V Emirátech startuje unikátní projekt k 30. výročí české samostatnosti

Vydáno 20.02.2023
Velké příběhy v srdci Evropy. Tak zní podtitul celoročního projektu k 30. výročí samostatnosti České republiky, který v pondělí odstartoval ve Spojených arabských emirátech. V rámci největšího bezpečnostního veletrhu světa IDEX v Abú Dhabí představují takřka tři desítky špičkových firem českého obranného průmyslu.  

Prezentace českých firem na bezpečnostním veletrhu IDEX v Abú Dhabí. (20. února 2023) | foto: Lubomír Světnička, natoaktual.cz

Společná prezentace českých firem má podle organizátorů ukázat světu příběh úspěšného demokratického transformačního procesu České republiky, která se začlenila do mezinárodní scény vstupem a působením v Evropské unii, NATO a dalších mezinárodních organizacích, ale také do mezinárodního trhu.

„Časové období od roku 1989 je pro Českou republiku v její novodobé historii naprosto bezprecedentní. A to jak z perspektivy demokracie a ekonomické prosperity, tak z hlediska zajištění bezpečnosti, jehož základem jsou právě bezpečnostní garance,“ konstatoval Zbyněk Pavlačík z Jagello 2000, které je koordinátorem projektu pojmenovaného příznačně Czech30.

„A toto období je již teď delší nežli celková doba existence první republiky,“ připomněl.

Na tři desítky společnosti v čele s největším českým holdingem firem Czechoslovak Group (CSG) v Abú Dhabí vystavují své nejnovější produkty. Nechybějí ani Aero, Omnipol nebo Česká zbrojovka.

“Troufám si tvrdit, že jde o rekordní účast,” řekl náměstek ministryně obrany Daniel Blažkovec.

Podle něj jde o prestižní akci s celosvětovým významem. Připomněl, že IDEX stejně jako samostatná Česká republika rovněž slaví třicet let své existence.

“Společný projekt má pomoci českým společnostem obranného průmyslu najít napojení na relevantní partnery zejména v tomto regionu, i když dnešní význam veletrhu IDEX má už značný přesah i na asijský a africký trh,” doplnil.

Veletrh IDEX v Emirátech patří mezi největší zbrojní veletrhy světa. Celý týden na něm vystavuje na 1 350 firem z více jak šedesátky zemí.

Šéf Asociace obranného průmyslu Jiří Hynek upozornil, že rozloha české expozice zabírá přes 600 metrů čtverečných. “Když vystupujeme společně jako jeden stát, jako jeden národ, dáváme tím jasně najevo, že máme silný obranný průmysl a že jsme schopni exportovat,” řekl.

Česká republika bezpochyby patří ke špičce na mezinárodní scéně v oblasti obranného a bezpečnostního průmyslu. „Komplexní prezentace má podpořit vizibilitu české oficiální účasti na takových prestižních mezinárodních veletrzích,“ dodal Pavlačík.

Hlavním cílem projektu Czech30 je komunikace úspěchů České republiky na domácí i zahraniční scéně. Proto v průběhu celého roku organizátoři plánují řadu dalších aktivit - konferencí, diskuzí a debat. Mimo jiné v USA, Německu, Polsku nebo Izraeli.

Prezentace českého obranného a bezpečnostního průmyslu vznikla ve spolupráci s ministerstvy obrany, obchodu a průmyslu, Asociací obranného a bezpečnostního průmyslu a Asociací leteckého a kosmického průmyslu.

Projekt zaštiťují ministři zahraničních věcí ČR a Slovenska Jan Lipavský a Rastislav Káčer. Generálním partnerem projektu je společnost Czechoslovak Group, exkluzivním partnerem společnost Lockheed Martin.

inc natoaktual.cz