natoaktual.cz

Summit NATO 2023

Speciální příloha
k summitu ve Vilniusu

  • natoaktual.cz
  • Zpravodajství
  • Informační centrum o NATO
  • nato.idnes.cz

  • Ukrajinská krize je blíž, než se může zdát, vzkázal Fiala

    27. ledna 2022  14:25
    Ukrajina podle premiéra Petra Fialy (ODS) čelí ze strany Ruska mimořádném tlaku. Věří, že se krizi podaří vyřešit mírovou cestou. “Aby se tak ale stalo, musíme dát jasně najevo, že Západ stojí pevně za Ukrajinou,” vzkázal.  

    Premiér Petr Fiala (ODS) | foto: @strakovka

    Český premiér dnes k situaci na Ukrajině uveřejnil video v reakci na středeční zasedání vlády, která jednomyslně schválila jako pomoc Kyjevu darování 4 tisíc dělostřeleckých granátů.

    “Ukrajinská krize je blíž, než se může zdát. A na naši republiku má tamní dění obrovský vliv,” obhajoval Fiala, proč se k takovému kroku vláda odhodlala.

    Odmítl zároveň tvrzení, že se ukrajinská krize Česka netýká, že je to daleko.

    Varoval, že jakákoliv destabilizace Ukrajiny by mohla vést k prohloubení energetické krize, která se už teď dotýká tisíců rodin v Česku. “Může také přijít krize humanitární a v důsledku můžeme čelit i migrační vlně z Ukrajiny. Nechci strašit, ale to jsou bohužel reálné scénáře,” řekl.

    Zcela zásadní je podle jeho slov vlastní historická zkušenost, na kterou nesmí ČR zapomínat. “My přece dobře víme, co to znamená destabilizovat a rozvrátit stát násilným vstupem cizích vojsk, a i proto je naší povinností Ukrajině pomoci a podpořit ji. Podpořit nejenom slovy, ale také konkrétními činy. není možné jenom přihlížet, doufat, že se krize vyřeší sama,” dodal.

    Jak podotkl, ruské operace zasahují i na české území, ať už už je to formou dezinformační války, která podél Fialy určitě probíhá, nebo přímými akcemi jako ve Vrběticích.

    “Situace je opravdu vážná a ukrajinská hranice je od té naší vzdálena necelých 300 kilometrů. To musíme mít na paměti,” dodal.

    inc natoaktual.cz

    Barista i záchranář u kanónu

    Říjen 2019

    Poprvé v historii nechala armáda záložáky pálit z kanónů ostrými

    Dny NATO v Ostravě

    Září 2019

    Dny NATO navštívilo 220 tisíc lidí, ukázaly i nové vrtulníky pro armádu.

    Továrna na instruktory

    Červenec 2019

    Britský poradní tým s pomocí Čechů vyškolil už přes 9 500 vojenských instruktorů.

    Mraky prachu, vedro a léčky

    Červen 2019

    Jak vypadá příprava českých vojáků na misi v africkém Mali.

    Partneři portálu

    NATO PDD iDnes.cz Newton Media