natoaktual.cz

Summit NATO 2023

Speciální příloha
k summitu ve Vilniusu

  • natoaktual.cz
  • Zpravodajství
  • Informační centrum o NATO
  • nato.idnes.cz

  • Mráz, sníh a adrenalin. Extrémní armádní závod vede napříč Jeseníky

    28. ledna 2013  5:11,  aktualizováno  18:58
    Na desítky kilometrů dlouhé putování napříč divokými Jeseníky se vydalo šedesát vojáků ze šesti zemí. V extrémním armádním závodě Winter Survival budou s veškerou výbavou na zádech na trase zdolávat skály, rokle, potoky i náročné adrenalinové úkoly.  

    Extrémní závod napříč Jeseníky Winter Survival | foto: Lubomír Světničkanatoaktual.cz

    Tříčlenné vojenské týmy budou muset během čtyř dnů urazit asi sto kilometrů napříč horskou přírodou, zdolávat skály, překonávat říční rokle, zachraňovat zraněné nebo střílet ze zbraní a splnit řadu záludných úkolů. Dvě noci stráví venku ve sněhu.

    Nejlepší z nejlepších

    Loňský ročník vyhráli vojáci z Muniční základny z Týniště nad Orlicí. Rok předtím tým ze 73. tankového praporu z Přáslavic. V letech 2009 a 2010 kralovalo družstvo pořádající Univerzity obrany v Brně. Skutečnými králi celé historie jsou rakouští vojáci ze školy horských vůdců a záchranářů v Saalfedenu. Těm se podařilo vyhrát čtyřikrát po sobě v letech 2004 až 2007.

    V pondělí odpoledne vystartovali závodníci na první běžeckou a sjezdovou etapu. v okolí Pradědu. "Je to takové zahřívací kolo," uvedl hlavní rozhodčí závodu Jan Migdau. Ten pravý závod, kde si sáhnou na dnu sil, je čeká až od úterního rána..

    "Veškerou výbavu pro přežití včetně jídla a pití si přitom nesou závodníci na zádech," popsal Pavel Pazdera z Univerzity obrany v Brně, která závod pořádá.

    Tradiční klání, které se letos koná podevatenácté, nemá nikde obdoby. O náročnosti svědčí fakt, že například loni do cíle dorazila jen necelá polovina týmů. Zranění či psychické a fyzické vyčerpání jsou nejčastější důvody, proč takové množství týmů závod nedokončí.

    Na světě existuje celá řada dalších závodů s nálepkou extrémní a mnohdy vypadají i daleko "drsněji", jenže žádný z nich není určen primárně pro vojenské týmy. Navíc žádný z nich není tak komplexní.

    Každý rok se snaží udělat organizátoři závod jiný. Tvrdší a hlavně originálnější. Soutěžní disciplíny, které kromě desítek kilometrů horskou krajinou musí účastníci zvládnout, zveřejní až pár dní před startem.

    Závodníci nikdy nenarazí na stejnou disciplínu dva roky po sobě. Jestliže jeden rok musí překonat strach a skočit na laně volným pádem do propasti, napřesrok je potrápí provazový most vysoko v korunách stromů, spouštění jednoho člena týmu v nosítkách z vrcholku skály nebo záchrana živého figuranta z metrové sněhové hrobky.

    Vyhrává ten, kdo za všechny etapy získá nejvíce bodů. A boduje se vše - od dosažených časů za celé dny až po splnění jednotlivých disciplín a projití všech kontrolních bodů na trase.

    Letos se na start nakonec postaví 19 týmů. "Máme historicky největší zahraniční účast," konstatoval Pazdera. S tuctem tuzemských armádních týmů změří síly osm družstev z Belgie, Německa, Polska, Rakouska a Slovenska.

    Průvodce závodem Winter Survival

    Extrémního závod napříč Jeseníky Winter Survival
    Extrémní závod napříč Jeseníky Winter Survival startuje každoročně v okolí
    Extrémní závod napříč Jeseníky Winter Survival

    Čtyři soutěžní dny a celkově zhruba 100 kilometrů. Tříčlenné vojenské týmy z Česka i ze zahraničí absolvují tři soutěžní etapy.

    PONDĚLÍ
    Jde o zahřívací kolo. Týmy sbírají první body na sjezdovce. Start první etapy je v pondělí v 15:30 za chatou Ovčárna pod vrcholem Pradědu. Závodníky čeká přesun terénem na běžkách, běh do vrchu po sjezdovce na vrchol Pradědu a pak měřený sjezd k chatě Barborka. Večer následuje slavnostní zahajovací ceremoniál.

    ÚTERÝ
    Začíná pravý extrém. Druhá etapa startuje v 7 hodin ráno u Ovčárny. Etapa trvá dva dny a závodníci přečkávají dvě noci venku ve sněhu. Stany nejsou povoleny. Musejí urazit v ideálním případě přes 50 kilometrů horskou krajinou (většinou mnohem více), šplhat na skály, ručkovat po laně přes rokle, překonávat ledové potoky. Sbírají povinné kontroly a navíc plní řadu obtížných speciálních disciplín.

    Všechnu výbavu a výstroj pro přežití, včetně jídla a pití si nesou s sebou na zádech. Trasa vede přes chatu Švýcárna na Videlské sedlo. Západně od Vrbna pod Pradědem čeká na závodníky zajímavá disciplína "VÝSADKÁŘ". Úkolem je zachránit visícího parašutistu zachyceného vysoko na stromech. Cíl prvního dne v se předpokládá v 18 hodin asi 2 kilometry severně od osady Vidly, kde družstva přenocují. 

    STŘEDA
    Pokračování dvoudenní královské etapy. Start je v 7 hodin ráno u osady Bílý Potok. Na závodníky čeká například lezecké disciplína "PAVUČINA" nebo překonávání řeky, kdy budou mít za úkol "SUCHOU NOHOU" dostat přes vodu sebe, zraněného kolegu na nosítkách i veškerou výbavu. Noc stráví opět venku ve sněhu.

    ČTVRTEK
    Třetí, závěrečná etapa startuje v 8 hodin ráno u střelnice poblíž Vrbna pod Pradědem. Za pomocí laserového střeleckého soubojového simulátoru Miles (používaného na samopalech vz. 58) hlídky svedou střelecký souboj s nepřítelem. Závodníci musí v limitu projít vytyčenou trasu (přibližně 300 metrů), vyřadit z boje co největší počet útočníků se zbraněmi i bez nich a přitom nebýt sami zasaženi. Závod pak na střelnici končí.

    V 17 hodin začíná na Ovčárně slavnostní ceremoniál a vyhlášení výsledků.za účasti náčelníka generálního štábu Petra Pavla.

    inc natoaktual.cz

    Barista i záchranář u kanónu

    Říjen 2019

    Poprvé v historii nechala armáda záložáky pálit z kanónů ostrými

    Dny NATO v Ostravě

    Září 2019

    Dny NATO navštívilo 220 tisíc lidí, ukázaly i nové vrtulníky pro armádu.

    Továrna na instruktory

    Červenec 2019

    Britský poradní tým s pomocí Čechů vyškolil už přes 9 500 vojenských instruktorů.

    Mraky prachu, vedro a léčky

    Červen 2019

    Jak vypadá příprava českých vojáků na misi v africkém Mali.

    Partneři portálu

    NATO PDD iDnes.cz Newton Media