Stíhačky patří do společného evropského letectva, tvrdí prezidentští kandidáti

Vydáno 03.12.2012
Ochranu vzdušného prostoru nad Českem by mělo zajišťovat společné evropské nadzvukové letectvo. Taková je vize hned několika prezidentských kandidátů na klíčovou otázku v době, kdy vláda řeší prodloužení pronájmu stávajících letounů Gripen.  

Jiří Dienstbier, Vladimír Dlouhý, Jan Fischer, Přemysl Sobotka a Miloš Zeman během debaty prezidentských kandidátů o zahraniční politice a bezpečnostních otázkách (3. 12. 2012) | foto: Lubomír Světničkanatoaktual.cz

"V současné situaci jsem pro zachování vlastního stíhacího letectva," řekl Miloš Zeman v debatě pětice prezidentských kandidátů v pražském CEVRO Institutu.

Diskuze pořádaná Informačním centrem o NATO byla tentokrát věnovaná zahraničně-bezpečnostním otázkám.

Podle Zemana se ale ve výhledu jeví jako přinejmenším zajímavá možnost společné ochrany vzdušného prostoru v rámci celé Evropy. K takové variantě, kdy by celý evropský kontinent včetně Česka chránilo společné evropské letectvo, se jednoznačně přiklánějí i Jiří Dienstbier a Vladimír Dlouhý.

Naopak Jan Fischer a Přemysl Sobotka jsou pro zachování vlastního nadzvukového stíhacího letectva. "Ze všech dostupných analýz, které jsem k tomu kdy měl, se mi to jeví jako jediná možnost," uvedl Fischer.

Palestina, Kosovo a Gruzie

K dalším otázkám, které si organizátoři na kandidáty v moderované debatě připravili a na něž se dalo odpovědět pouhým ano či ne, patřila otázka Palestiny. Až na Jiřího Dienstbiera všichni ostatní podpořili oficiální postoj České republiky, která spolu s Izraelem, Spojenými státy, Kanadou, Panamou a několika tichomořskými státy hlasovala proti tomu, aby byla Palestina pozorovatelskou zemí v OSN.

"Jestliže někteří politici jsou ochotni jednat s Hamásem, páchají hřích na demokratickém světě," řekl například Přemysl Sobotka v narážce na radikální křídlo islamistů.

Podobně jednoznačně dopadla i vyjádření na další aktuální otázku otázku, zda uznat nezávislé Kosovo. Všichni až na Jana Fischera by byli proti. Zcela radikální postoj k tomu zastává Miloš Zeman, který si podle svých slov nedovede představit, že by současnému kosovskému premiérovi a bývalému veliteli Kosovské osvobozenecké armády (UÇK) Hashimu Thaçimu "podal ruku".

Své "ne" by Zeman řekl také přijetí Gruzie do NATO. Pro vstup zakavkazské republiky, usilující o pozvání do Aliance už roky, by se z debatujících kandidátů vyslovil pouze Přemysl Sobotka. Jiří Dienstbier připustil, že v tuto chvíli neví a nedokáže proto odpovědět.

inc natoaktual.cz