Den 6: Francouzi sestřelili libyjský letoun

Vydáno 25.03.2011
Šestý den pokračují letecké údery mezináorndí koalice na jednotky Muamarra Kaddáfího. Francozská stíhača sestřelila libyjský bojový letoun, který porušil bezletovou zónu. NATO se dohodlo, že po zbrojním embargu převezme od kolaice i bezletovou zónu.  






Mezinárodní koalice mezitím pokračovala v náletech proti Kaddáfího silám a pokračovaly i boje mezi prorežimními silami a místními vzbouřenci. Podle britského ministra obrany Liama Foxe letouny typu Tornado ve čtvrtek večer vypálily několik naváděných střel typu Brimstone na Kaddáfího transportéry, které ohrožovaly civilisty ve městě Adžedabíja.

Francouzská stíhačka zničila libyjský vojenský letoun, který narušil bezletovou zónu vyhlášenou se souhlasem OSN nad Libyí. Podle Francouzů budou spojenecké nálety v Libyi pokračovat maximálně několik týdnů.

Mezinárodní koalice podle libyjských vzbouřenců slíbila, že zajistí, aby lodě přivážející humanitární pomoc z Malty mohly připlouvat do Misuráty, která je největším městem ovládaným povstalci na západě země, ale kde stále probíhají boje mezi vzbouřenci a Kaddáfího silami.

V Misurátě v noci podle lékařů vládní jednotky ostřelovaly z děl a tanků zdravotní objekty. Podle obyvatel také Kaddáfího odstřelovači ze střech ohrožovali ulice a zabili nejméně 16 lidí. Zprávy o bojích nelze potvrdit z nezávislých zdrojů. V posledním týdnu v Misurátě podle lékařských zdrojů zemřelo 109 lidí a více než 1300 bylo zraněno. Libyjské úřady tvrdí, že vládní jednotky dodržují příměří v souladu s požadavkem OSN, podle OSN to však není pravda. Libyjské úřady též připustily, že velká část Misuráty je už čtvrtý den bez vody a elektřiny, popírá ale, že by armáda záměrně dodávky přerušila.

Mezinárodní síly dále bombardují vojenské cíle. Kromě střel z letounů, kterých je do operace zapojeno více než 350, zamířilo proti těmto cílům nejméně 14 řízených střel Tomahawk. V noci se ozvala silná exploze v Tripolisu a z blízkosti tamní vojenské základny stoupal dým.

Spojenci pokračovali v bombardování Kaddáfího pozic ve městě Sabhá. Francouzské letouny podnikly nálet zatím nejhlouběji v libyjském vnitrozemí. Cílem byla vojenská základna asi 250 kilometrů od pobřeží. Libyjská oficiální média obvinila spojenecké síly z útoků na civilní cíle. Tisková agentura JANA oznámila, že po setmění byly dvakrát bombardovány i obytné čtvrtě na východním předměstí Tripolisu, kde zahynul velký počet civilistů. Další následný útok byl prý veden proti záchranným týmům, které z trosek vyprošťovaly mrtvé.

NATO převezme bezletovou zónu

Americký admirál Bill Gortney a další představitelé mezinárodní koalice to ale odmítli. "Vojáci se maximálně snaží omezit nebezpečí civilních obětí," ujistil britský ministr zahraničí William Hague. Civilní ztráty podle něj vědomě způsobují jen jednotky Kaddáfího. "Zničení Kaddáfího vojenských kapacit je otázkou dní nebo týdnů, ale určitě ne měsíců," naznačil francouzský ministr zahraničí Alain Juppé. USA vyzvaly libyjské vojáky, aby odmítli poslušnost Kaddáfímu.

Libyjské vládní síly se začínají potýkat s nedostatkem paliva. Představitelé režimu tvrdí, že k Libyi zamířil tanker, který by měl problém vyřešit. Plavidlo ale zřejmě zastaví válečné lodě NATO, které kontrolují dodržování zbrojního embarga uvaleného na Tripolis Radou bezpečnosti. Velení alianční operace uvedlo, že NATO ještě nezachytilo žádné podezřelé plavidlo. Zároveň ovšem upozornilo, že zatím nelze zabezpečit kontrolu celé libyjského pobřeží, brzy by ale měl být k dispozici dostatek lodí z Turecka a dalších aliančních zemí.

NATO se dohodlo na převzetí velení nad bezletovou zónou v Libyi. Aliance dosud jen dohlížela na dodržování zbrojního embarga. "Severoatlantická aliance schválila spouštěcí direktivu k bezletové zóně. Operace začne do 48 až 72 hodin," řekl velvyslanec při NATO Martin Povejšil.

Podle šéfa NATO Anderse Fogha Rasmussena se Aliance shodla, že kvůli ochraně civilistů bude vynucovat bezletovou zónu nad Libyí. Rasmussen uvedl, že budou vedle sebe existovat jednak operace současné koalice, jejíž síly už několik dní v Libyi zasahují, s akcemi NATO. Aliance podle diplomatů rozhodla, že začne plánovat možnost převzetí velení nad celou operací. Rozhodnutí o tom ale ještě nepadlo, stát by se tak mohlo v neděli.

Jednání dosud blokovalo Turecko, které požadovalo záruky ohledně bezpečnosti libyjských civilistů. "Naše požadavky byly splněny a operace bude předána NATO," řekl šéf turecké diplomacie Ahmet Davutoglu.

Africká unie pozvala na pátek do Addis Abeby představitele Kaddáfího režimu a libyjských vzbouřenců, aby jednali o dodržování příměří. Obě strany slíbily účast, sdělila OSN, která vysílá do Etiopie svého zástupce.

Generální tajemník OSN Pan Ki-mun ve čtvrtek večer v Radě bezpečnosti Spojených národů prohlásil, že libyjské úřady nepřijaly žádné opatření ke splnění podmínek rezoluce číslo 1973, kterou na ochranu libyjských civilistů přijala Rada bezpečnosti OSN minulý týden. Podle něj slaví spojenecká operace při ochraně civilistů úspěchy.

Chronologie událostí:

07:03 - Podle amerického velení spojenci za posledních čtyřiadvacet hodin uskutečnili 175 náletů na libyjské vojenské cíle, z toho americké letouny jich provedly 113.

08:06 - Národní rada libyjských povstalců oznámila, že jmenovala šedesátiletého exilového ekonoma Alího Tarhúního odborníkem přechodné vlády pro ekonomiku a finance. Tarhúní, jehož v roce 1978 v nepřítomnosti Kaddáfího režim odsoudil za opoziční činnost k smrti, žije ve Spojených státech.

11:10 - Provládní Kaddáfího jednotky ovládly přístav v Misurátě, hlásí agentura Reuters. Uvázly tam údajně tisíce zahraničních pracovníků, jež tam čekaly na evakuaci ze země.

11:45 - K mezinárodnímu tlaku na Libyi se připojilo i Tunisko, které zmrazilo majetek Kaddáfímu a pěti členům jeho rodiny. Stejný krok už dříve udělaly další země, tuniské rozhodnutí ale může mít větší dopad. Podle Reuters má Libye v Tunisku mnoho investic včetně hotelů nebo sítě čerpacích stanic. Většinu účtů přitom ovládají členové Kaddáfího rodiny.

13:33- Libyi trápí nedostatek paliva, oznámil zaměstnanec libyjského ministerstva pro energetiku. Dodal, že se obává, že plavidlo, které míří k Tripolisu, neprojede přes námořní blokádu, jejímž cílem je zabránit dodávek zbraní libyjskému režimu.

14:29 - Americká armáda přiblížila noční operace v Libyi: Západní spojenci vystřelili v noci 14 raket typu Tomahawk. Koaliční síly také shodily na Kaddáfího vojenské objekty několik bomb.

14:48 - Libyjští povstalci sestavují stínovou vládu a vytvořili vlastní ropnou společnost i centrální banku.

16:33 - Francouzská armáda potvrdila zničení libyjského vojenského letadla. Nesetřelila ho ale ve vzduchu, nýbrž ho zničila na letišti po přistání. "Okamžitě poté, co letadlo přistálo na letišti v Misurátě, francouzská hlídka provedla útok země vzduch," prohlásil mluvčí francouzské armády. Podle něj letoun patřil Kaddáfího armádě a porušil bezletovou zónu.

17:23 - Turecký parlament schválil vládní rozhodnutí zapojit se do vojenské akce NATO prosazující zbrojní embargo vůči Libyi. Turecko do akce posílá pět plavidel a jednu ponorku.

18:58 - Libyjští povstalci ve městě Misuráta hlásí úspěchy. Agentuře Reuters oznámili, že se jim podařilo zabít 30 Kaddáfího odstřelovačů. Z přístavu prý také zmizely všechny lodě libyjského vůdce.

19:39 - Vyšetřování útoků na libyjské demonstranty povede zcela jistě k obvinění Kaddáfího režimu ze zločinů proti lidskosti. Během návštěvy Káhiry to prohlásil žalobce Mezinárodního trestního soudu Luis Moreno-Ocampo. Závěry vyšetřování předloží RB OSN v květnu.

21:19 - Mluvčí Pentagonu uvedl, že do vojenské operace v Libyi se zapojilo 350 stíhaček, polovina z nich amerických, a nejsou žádné důkazy o civilních obětech, které by měla na svědomí tato mise. Naopak, podle všech informací civilisty vraždí jen vládní jednotky.

22:19 - Američané by podle Pentagonu mohli Severoatlantické alianci předat velení vojenské operace v Libyi o víkendu.

22:58 - Africká unie pozvala na pátek do Addis Abeby představitele Kaddáfího režimu a libyjských vzbouřenců, aby jednali o dodržování příměří. Obě strany již slíbily účast, sdělila OSN.

inc natoaktual.cz