se dlouho nedařilo prorazit obrannou linii.

Až v polovině února 1940 Sověti prolomili hlavní linii na Karelské šíji, následně postoupili až k druhému největšímu finskému městu Viipuri a souhlasili vyjednávat o míru. Mírová smlouva byla uzavřena dne 13. března 1940. Finové ztratili Karélii s Viipuri, dále pohraniční oblast Salla a Rybářský poloostrov na severu. Finsko tak přišlo o zhruba deset procent své rozlohy, přístup k Ladožskému jezeru, velkou část průmyslu i zemědělské půdy, ale uchovalo si politickou nezávislost.

Finské oběti se udávají ve výši 25 tisíc padlých, Sověti podle odhadů přišli až o 270 tisíc mužů a zřejmě stejný počet tvořili ranění a nemocní.

Lubomír Světnička natoaktual.cz