Statečným obráncům Ukrajiny, napsal premiér Fiala na jeden z tanků pro Kyjev

Vydáno 09.01.2023
Na Ukrajinu už zbrojní firma Excalibur Army ze Šternberka dodala loni na 150 kusů těžké vojenské techniky a další bude následovat. Konkrétně půjde o zhruba stovku modernizovaných tanků T-72, jejichž dodávky ukrajinským obráncům financují USA a Nizozemsko. Během pondělní návštěvy firmy to oznámil premiér Petr Fiala (ODS).  

Premiér Petr Fiala napsal ve zbrojovce Excalibur Army ve Šternberku vzkaz na jeden tanků pro Ukrajinu | foto: @strakovka

„Věřím, že Ukrajinci zvítězí v jejich boji s ruským agresorem,“ uvedl Fiala během návštěvy společnosti ve Šternberku na Olomoucku. Na jeden tanků také napsal krátký vzkaz: „Statečným obracím Ukrajiny, Česká republika“.

Přímo ve výrobní hale zbrojovky pak telefonoval s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským. „Mluvili jsme o další konkrétní spolupráci našich zemí a vzájemně jsme si popřáli vše dobré do nového roku – oba věříme, že bude lepší než ten loňský,“ potvrdil premiér později na twitteru.

Šternberská společnost patřící do holdingu CSG je zapojena do mezinárodního projektu modernizace tanků T-72 pro Ukrajinu. Projekt společně financují USA a Nizozemsko. Mělo by jít až o stovku modernizovaných tanků.

Podle premiéra je tato společná aktivita, kterou koordinuje české ministerstvo obrany, je vzorovým příkladem mezinárodní obranné spolupráce a je samozřejmě plně konzultována s ukrajinskou stranou.

„Vojenská pomoc na komerční bázi dnes tvoří velkou většinu dodávek na Ukrajinu. Proto jsem se rozhodl navštívit české firmy, které v této oblasti působí,“ řekl.

Fiala podotkl, že pomoc má konkrétní přínosy pro všechny zainteresované. Na úspěchu obránců Ukrajiny podle jeho slov závisí celosvětová bezpečnost a Česko tím zároveň posiluje kapacity obranného průmyslu na svém území.

Premiér zároveň poděkoval občanům České republiky a ocenil podporu veřejnosti, která se odráží i ve sbírkách na humanitární pomoc a i na pořízení vojenské techniky. Vybrané peníze už například stačily na pořízení jednoho modernizovaného tanku T-72 a další zbraně přibývají

Fiala připomněl, že ruská agrese na Ukrajině výrazně zhoršila bezpečnostní situaci ve světě, ale Česká republika a její obranný průmysl na změnu poměrů velice rychle reagují, navyšují výrobní kapacity a zapojují se do pomoci. Česko tak i díky okamžitému zapojení soukromých firem patří k zemím, které dodaly vojenskou pomoc jako vůbec první.

„Rychlá reakce a navýšení výrobních i obchodních kapacit českých firem jednoznačně ukázala, že agilní obranný průmysl je stěžejním prvkem pro bezpečnost státu. Zapojení průmyslu prospívá české ekonomice, protože se stále zvyšuje produkce a vznikají kvalifikovaná pracovní místa,“ konstatoval.

Fiala během své návštěvy rovněž pokřtil nové těžké vyprošťovací vozidlo TREVA 30, které by v budoucnu mohlo také pomáhat na Ukrajině.

Excalibur Army je spolu s výrobcem Tatra Defence Vehicles klíčovým výrobcem pozemní vojenské techniky v Česku. Společnost servisuje a modernizuje pozemní techniku východního původu (tanky T-55, T-72, bojová vozidla pěchoty BVP-1 a BVP-2). Rovněž modernizuje například starší osvědčené typy zbraní československého původu: samohybné houfnice DANA na podvozku Tatra a raketomety RM-70 na tatrováckém podvozku.

inc natoaktual.cz