Finsko kupuje superstíhačky F-35. Nejlepší poměr cena-výkon, tvrdí

Vydáno 10.12.2021
Finská vláda v pátek oznámila, že jako náhradu za dosluhující nadzvukové letouny F/A-18 Hornet koupí 64 nejmodernějších stíhaček F-35 Lightning II. Na přezbrojení vzdušných sil má Finsko připraveno astronomických 10 miliard eur, tedy v přepočtu přes 253 miliard korun.  

Letoun F-35 a stroj F/A-18 Hornet finských vzdušných sil | foto: Ilmavoimat

Finská vláda v pátek oznámila, že z pěti nabízených řešení na přezbrojení svého letectva, vybrala právě letoun F-35 Lightning II amerického výrobce Lockheed Martin.

Finsko se tak stane po Švýcarskou další evropskou vojensky neutrální zemí, která bude pokročilé letouny 5. generace provozovat.

„Nové stíhačky jsou klíčovou součástí obrany Finska,“ řekla finská premiérka Sanna Marin s tím, že její vláda rozhodla na základě doporučení finských obranných sil a rozhodnutí bylo jednomyslné.

„Stíhačky chrání integritu finského vzdušného prostoru, chrání společnost před nálety a podporují operace armády a námořnictva,“ dodala.

Finsko sdílí s Ruskem hranici o délce 1 340 kilometrů a v posledních letech v reakci na ruskou anexi Krymu a ruské akce na východě Ukrajiny prohlubuje bilaterální obrannou a vojenskou spolupráci se Švédskem, Norskem nebo USA a posiluje partnerství s NATO.

Náhrada za stárnoucí flotilu Hornetů

Nové letouny mají nahradit stárnoucí flotilu 60 strojů F/A-18 Hornet, které Finsko pořídilo počátkem 90. let minulého století. Náhradu za ně začalo hledat už před sedmi lety. Hlavním kritériem bylo vybrat vysoce výkonný víceúčelový stroj, který zvládne chránit celé rozsáhlé území.

„První finské stíhačky F-35 nasadíí letectvo v roce 2025 v rámci výcviku personálu. První letoun bude do Finska dodán v roce 2026,“ uvedl velitel finských vzdušných sil Pasi Jokinen. Současná flotila Hornetů bude postupně vyřazována ze služby od roku 2025 a definitivně skončí v roce 2030.

Finští experti vybírali mezi stroji F-35 amerického výrobce Lockheed Martin, F/A-18 Super Hornet amerického Boeingu, Rafale francouzského výrobce Dassault, Eurofighter Typhoon a Gripen z dílen švédského Saabu.

Švýcarsko přezbrojí. Koupí superstíhačky F-35 a protivzdušný systém Patriot

Na pořízení 64 nových letounů včetně výzbroje, servisu, náhradních dílů, zaškolení pilotů a technického personálů a tak provozní náklady na nejbližší roky má Finsko připraveno v rámci programu připraveno závratných 10 miliard eur.

Samotné akvizice dosáhne podle finského ministerstva obrany výše takřka 8,4 miliardy eur. Náklady na pořízení letounů činí 4,7 miliardy a nákup střel vzduch-vzduch AMRAAM a Sidewinder dalších 754 milionů eur. Servisní vybavení, náhradní díly, školení, údržba a servis dosáhnou do konce roku 2030 další 3 miliardy eur.

Nejlepší poměr cena-výkon

Stejné stroje už před časem zvolili i blízcí spojenci Finska - Norsko a Dánsko (členové NATO). Letouny mají ve výzbroji také další alianční země jako Británie, Itálie a Nizozemsko. Dodávky očekává také Belgie a objednalo si je i Polsko.

„Pokud jde o vojenský výkon, celkově je systém F-35 byl pro naše potřeby nejlepší. Bojové schopnosti, získávaní zpravodajských informací a schopnost přežití jsou z nabídky nejlepší,” uvedl ministr obrany Antti Kaikkoken.

Podle něj byl letoun F-35 ve srovnání s ostatními stroji nejlepší nebo na stejné úrovni ve všech hodnocených kritériích. Mezi ta kromě ceny patřila i záruka dodávek nebo výše zapojení dánského průmyslu. Letoun F-35 podle závěrů expertní komise dosáhl v hodnocení schopností nejvyšší provozní efektivity a budoucího růstového potenciálu.

Řešení F-35 v rámci přiděleného finančního rámce bylo nákladově nejefektivnější. F-35 vykázal nejnižší pořizovací náklady při zvážení všech aspektů nabídky. Náklady na provoz a údržbu systému klesnou pod roční rozpočet 254 milionů eur,“ konstatovala komise s tím, že žádná nabídka nebyla v provozních nákladech a nákladech na údržbu výrazně levnější než ostatní.

Zakázka na dalších dvacet let

Výroba všech 64 letounů je rozvržena do období dvaceti let. Servis pak bude mít Finsko zajištěn od amerického výrobce až do roku 2070.

„Jsme poctěni, že finská vláda v důkladné a otevřené soutěži vybrala letoun F-35, a těšíme se na spolupráci s finskými obrannými silami a finským obranným průmyslem při dodávkách a údržbě letounů,“ uvedla v reakci na oznámení Bridget Lauderdale, viceprezidentka a generální ředitelka programu F-35 společnosti Lockheed Martin.

Do Česka poprvé přiletěla stíhačka F-35 Lightning II. Drilovaly se Dny NATO

Letoun F-35 podle ní poskytne finskému průmyslu jedinečné schopnosti s využitím inženýrství a výroby 5. generace. Mezi klíčové projekty průmyslové účasti finských firem má patřit výroba předního části trupu F-35 přímo ve Finsku a to i pro ostatní zákazníky, výroba některých konstrukčních dílů a také testování některých zařízení nebo údržbu strojů.

Centrála Lockheed Martin souběžně s oznámením Finska informovala, že v současné době je v provozu po celém světě více než 730 letounů F-35, na kterých je plně zacvičeno 1 535 pilotů a 11 500 údržbářů. Kromě evropských vzdušných sil jsou stroje F-35 ve výzbroji USA, Austrálie, Japonska, Izraele a Jižní Koreje.

inc natoaktual.cz