natoaktual.cz

Summit NATO 2023

Speciální příloha
k summitu ve Vilniusu

  • natoaktual.cz
  • Zpravodajství
  • Informační centrum o NATO
  • nato.idnes.cz

  • Dny NATO v Ostravě budou živě pro diváky, ale bez návštěvníků

    21. srpna 2020  10:21
    Bude to jedna z mála akcí svého druhu v Evropě, která nebyla kvůli koronavirové krizi zrušena. Jubilejní dvacáté Dny NATO v Ostravě a Dny Vzdušných sil AČR budou výjimečné, tvrdí organizátoři. Živé ukázky na nebi i na zemi budou moci diváci sledovat z pohodlí svých domovů. Přímo na mošnovské letiště se statisíce návštěvníků tentokrát kvůli hygienickým opatřením nedostanou.  

    Dny NATO v Ostravě | foto: Lubomír Světničkanatoaktual.cz

    Pro diváky, ale bez návštěvníků. Program na mošnovském letišti o víkendu 19. a 20. září nabídne zhruba osm hodin živých dynamických ukázek letecké i pozemní techniky. Živě jej bude přenášet v přímém přenosu iDNES.cz a Česká televize.

    Areál bude pro návštěvníky uzavřen

    Pro návštěvníky bude areál akce uzavřen. Z bezpečnostních důvodů bude stejně jako v předchozích letech platit zákaz vstupu na pozemky Moravskoslezského kraje v okolí mošnovského letiště.

    Dále dojde k uzavření příjezdových cest mezi Novou Horkou, Petřvaldem a Košatkou, důsledkem čehož nebude možný vjezd do Petřvaldíku. Organizátoři proto nedoporučují plánovat sledování leteckých ukázek v okolí areálu akce.

    Program mimo jiné připomeneme dvě významná výročí - 75 let od konce druhé světové války a 15 let od zavedení letounů JAS-39 Gripen do výzbroje české armády.

    Svá vystoupení na akci potvrdili všichni tradiční čeští účastníci a navzdory aktuálním opatřením k zabránění šíření covid-19 počítají organizátoři i s účastí zahraničních letectev.

    „Vývoj epidemiologické situace a opatření přijatých proti šíření koronaviru v České republice nám bohužel neumožňuji pořádat Dny NATO v jejich klasické podobě. Bezpečnost pro nás vždy byla a bude prvořadá,“ uvedl Zbyněk Pavlačík, předseda Jagello 2000 a hlavní organizátor akce.

    Oproti minulým ročníkům a i vzhledem ke změně formátu organizátoři připravují vylepšení technického zajištění živého přenosu. Včetně použití unikátní technologie Wave Relay, kterou poskytne společnost Pramacom a která umožňuje živý přenos například přímo z tanku, kabiny letounu nebo z pohledu vojáka či příslušníka zásahové jednotky. Bude využita poprvé při podobné akci k online přenosu tak, aby diváci u obrazovek a monitorů měli ten nejlepší možný zážitek. „I letos bude stát za to sledovat největší bezpečnostní akci v Evropě,“ konstatoval Pavlačík.

    DNY NATO

    Letošní ročník Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil Armády České republiky se uskuteční 19. a 20. září. Vstup na akci bývá zdarma. Vzhledem k pandemii koronaviru ale letos nebudou moci diváci show sledovat přímo na místě.

    Jde o ojedinělou nekomerční přehlídku, na které mohou návštěvníci vidět vedle nejmodernější armádní techniky také to nejlepší, co má k dispozici policie, hasiči, záchranná služba, celníci, Vězeňská služba a další složky. Loni do areálu o víkendu přišlo dohromady 220 tisíc diváků. Rekord v návštěvnosti je 225 tisíc diváků.

    Více informací na oficiálních stránkách www.natodays.cz

    Žádná z ukázek na rozdíl od jiných akcí nebude promítána ze záznamu. “Diváci nebudou o nic ochuzeni,” konstatoval velitel Vzdušných sil Petr Hromek.

    Součástí programu bude i několik atraktivních novinek. „Ostatní letecké dny, včetně těch největších jako Air Tattoo, Sanicole nebo SIAF, byly pro letošní rok zrušeny nebo probíhají v takzvaném virtuálním formátu bez živých ukázek,“ připomněl Pavlačík.

    Důsledkem pandemie koronaviru došlo ke zrušení nebo přesunutí téměř 80 procent leteckých akcí po celé Evropě. Dny NATO v Ostravě tak zůstávají jednou z mála akcí v Evropě a jedinou ve střední Evropě.

    „Uskutečnit Dny NATO v Ostravě tímto způsobem bylo naším nejtěžším rozhodnutím za celých 20 let konání této akce. Jedním z nejsilnějších argumentů byl ale fakt, že ji každoročně živě sleduje na 300 tisíc lidí v přímém přenosu,“ dodal Pavlačík.

    Akce se tak uskuteční stejně jako v současnosti další povolené například sportovní utkání nebo závody. “Město se snaží udržet při životě tradiční akce,” poznamenal ostravský primátor Tomáš Macura.

    Letošní ročník bude výjimečný i svou myšlenkou - poděkovat příslušníkům Integrovaného záchranného systému a bezpečnostních složek, kteří se velkou měrou podíleli na zvládnutí průběhu koronavirové krize.

    Součástí víkendového programu tak bude ocenění celkem tisícovky příslušníků IZS a bezpečnostních sborů s podtitulem „Poděkování těm, kteří nás chrání“.

    “Chceme poděkovat za to, co pro nás udělali během pandemie a možná ještě budou muset udělat,” prohlásil hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák.

    Za účasti nejvyšších představitelů vlády bude v sobotu oceněno 500 příslušníků Armády ČR, Vězeňské služby ČR, Celní správy ČR a Městské policie Ostrava, a v neděli pak 500 členů Policie ČR, Hasičského záchranného sboru ČR, hygienických stanic a zdravotnické záchranné služby.

    Ti pak zároveň budou moci jako součást poděkování po ceremonii sledovat program přímo na místě.

    Šéf krajské policie Tomáš Kužel připustil, že řadu diváků asi neodradí uzavření areálu a k letišti se pravděpodobně vypraví. “Chtěl bych apelovat, aby zbytečně nevstupovali do prostor kolem letiště,” řekl.

    inc natoaktual.cz

    Barista i záchranář u kanónu

    Říjen 2019

    Poprvé v historii nechala armáda záložáky pálit z kanónů ostrými

    Dny NATO v Ostravě

    Září 2019

    Dny NATO navštívilo 220 tisíc lidí, ukázaly i nové vrtulníky pro armádu.

    Továrna na instruktory

    Červenec 2019

    Britský poradní tým s pomocí Čechů vyškolil už přes 9 500 vojenských instruktorů.

    Mraky prachu, vedro a léčky

    Červen 2019

    Jak vypadá příprava českých vojáků na misi v africkém Mali.

    Partneři portálu

    NATO PDD iDnes.cz Newton Media