Den 5: NATO střeží pobřeží, Kaddáfí zesiluje pozemní útoky

Vydáno 24.03.2011
Spojenci zničili libyjské letecké síly a mohou volně létat nad Libyí a útočit na pozemní vojska všude tam, kde ohrožují civilisty, sdělilo britské vojenské letectvo. Kaddáfího jednotky však zesílily útoky na města s povstalci.  






Podle francouzského ministra zahraničí Alaina Juppého "vojenský zásah v Libyi rychle skončí".

Jednotky diktátora Muammara Kaddáfího ale zpravodajských informací amerického ministerstva obrany zesilují pozemní bojové operace. Spojenci proto zvyšují svůj letecký tlak namířený proti nim.

Jak oznámil americký kontradmirál Gerard Hueber, vládní jednotky útočí na několika místech. "Konkrétně v Misurátě a Adžedábíji útočí Kaddáfího jednotky na obydlená centra," řekl americký velitel.

Spojenci se při leteckém tlaku na tyto bojové síly snaží ničit mechanizované jednotky, dělostřelectvo, ale i komunikační linie a velitelské struktury. Vládní jednotky se snaží likvidovat ještě předtím, než vstoupí do měst.

Prorežimní síly svádějí boje s povstalci v Misurátě už několik týdnů. Spojenecká letadla tam podle místních obyvatel v noci zaútočila na část města, kterou ovládají Kaddáfího síly.

Kaddáfího jednotky po pak zastavily bombardování největšího města pod kontrolou rebelů v západní části Libye. Kaddáfího jednotky od náletů ze svých děl ani jednou nevystřelily. Spojenecké bomby a střely prý dopadaly na letiště jižně od města, kde jsou rozmístěny diktátorovy jednotky.

Údery ve městech mohou ohrozit civilisty

Možnost útoku na plukovníkovy jednotky útočící už několik týdnů na baštu povstalců na západě země naznačil i americký admirál Samuel Locklear. Spojenci prý "zvažují všechny možnosti" zásahu v Misurátě.

Existují ale obavy, že by nálet v městské oblasti mohl způsobit velké civilní ztráty.
Vládní jednotky obnovily ostřelování povstaleckého města Zintán, jihozápadně od Tripolisu. Kaddáfího brigády údajně začaly město ostřelovat ze severu, město je kompletně obklíčeno.

Na východě země stále panuje patová situace u Adžedábíje, kterou drží Kaddáfího jednotky. Povstalci se od začátku týdne snaží město dobýt, ale byli dvakrát odraženi. Představitelé rebelů tam nemají těžké zbraně, aby se mohli postavit tankům.

Šéf francouzské diploamcie Alain Juppé uvedl, že v úterý se v Londýně uskuteční první schůzka kontaktní skupiny složené z členů koalice bojující proti silám Kaddáfího. Ministr označil skupinu za orgán politického řízení operace.

Londýn vypočítal, že na prosazování zákazu letů nad Libyí se podílí přes 150 letounů z 11 zemí.

Podle USA se brzy připojí další arabské země. NATO spustilo operaci Unified Protector. Válečná plavidla a letouny Aliance začaly hlídat pobřeží Libye, aby zabránily dodávkám zbraní pro režim Muammara Kaddáfího. Na své další úloze se ale Aliance zatím nedohodla.

Podle OSN se v Libyi kvůli bojům zhoršuje humanitární situace. Od vypuknutí nepokojů v polovině února zemi opustilo přes 330 tisíc lidí. Ve městech, kde se bojuje, je nedostatek jídla a zdravotnického materiálu.

Chronologie událostí:

06:55 - Lidé blízcí libyjskému vůdci Muammaru Kaddáfímu navazují v celém světě kontakty a snaží se najít východisko z konfliktu. Uvedla to americká ministryně zahraničí Hillary Clintonová.

07:56 - Podle katarské Al-Džazíry přišel u Tripolisu o život velitel jednoho z Kaddáfího praporů. Katarská televize také uvedla, že koalice asi 60 kilometrů východně od Benghází sestřelila libyjské letadlo.

08:01 - Západní koalice se podle náměstka libyjského ministra zahraničí snaží spíše pomáhat rebelům, než chránit civilisty. Je prý také jasné, že se spojenci snaží zabít Kaddáfího. Libyjská vláda prý chce, aby byl pomocí kmenových skupin zahájen dialog a aby všechny strany vyhlásily příměří.

13:11 - Kaddáfího jednotky obnovily ostřelování povstaleckého města Zintán, které leží přibližně 90 kilometrů jihozápadně od Tripolisu.

13:39 - NATO oznámilo, že válečné lodě začaly střežit libyjského pobřeží s cílem prosadit respektování embarga na dovoz zbraní. Turecko souhlasilo s tím, že pošle k libyjským břehům pět lodí a jednu ponorku.

14:11 - Logistické zázemí pro koaliční operace chtějí poskytnout Kuvajt a Jordánsko. Oznámil to britský premiér David Cameron. Podle něj se na prosazování zákazu letů nad Libyí nyní podílí přes 150 letounů z jedenácti zemí.

15:57 - Spojenecká letadla v noci bombardovala trosky amerického letadla F-15 Eagle, které se v úterý zřítilo nedaleko Benghází kvůli mechanické závadě. Podle nejmenovaného představitele Pentagonu tak Američané chtěli zamezit tomu, aby se součástky letadla dostaly do nepovolaných rukou.

16:35 - "Libyjské letectvo jako bojová síla už neexistuje," prohlásil maršál Greg Bagwell, velitel RAF odpovědný za operaci. Podle něj mohou spojenci téměř beztrestně operovat nad celou zemí. "Libyjské pozemní síly jsou pod naším stálým dohledem a útočíme na ně pokaždé, když ohrozí civilisty nebo zaútočí na obydlená centra," dodal maršál.

18:13 - Nálety spojenců si podle amerického admirála Gerarda Huebera zatím nevyžádaly civilní oběti. Libyjské vládní jednotky podle něj nyní naopak na civilisty útočí v několika městech.

18:45 - Do operace se poprvé zapojilo kanadské letectvo. Údery byly cíleny poblíž města Misuráta.

19:19 - NATO ani ve středu neodsouhlasilo převzetí vedení libyjských vojenských operací od Spojených států, výhrady má Turecko.

20:19 - Libyjská státní televize vysílá o tom, že západní síly útočí ze vzduchu na vojáky i na civilisty v Tripolisu.

20:49 - Generální tajemník OSN Pan Ki-mun odsoudil pokračující násilí mezi Kaddáfího jednotkami a povstalci. Vyzval k okamžitému ukončení bojů a pohrozil, že "narušitelé mezinárodního práva budou stíháni".

20:55 - Spojenci již zničili libyjské letecké síly a mohou volně létat nad Libyí a útočit na pozemní vojska všude tam, kde ohrožují civilisty, sdělilo britské vojenské letectvo.

21:10 - Francouzský ministr zahraničí Alain Juppé oznámil, že v úterý se v Londýně uskuteční první schůzka kontaktní skupiny složené z členů koalice bojující proti silám Kaddáfího. Skupina má být orgánem politického řízení operace v Libyi.

21:30 - Americký prezident Barach Obama si prý "zadělává na problémy". V dopise prezidentovi to uvedl mluvčí Sněmovny reprezentantů John Boehner. Kritizuje administrativu Bílého domu s tím, že americká armáda vtrhla do Libye bez jasné představy, jak bude mise v zemi vypadat.

22:29 - Přicházejí zprávy svědků o ohromném výbuchu na vojenské základně Tadžúra, leží asi 32 kilometrů východně od Tripolisu. Libyjská zpravodajský agentura tvrdí, že Tajdžúra byla během středy zasažena už dvakrát.

inc natoaktual.cz