Záložníci procvičovali obranu důležitých objektů na severu Moravy

Vydáno 31.08.2019
Elektrické rozvodny, vodní nádrže nebo mošnovské letiště. Na 200 příslušníků Aktivní zálohy v rámci týdenního cvičení Safeguard Territory 2019 chránilo strategické objekty a kritickou infrastrukturu v Moravskoslezském kraji.  

Příslušníci Aktivní zálohy na cvičení Safeguard Territory | foto: KVV Ostrava

„Primárním úkolem ostravských záloh je střežit strategické objekty na teritoriu kraje, proto byl hlavní cíl přiblížit jim reálné prostředí v civilním prostoru,“ konstatoval řídící cvičení plukovník Jaroslav Hrabec.

Letošní cvičení bylo za osm let své existence svým rozsahem největší. Během uplynulého týdne probíhalo na deseti místech současně. Aktivní záložníci cvičně chránili kromě strategických objektů také tři elektrické rozvodny, čtyři vodní nádrže a mošnovské letiště.

Fotografie

Příslušníci Aktivní zálohy na cvičení Safeguard Territory
Příslušníci Aktivní zálohy na cvičení Safeguard Territory
Příslušníci Aktivní zálohy na cvičení Safeguard Territory
Příslušníci Aktivní zálohy na cvičení Safeguard Territory

Tam vybudovali záložníci provizorní základnu a řešili 20 různých cvičných incidentů. Od objevení nástražného výbušného systému, napadení základny, přes prověřování podezřelých osob až po nález zbraní v kontrolovaném vozidle nebo dopravní nehodu.

„Pro vojáky je tento typ cvičení vyvrcholením výcvikového roku, v praxi se prověří schopnosti velitelského sboru, spojení, logistická podpora, to vše za plnění výcvikových

úkolů při zajištění obrany teritoria kraje, do kterých je zapojen také štáb našeho velitelství. Zpětnou vazbu nám pak poskytnou rozhodčí, kteří jsou součástí cvičení,“ dodal Hrabec.

Velitelský sbor záloh prošel kvůli cvičení už na jaře průpravou v centru simulačních technologií ve Vyškově, řidiči se zase zdokonalovali ve vojenském výcvikovém prostoru Libavá.

inc natoaktual.cz