Den 2: Koalice pokračuje v úderech na Kaddáfího jednotky

Vydáno 21.03.2011
Koalice několika zemí v čele s Francií, Británií a USA pokračovala v neděli v bojových operacích v Libyi. Díky úderům se podařilo vytvořit bezletovou zónu nad Libyí a zastavit útoky Kaddáfího sil proti rebelům v povstalecké baště Benghází.  






Americký admirál a šéf Sboru náčelníků Mike Mullen během dne označil první etapu operace za úspěšnou. Cílem koaličních sil není podle jeho slov svrhnout libyjského vůdce.

"Bezletová zóna je účinně prosazena," konstatoval americký generál William Gortney v noci na pondělí na tiskové konferenci s tím, že spojenecké jednotky ovládají vzdušný prostor mezi Tripolisem a baštou povstalců Bengházím.

Při leteckých a raketových úderech byly kromě Tripolisu zasaženy cíle v oblastech měst Syrta, Benghází, Misuráta a Zuára. V další fázi mají koaliční síly od pondělka útočit na systémy zásobování libyjských vládních jednotek,aby se omezila jejich bojová síla. Spojenci také poprvé zaútočili na rezidenci Muammara Kaddáfího v Tripolisu. Raketa zcela zničila administrativní budovu, ve které údajně sídlilo velení armády.

Letecké údery na Libyi v noci na neděli ohlásila po Francii rovněž Británie. Podle mluvčího britské armády generála Johna Lorimera zaútočila letadly Tornado, z nichž byly odpáleny řízené střely Stormshadow. "Letuny zasáhly libyjský integrovaný protiletecký obranný systém. Většina cílů byla v oblasti Tripolisu," oznámil Lorimer.

Do operace Odyssey Down se zapojilo již sedm zemí - vedle Francie, Spojených států, Británie, Itálie a Kanady se ke skupině přidaly Belgie a Katar. Dnes k Libyi vyrazila také francouzská letadlová loď Charles de Gaulle.

Libyjská státní televize tvrdí, že při koaličních útocích zahynuly desítky civilistů a stovky lidí byly zraněny. Spojenci nemají o civilních obětech zásahů žádné zprávy. Rovněž kolaiční velení odmítá, že by během víkendu přišlo o některé z letounů, které v oblasti zasahovaly.

Kaddáfí označil akci za terorismus

Libyjský vůdce Muammar Kaddáfí operace označil za "křižáckou agresi" a "terorismus" a prohlásil, že jeho země je připravena na dlouhou válku. Na jeho příkaz prý armáda již začala rozdělovat zbraně více než jednomu milionu libyjských mužů a žen, aby se mohli bránit. "Neopustíme naši zem a osvobodíme ji," uvedl libyjský vůdce.

Velení libyjských ozbrojených sil nimcéně nařídilo všem oddílům, aby od 21:00 místního času, tedy 20:00 SEČ, začaly dodržovat příměří. Krátce po vyhlášení se ale nad Tripolisem opět ozývala střelba z protiletadlových zbraní. Exploze a dělostřelecká palba se ozývaly také v Benghází, které předtím Kaddáfího oddíly ostřelovaly i raketami. Provládní libyjské síly take vjely s tanky do libyjského města Misuráta drženého povstalci.

Povstalci v Benghází byli podle televize Al-Džazíra se spojenci v kontaktu a koordinovali s nimi svou činnost. Podle mluvčího rebelů si revolta vůči Kaddáfího režimu na straně povstalců vyžádala více než 8000 lidských životů.

Severoatlantická aliance měla o zapojení do akcí v Libyi rozhodnout do nedělního večera, ale rozhodnutí padne kvůli obstrukcím ze strany Turecka zřejmě až později. Spojené státy by totiž velení rády předaly během několika dní právě NATO.

Politování nad vojenskou intervencí mezinárodních sil v Libyi zopakovala Čína a Rusko, tedy země, které se zdržely čtvrtečního hlasování Rady bezpečnosti OSN a tím umožnily přijetí rezoluce. Rusko, Turecko, státy Africké unie i další navíc vyzvaly k okamžitému ukončení násilností.

Chronologie událostí:

01:09 - Británie potvrdila, že se zapojila do leteckých akcí proti libyjským jednotkám. Nad Libyi vyslala stroje Tornado GR4 vyzbrojené střelami Stormshadow ze základny Marham, létající tankery VC-10 a Tristar a průzkumné stroje E3D Sentry a Sentinel.

04:57 - V libyjské metropoli Tripolisu se v noci ozývala střelba. Po sérii explozí bylo slyšet libyjskou protiletadlovou dělostřeleckou palbu.

07:23 - Africké unie vydala prohlášení, ve kterém požaduje "spolupráci libyjských autorit, která by vedla k zajištění humanitární pomoci lidem v nouzi". Africká unie rovněž žádá přijetí politických reforem nezbytných pro řešení současné krize a zajištění ochrany cizinců žijících v Libyi.

07:46 - Africká unie navrhla setkání zástupců Ligy arabských států, Organizace islámských států, Evropské unie a OSN na 25. března v Addis Abebě, Schůzka by měla ustavit mechanismus konzultací pro společné řešení krize v Libyi.

08:02 - Z města Benghází podle rebelů uprchly tisíce lidí a směřují dál na východ. Uprchlické tábory OSN uvedly, že jsou připraveny přijmout na 200 tisíc lidí.

10:50 - Libyjský vůdce Muammar Kaddáfí v projevu ve státní televizi řekl, že se "Libye připravuje na dlouhou válku" a že útoky koalice hraničí s terorismem. "Neopustíme naši zemi a zvítězíme," prohlásil.

11:03 - Operace spojenců za posledních 24 hodin výrazně pokročila. Americký Pentagon potvrdil, že kromě střel Tomhawak útočí na cíle v Libyi i neviditelné bombardéry B-2. Během dosavadních misí měly shodit na cíle 40 bomb.

12:13 - Americký admirál Mike Mullen oznámil, že se spojencům povedlo zavést bezletovou zónu nad Libyí. Libyjské letouny ve vzduchu nejsou vidět, řekl. Sobotní úder koaličních sil podle něj prakticky Kaddáfího přiravil o vzdušnou obranu. Spojené státy chtějí co nejrychleji předat velení nad operací a převzít pouze podpůrnou roli.

15:03 - Italské stíhačky jsou podle ministra obrany Ignazia La Russy připraveny připojit se k zásahu v Libyi. "Chceme se operace rovnocenně účastnit," řekl. Dosud Itálie poskytovala pro operace pouze základny.

16:11 - Do mise vyslal letouny Katar. Podle amerického admirála Mika Mullena se stahují k Libyi a zaujímají bojové pozice.

17:26 - Situace v baště libyjských rebelů Benghází je od dopoledne klidná.

17:27 - NATO přerušilo jednání o plánech na zapojení do akcí vůči Libyi.

20:21 - Všechny libyjské ozbrojené síly dostaly mluvčího vlády příkaz od 21. hodiny (20:00 SEČ) dodržovat příměří. Důvodem jsou prý mrtví civilisté i poškozené civilní a vojenské budovy. Z Tripolisu se ale ozývá střelba nadále.

21:41 - Spojenecká koalice má nyní podle americké armády sedm členů - USA, Velkou Británii, Francii, Kanadu, Itálii, Belgii a Katar.

inc natoaktual.cz