Čeští piloti zkusí superrealistický simulátor F-35, jednání o nákupu pokračují

Vydáno 13.04.2023
Český vyjednávací tým má za sebou další kolo rozhovorů s americkou stranu o možném nákupu nejmodernějších letounů F-35. Výrobce Lockheed Martin připravuje návrhy několika projektů pro zapojení českého obranného průmyslu. A čeští piloti dostanou možnost vyzkoušet hyperrealistický simulátor letounu.  

Realistický simulátor letounu F-35 | foto: Lockheed Martin

Jde o speciální trenažér, který umožňuje virtuálně trénovat prakticky celé spektrum misí. S věrnou simulací kokpitu stroje i s pohybem a 360stupňovým vizuálním zobrazovacím systémem, který přesně kopíruje všechny senzory a použití zbraní a používá stejný software jako skutečný letoun.

„Podařilo se nám například dojednat už na květen termín, ve kterém si čeští piloti budou moci vyzkoušet simulátor vyššího stupně, což v případě jiných zemí bylo vždy umožněno až po obdržení formální nabídky USA na prodej letounů,“ potvrdila šéfka vyjednávacího týmu Blanka Cupáková, vrchní ředitelka ekonomické sekce ministerstva obrany.

Přímo v USA v uplynulých dnech vedla další rozhovory o podmínkách možného pořízení 24 nejmodernějších letounů páté generace. Do 1. října má pak ministryně obrany Jana Černochová předložit vládě podmínky nákupu dojednané s americkou stranou.

Americký výrobce Lockheed Martin nyní představil české straně návrhy několika projektů průmyslové spolupráce pro zapojení firem českého obranného průmyslu. Konkrétní projekty ovšem vyjednávací tým zatím nezveřejnil.

„Hodlám předložit paní ministryni návrh souboru kvalitních a konkrétních projektů průmyslové spolupráce,“ konstatovala Cupáková s tím, že rozsah a kvalita nabízené průmyslové spolupráce pro ČR bude rovněž jedním z kritérií, na jejichž základě bude vláda o možném pořízení letounů 5. generace rozhodovat.

S americkou stranou čeští vyjednavači diskutovali o možném snížení některých poplatků při případném nákupu letounů. „Abychom dosáhli pro ČR co nejvyšších úspor. Nechceme v tomto ohledu promarnit žádnou příležitost,“ zdůraznila Cupáková.

Obecně se předpokládá, že by pořízení 24 letounů mohlo přesáhnout 100 miliard korun.

inc natoaktual.cz