Přehledně: Přivítáme nové členy v NATO? Proč a jak rozšiřujeme Alianci

Vydáno 21.05.2021
Severoatlantická aliance je i nadále otevřena dalšímu rozšiřování. Jaké jsou podmínky pro členství a které země se o členství v Alianci uchází? Představujeme čtenářům další velké téma přehledně zpracované v podobě Factboxu.  

Sídlo Severoatlantické aliance v Bruselu | foto: NATO Photos

Mnozí její členové přístup nových zemí vítají, jsou ovšem i tací, kteří mají důvody, proč další členy odmítnout. Jaké jsou podmínky pro členství a které země se o členství v Alianci uchází? Představujeme čtenářům další velké téma přehledně zpracované v podobě Factboxu.

Factbox: Rozšiřování NATO

Přečtěte si celý factbox o rozšiřování NATO 

(pdf, česky, 2021)

Severoatlantická aliance stále přijímá nové členy. Rozšiřování se řídí takzvanou „politikou otevřených dveří“ a umožňuje na základě článku 10 Washingtonské smlouvy vstup každému evropskému státu, který splní stanovené požadavky.

Země usilující o vstup do NATO mají často problém se splněním všech stanovených podmínek. Příkladem je Gruzie, která nesplňuje podmínku územní celistvosti. Jedinou oficiální kandidátskou zemí na vstup do NATO je proto v současnosti Bosna a Hercegovina.

“Vstup do NATO nám dává naději, že naše země už nikdy nepodlehne ani nebude obětována jakémukoliv agresorovi a zároveň vyjadřuje jasné odhodlání spoluodpovídat za svobodu národů, lidská práva, demokratické hodnoty a mír na našem kontinentě.”

Václav Havelbývalý prezident České republiky

Factbox zmiňuje také vstup České republiky do Aliance v roce 1999. Klíčovými osobami, které se zasloužily o naše přijetí do NATO, byl nepochybně tehdejší prezident Václav Havel s americkou ministryní Madeleine Albright, narozenou v Československu.

Praha se následně tři roky poté mohla pyšnit tím, že jako první země bývalého východního bloku hostila summit NATO.

šar; natoaktual.cz