Elitní jednotka se chystá na jih Afghánistánu

Vydáno 25.01.2007
Elitní česká speciální jednotka Vojenské policie dokončuje přípravy na nebezpečnou misi v Afghánistánu. Utajovaná skupina SOG - Special Operations Group, která snese ta nepřísnější srovnání s obdobnými skupinami v zahraničí, zřejmě bude na jihu země chránit velitele britské mise.  

"V tuto chvíli probíhá příprava i v zahraničí, nasazení proběhne v souladu s usnesením vlády a Parlamentu," řekl zástupce náčelníka generálního štábu Emil Pupiš, který má na starost operace vojáků v zahraničí.

Podle informací natoaktual.cz se v těchto dnech elitní jednotka připravuje ve Velké Británii. V Afghánistánu by mělo působit 35 elitních vojáků přísně utajované jednotky SOG - Special Operations Group.

Operovat mají pod britským velením v misi ISAF v provincii Helmand na nebezpečném jihu Afghánistánu. Hlavní úkoly mají elitní vojáci plnit v okolí britského tábora Bastion a městech Gereshk a Lashkargah.

"Konkrétní úkoly jednotky budou vycházet z aktuálního vývoje situace a operačních potřeb," uvádí se ve vládním materiálu, který schválili poslanci i senátoři. Podle dokumentu přitom nelze vyloučit ani bojové nasazení jednotky vzhledem k tamější zhoršené bezpečnostní situaci.

Přesné úkoly jednotky velení armády tají. Zatím nepotvrzenou informací tak zůstává, že by čeští vojáci měli osobně chránit velitele britských sil v Afghánistánu.

Podle českého velvyslance při NATO Štefana Füleho účast elitní jednotky vojenské policie v Afghánistánu jen potvrzuje velmi dobré a nestandardní vztahy s Velkou Británií.

"Práce, na kterou jsou vojáci SOG cvičeni, je jednou z nejodpovědnějších a já si nedovedu představit, že by ji Britové svěřili někomu, komu by stoprocentně nevěřili, že ji zvládne," řekl Füle.

SOG - přísně tajná jednotka
Special Operations Group pro speciální operace vznikla v srpnu 2002 pod křídly Vojenské policie.

Příslušníkem jednotky se může stát pouze osoba, která již má zkušenosti z oblasti speciálních operací. Vojáci SOG se tak rekrutují především z výsadkových a průzkumných jednotek, zásahových složek policie nebo zpravodajských služeb.

Mezi hlavní úkoly přísně utajované jednotka, o jejíž činnosti se na veřejnost dostávají jen sporadické informace, patří boj proti terorismu, osvobozování osob z budov i letounů, záchrana rukojmí mimo území České republiky, ochrana VIP osob, zadržování hledaných osob během zahraničních misí nebo zásahy proti zvlášť nebezpečným pachatelům.

Příslušníci SOG často doprovázejí jako ochranka vládní činitele do rizikových zemí.

Kvůli vlastní bezpečnosti vojáků, kteří často operují skrytě a v civilu, armáda nezveřejňuje jejich totožnost ani tváře. Výcvik členů jednotky snese ta nejpřísnější srovnání s obdobnými jednotkami ve světě i u nás. Spolu s prostějovskou 601. skupinou speciálních sil patří SOG mezi elitní armádní útvary. - více zde

Jednotka se například podílela na zajištění bezpečnosti summitu NATO v Praze. Vojáci SOG působili v Afghánistánu, chránili český kontingent polní nemocnice v Iráku. Během koaličních invaze do Iráku příslušníci jednotky chránili českou ambasádu v Kuvajtu a později českou misi v Bagdádu.

Jednotka se poté stala součástí českého kontingentu vojenských policistů v jihoirácké Basře. Příslušníci SOG v té době například chránili britského premiéra Tony Blaira během jeho návštěvy Iráku. Britské velení si tehdy vyžádalo na jeho ochranu právě vojáky SOG.

Lubomír Světnička natoaktual.cz