Dny NATO ukážou techniku budoucnosti. Na show může 40 tisíc diváků denně

Vydáno 19.08.2021
Premiéra superstíhačky F-35, bezpilotního letounu Reaper, nejnovější tanker A-330 nebo konvertoplán Osprey a modernizační projekty české armády. Letošní Dny NATO v Ostravě slibují atraktivní show s technikou budoucnosti, kterou po loňské koronavirové pauze budou moci diváci sledovat opět přímo na místě. Po oba víkendové dny 18. a 19. září to může být až 40 tisíc lidí.  

Letoun F-35 amerického letectva | foto: DVIDS

Jako jedna z mála letošních akcí svého druhu v Evropě budou Dny NATO v Ostravě & Dny Vzdušných sil Armády ČR po roce opět přístupné veřejnosti.

A letos divákům představí techniku nejbližší budoucnosti. Naprostou premiérou bude účast letounu páté generace F-35A Lightning II italského letectva a také amerického bezpilotního stroje MQ-9 Reaper, který bude vůbec poprvé k vidění na veřejně přístupné akci. Klíčové modernizační projekty představí také česká armáda.

Superstíhačka poprvé v Česku. Premiéra F-35 bude na Dnech NATO v Ostravě

Vstup do areálu Letiště Leoše Janáčka Ostrava bude podmíněn opatřeními ministerstva zdravotnictví. Letošní ročník bude moci podle hygienických podmínek platných od 1. září navštívit až 40 000 osob každý den. 

„Ještě v červenci nás ani nenapadlo, že budeme moci nabídnout vstup až 50 procent běžné kapacity,“ řekl Zbyněk Pavlačík z Jagello 2000, které akci organizuje.

Minimálně polovina všech návštěvníků musí mít podle nařízení dokončené očkování (nejméně 14 dní) nebo doložit doklad o prodělání onemocnění covid-19 do 180 dní od nákazy.

Druhá polovina návštěvníků se vedle výše uvedených dvou podmínek může prokázat i negativním výsledkem testu na onemocnění covid-19, tedy negativní PCR test ne starší než 7 dní nebo negativní antigenní test ne starší než 72 hodin. Jednu z těchto podmínek musí splnit všichni návštěvníci starší šesti let. Děti do šesti let nebudou muset mít ani vstupenku.

Poprvé bude nutná vstupenka

Pro regulaci počtu návštěvníků budou poprvé v historii akce distribuovány vstupenky na jméno, jejichž pořízení bude pro vstup do areálu nezbytné a které budou jednodenní.

Vstupenky bude možné získat exkluzivně prostřednictvím společnosti Ticketportal, který je součástí skupiny Mafra. Vstupenky budou uvolňovány postupně, přičemž první vlna bude spuštěna 27. srpna pro 15 000 návštěvníků na každý den.

Vstup na akci bude i nadále zdarma, ovšem vzhledem k mimořádným opatřením je pořízení vstupenky spojeno se servisním poplatkem ve výši 15 Kč, který slouží pouze k uhrazení nákladů společnosti Ticketportal.

Vstupenku a ověření předem

Všichni, kdo vyrazí na akci, budou muset mít již pořízenou vstupenku a budou muset splňovat standardní podmínky pro vstup na hromadnou akci dle platných hygienických pravidel. 

U areálu nebude zřízeno testovací místo ani tam nebudou distribuovány vstupenky. Ty budou jednorázové, to znamená, že po opuštění areálu už nebude umožněn opětovný vstup.

Pro co nejhladší odbavení návštěvníků bude akce pilotním projektem pro fúzi ověření covidových certifikátů a distribuce vstupenek, které budou obsaženy v jednom dokumentu.

Díky pilotnímu projektu Národní agentury pro komunikační a informační technologie (NAKIT) a společnosti Ticketportal budou moci držitelé vstupenek s předstihem provést kontrolu covidových certifikátů a zjednodušit tak své odbavení při vstupu na akci.

Validaci certifikátu o očkování či prodělaném covidu-19 budou moci lidé udělat od 6. září. Před cestou do areálu bude možné ověřit i platnost certifikátu o testu, a to s předstihem 7 dnů pro PCR test a až 72 hodin pro antigenní. Pro funkčnost tohoto systému budou všechny vstupenky vydávány na jméno.

Účast už potvrdilo 18 zemí

Organizátoři potvrdili, že očekávaná americká účast bude letos velmi bohatá. Společně s premiérou bezpilotního stroje Reaper americké letectvo po pěti letech představí konvertoplán V-22 Osprey. Na mošnovské letiště se rovněž vrátí transportní a tankovací letoun KC-135 Stratotanker. Americkou účast doplní armádní vrtulníky AH-64D Apache a UH-60 BlackHawk.

Svou domácí veřejnou premiéru bude mít při slavnostním průletu po oba dny akce nad mošnovským letištěm tankovací letoun A-330 MRTT z mezinárodního programu

MMF, jehož součástí je také Česká republika a díky kterému může využívat schopnosti tohoto letounu pro transport osob, materiálu či tankování za letu.

Armáda ČR připravila také prezentaci zaměřenou na své další modernizační projekty. Návštěvníci areálu tak uvidí, jakou techniku armáda v nedávné minulosti pořizovala či v blízké budoucnosti pořizovat bude. K vidění budou nová vozidla Toyota Hilux nebo radiolokátor VERA NG, který je též jedinečnou českou technologií, systém protivzdušné obrany SPYDER a mnohé další.

Speciálním partnerským státem 21. ročníku Dnů NATO je Švédsko, jenž tak získává prostor pro jedinečnou prezentaci své země. Na akci tak může v mimořádném rozsahu představit své ozbrojené síly, bezpečnostní složky, ale rovněž i produkty svého obranného a bezpečnostního průmyslu.

Návštěvníci se tak mohou těšit na dynamické ukázky strojů z produkce firmy Saab v podání letounů JAS-39 Gripen švédského letectva, a strojů Tunnan, Draken a Viggen švédské historické letky. Pozemní síly pak budou zastoupeny samohybným minometem GRKPBV90 Mjölner a systémem protivzdušné obrany EldE98.

Druhoválečná Dakota prolétne nad Dny NATO, ostrovy opouští výjimečně

Zvláštní účast si pro tento rok připravila Británie, která premiérově představí legendární letoun druhé světové války – Douglas C-47 Dakota ze speciální jednotky britského královského letectva, který přímo nesl výsadkáře během Dne D při vylodění spojenců v Normandii. 

Německé letectvo pak nedávno potvrdilo, že na akci vyšle hned dva obry v podobě moderních transportních letounů A400M Atlas a atraktivní letovou ukázku slibuje rovněž řecký Zeus Demo Team s letounem F-16.

Celkem je tak připraveno 37 ukázek a 75 kusů letecké a desítky pozemní techniky z 18 států. Celý program bude podobně jako v loňském roce přenášen na iDNES.

Součástí programu dynamických ukázek bude premiérová exhibiční prezentace hasičského sportu FCC (Firefighter Combat Challenge), při níž se představí výběr reprezentace jak profesionálních, tak dobrovolných hasičů. Návštěvníci si budou moci část disciplín této náročné soutěže pod dohledem hasičů vyzkoušet.

Kvůli pandemii covid-19 se loni akce konala ve zvláštním režimu bez přímé účasti veřejnosti. Diváci tak mohli atraktivní ukázky sledovat jen prostřednictvím živého přenosu.

inc natoaktual.cz