Tanec v oblacích, výbuchy a obr Ruslan přilákaly 145 tisíc lidí

Vydáno 22.09.2013
Symbolickým odletem obřího transportního stroje Ruslan skončily Dny NATO v Ostravě. Dvoudenní show přilákala o víkendu na mošnovské letiště i přes nevyzpytatelné počasí na 145 tisíc diváků.  

Zteč mechanizované jednotky na Dnech NATO v Ostravě | foto: Lubomír Světničkanatoaktual.cz

Na akci přišlo dohromady za celý víkend na 145 tisíc lidí, z toho v sobotu kvůli špatnému počasí zhruba 54 tisíc.

"Za posledních pět let jsme nezažili tak náladové počasí. Chci poděkovat divákům, že i přes ne zcela optimální povětrnostní podmínky navštívili naši show a odměnili tak všechny účastníky, kteří věnovali přípravě akce nemalé úsilí," řekl Zbyněk Pavlačík, předseda sdružení Jagello 2000, které akci organizuje.

Letoun F-16 nizozemských vzdušných sil na Dnech NATO v Ostravě
Seskok výsadkářů na Dnech NATO v Ostravě
Elitní voják ze 102. průzkumného praporu na Dnech NATO v Ostravě
Úder dělostřestřelectva na Dnech NATO v Ostravě

Úchvatný tanec na nebi předvedla španělská akrobatická skupina Patrulla ASPA s pěti vrtulníky Colibri. Se špičkovou pilotáží přišli i čeští letci.

Pro armádního pilota Pavla Švece v kokpitu L-159 Alca to byl vůbec poslední předváděcí let na veřejnosti po dvouletém vystupování na nejrůznějších akcích a show.

Stejně jako v sobotu sklidili bouřlivý potlesk akrobaté Turkish Stars s nezapomenutelným komentářem jednoho z tureckých letců, prokládaným českými frázemi.

Třináctý ročník Dnů NATO v Ostravě & Dny Vzdušných sil Armády České republiky v Ostravě začal příletem a symbolicky také skončil odletem největšího exponátu akce, obřího transportního letounu An-124 Ruslan.

Letadla přilákala na Dny NATO 54 tisíc lidí, Turci pobavili češtinou

Stroj byl jedním z nevětších lákadel a po oba dny doslova v obležení. Organizátoři měli na neděli pro fanoušky jeden neplánovaný bonbónek.

"Obdrželi jsme upřesňující informace a letoun Ruslan měl odlétat krátce po skončení hlavního programu," řekl Pavlačík.

Návštěvníci letiště, kteří si nenechali utéct i některé z posledních ukázek osmihodinového programu včetně akrobatické skupiny Turkish Stars, tak měli jedinečnou příležitost vidět manévry Ruslana.

Odpoledne totiž posádka před zraky diváků začala s předletovou přípravou. "Stroj potřebuje zahájit předletovou přípravu, proto bude nutné, aby byl posunut, což je sama o sobě velmi zajímavá ukázka," vysvětlil Pavlačík s tím, že podobnou akci není možné běžně sledovat.

Odletem stroje An-124 Ruslan skončily Dny NATO v Ostravě

Odlet Ruslanu byl předběžně plánován na 17:30. Nakonec ale monstrum odstartovalo až v 18:20.

Tisíc hodin v gripenu

Malou oslavou byly Dny NATO v Ostravě také pro pilota Jaroslava Tomaňu z 211. tygří letky, který patří k nejzkušenějším českým stíhačům. Na mošnovském letišti převzal od společnosti Saab zvláštní ocenění za tisíc nalétaných hodin v gripenu.

"Velmi si vážím tohoto ocenění a chtěl bych poděkovat za dobrou spolupráci mezi Českou republikou a Švédským královstvím, která trvá již od roku 2004," řekl Tomaňa.

Právě Švédsko vyslalo do Ostravy hned několik leteckých lahůdek. Kromě létajícího tankeru KC-130, který s českými gripeny předvedl doplňování paliva za letu, také historický stroj Saab 105 a předchůdce dnešních gripenů - AJS 37 Viggen.

inc natoaktual.cz