Diplomacie hledá experty pro rekonstrukční tým v Afghánistánu

Vydáno 16.09.2008
Ministerstvo zahraničí hledá další civilní odborníky pro český provinční rekonstrukční tým v Afghánistánu. V afghánské provincii Lógar mají Češi na starost obnovu a rozvoj celé oblasti.  

Ministerstvo hledá šest expertů, kteří vystřídají současné pracovníky rekonstrukčního týmu příští rok na jaře. Diplomacie pro práci v Afghánistánu shání odborníky na zemědělství, média, bezpečnost, stavební inženýry a projektové manažery.

Úspěšní kandidáti podle ministerstva získají kontrakt na 12 měsíců s možností prodloužení. "Odměna bude stanovena na základě odměn běžných pro civilní zaměstnance misí mezinárodních organizací," uvádí se v prohlášení na internetových stránkách ministerstva.

V afghánské provincii Lógar působí od letošního jara na americké základně Shank český provinční rekonstrukční tým složený ze 190 vojáků a desítky civilních expertů na zemědělství, stavebnictví nebo hydrologii. Jde o historickou misi, Češi mají poprvé na starost obnovu a rozvoj celé provincie. - o české misi v Lógaru čtěte zde

Každý provinční rekonstrukční tým tvoří vojáci a civilisté. Provinční rekonstrukční týmy jsou součástí Mezinárodních sil pro podporu bezpečnosti v Afghánistánu (ISAF) pod velením NATO.

Týmy se podílejí na obnově infrastruktury země, včetně budování škol, zavlažovacích systémů nebo rozdělování humanitární pomoci. Fungují také jako poradci afghánských představitelů a samospráv, cvičí afghánské vojáky a policisty.

Ačkoliv Lógar patří ke klidnějším afghánským provinciím, již několikrát se tam čeští vojáci stali terčem útoku.

Naposledy před dvěma týdny byla v ohrožení základna Shank, ze které český tým operuje. Na jednom z okolních kopců objevila afghánská policie na improvizovaných odpalovacích rampách tři rakety namířené na základnu.

Do přímého ohrožení povstalci Talibanu se čeští vojáci dostali tentýž týden ještě jednou, když vyvázli z bombového útoku. U silnice nastražená výbušnina poškodila jedno z hlídkových vozidel s českými vojáky, kteří se vraceli z patroly. Žádného vojáka ale exploze vážně nezranila. - více o incidentu čtěte zde

V Afghánistánu dosud zahynuli tři čeští vojáci. Loni na jaře zemřel v provincii Fajzabád na severovýchodě Afghánistánu český voják Nikolaj Martynov, když kolonu jedoucích vozů v horách zasáhl ničivý sesuv kamení a bahna.

Letos 17. března zemřel v Afghánistánu příslušník speciální jednotky vojenské policie SOG. Byl zabit při útoku sebevražedného atentátníka.

Na konci dubna zase pod jedním z vozů Humvee, které mají čeští vojáci v Lógaru k dispozici, explodovala nastražená nálož. Pět českých vojáků bylo při výbuchu zraněno, jeden zraněním později podlehl.

Bezpečnostní situaci v Lógaru vykresluje i sobotní atentát na guvernéra provincie Abdalláha Vardaka. Při útoku, k němuž se přihlásili povstalci Talibanu, zemřel guvernér a další tři lidé.

Podle šéfa české diplomacie Karla Schwarzenberga to ale nijak neovlivní aktivity a úsilí českého provinčního rekonstrukčního týmu, který spolu s obyvateli Lógaru pracuje na projektech posilujících stabilitu a rozvoj provincie. "Tato vražda naopak dokazuje, že nesmíme polevit. Budeme s obyvateli Afghánistánu nadále solidární a budeme jim pomáhat," uvedl ministr.

inc natoaktual.cz