natoaktual.cz

Summit NATO 2023

Speciální příloha
k summitu ve Vilniusu

  • natoaktual.cz
  • Zpravodajství
  • Informační centrum o NATO
  • nato.idnes.cz

  • Dny NATO: v sobotu se předvedly stíhačky i těžká pozemní technika

    19. září 2020  17:17
    Na mošnovském letišti v sobotu odstartovaly jubilejní dvacáté Dny NATO v Ostravě. Kvůli koronaviru je nemohou diváci sledovat na místě. Sobotní bohatý program skončil krátce před pátou hodinou odpoledne. Akce pokračuje v neděli od 11:00, opět v přímém přenosu iDNES.cz.  

    Dny NATO v Ostravě. Simulace tankování za letu dvou českých gripenů z německého stroje A-400M | foto: Lubomír Světnička, natoaktual.cz

    Jako jedna z mála akcí svého druhu na světě nebyly Dny NATO v Ostravě kvůli pandemii koronaviru zrušeny či přesunuty a o víkendu nabízí atraktivní podívanou.

    Přímo na mošnovské letiště se letos statisíce návštěvníků kvůli hygienickým opatřením nedostaly. Přímý přenos iDNES.cz nabídne celkem přes osm hodin živých ukázek na nebi i na zemi, a to i z pohledu přímých aktérů a s komentářem expertů ve studiu. 

    Sobotní program odstartoval seskokem parašutistů české armády. Při slavnostním ceremoniálu bylo na letišti oceněno také několik stovek záchranářů a příslušníků bezpečnostních sborů za nasazení během jarního nouzového stavu. Další stovky lidí budou oceněny v neděli.

    Velmi atraktivní ukázky začaly těsně před polednem průletem nového letounu L-39NG z dílen největšího českého leteckého výrobce Aero Vodochody, který právě získal certifikaci a splnil oficiální podmínky pro mezinárodní letový provoz včetně bezpečnostních požadavků.

    Následoval průlet unikátní formace sedmi letounů Gripen – pěti českých Vzdušných sil a dvou v barvách maďarského a švédské letectva.

    Oproti původním plánům se akce nezúčastní americký strategický bombardér B-52, který měl bez mezipřistání letět z domovské základny v USA. „B-52 Stratofortress kvůli technické závadě na tankeru KC-135, který měl doplňovat palivo při letu, se do dnešního průletu nezapojí,“ sdělil Tomáš Maruščák z tiskového oddělení generálního štábu.

    Mluvčí velvyslanectví USA Griffin Rozell uvedl, že bez podpory doplňování paliva nelze misi B-52 na dlouhé vzdálenosti bezpečně uskutečnit. Přelet čtyř F-16 a KC-135 však proběhl podle plánu, stroje následně krátce po 12:45 přeletěly nad Prahou.

    Sobotní program, který nabídl to nejlepší z armádní letecké i pozemní techniky, skončil krátce před pátou hodinou odpoledne. V neděli Dny NATO pokračují od 11:00. Celou akci můžete opět sledovat v přímém přenosu na iDNES.cz.

    inc natoaktual.cz

    Barista i záchranář u kanónu

    Říjen 2019

    Poprvé v historii nechala armáda záložáky pálit z kanónů ostrými

    Dny NATO v Ostravě

    Září 2019

    Dny NATO navštívilo 220 tisíc lidí, ukázaly i nové vrtulníky pro armádu.

    Továrna na instruktory

    Červenec 2019

    Britský poradní tým s pomocí Čechů vyškolil už přes 9 500 vojenských instruktorů.

    Mraky prachu, vedro a léčky

    Červen 2019

    Jak vypadá příprava českých vojáků na misi v africkém Mali.

    Partneři portálu

    NATO PDD iDnes.cz Newton Media