Čtyři čeští vojáci zemřeli při útoku atentátníka v Afghánistánu

Vydáno 08.07.2014
Při útoku sebevražedného atentátníka u základny Bagrám v Afghánistánu zahynuli čtyři čeští vojáci. Jede ze základny v Žatci a tři z Chrudimi. Další Čech je vážně zraněn. Výbuch zabil také nejméně deset civilistů a dva afghánské policisty.  

Obrněná vozidla MRAP českých vojáků během patroly v okolí Bagrámu v Afghánistánu | foto: Lubomír Světničkanatoaktual.cz

Atentát se stal okolo 5:15 SEČ (7:45 místního času), když se patrola vydala na místo nedaleko základny, odkud povstalci před dvěma dny odpálili raketu.

Pro padlé armáda vypraví speciál. Zraněného čekají další operace

V oblasti Qalandar Khil explodovalo improvizované výbušné zařízení, informoval generální štáb. Čeští vojáci byli v tu chvíli mimo obrněná vozidla a prováděli rutinní kontrolu místa.

"Následkem výbuchu utrpěli čtyři čeští vojáci rotmistr D. B. (1986), četař I. K. (1980), desátník J. Š. (1975), desátník L. L. (1981) smrtelná zranění," potvrdila Jana Růžičková z generálního štábu. Jeden voják byl z Žatce a tři z Chrudimi.

Další z českých vojáků rotmistr J. L. (1975) byl při výbuchu těžce zraněn. Na místě mu byla okamžitě poskytnuta první pomoc a následně byl transportován do americké vojenské nemocnice na základně Bagrám.

Atentátník se přimíchal do davu

„Atentátník v sebevražedné vestě se přimíchal do davu lidí, se kterými komunikovali naši vojáci během patroly,“ uvedl na zvláštní tiskové konferenci k incidentu náčelník generálního štábu Petr Pavel.

Nezemřeli zbytečně, řekl prezident Zeman

Čeští vojáci mají kromě ochrany základny Bagrám za úkol během patrol navazovat kontakt s místními lidmi. Vzájemné vztahy jsou dlouhodobě nadstandardní. Část vojáků podle Pavla prověřovala místo, odkud povstalci údajně odpalovali rakety, druhá hovořila s místními.

„I přítomnost dětí a žen v prostoru byla signálem, že situace není tak riziková. To, že se vmísil do davu člověk v uniformě afghánské policie, tomu se dá těžko zabránit,“ dodal Pavel.

Informace o útoku se od rána lišily. Podle prvotních zpráv místního policejního důstojníka místem projížděl atentátník na kole a odpálil nálož. Výbuch zabil také nejméně deset civilistů a dva afghánské policisty. K útoku se okamžitě přihlásili islamisté Talibanu v textové zprávě agentuře Reuters.

Podle jiné z prvních verzí sebevrah údajně útočil na zdravotnickou kliniku. Informace se však značně lišily, když podle další verze přijel na motorce. Afghánská média také citovala velitele místní policie Masúma Farzaího s tím, že se útok stal ve chvíli, kdy vojáci rozdávali dětem psací potřeby. Mezi civilními obětmi tak mají být i děti.

Mluvčí Talibanu Zabiulláh Mudžáhid později oznámil, že atentát provedl jeden z bojovníků Talibanu a že měl na sobě sebevražednou vestu.

Češi střeží strategickou základnu

V historii české armády jde o nejtragičtější událost v dosavadních zahraničních misích. Počet mrtvých českých vojáků v Afghánistánu po dnešním atentátu vzrostl na devět. Ministr obrany Martin Stropnický ukončil svoji dovolenou a vrací se kvůli události zpět do Prahy, informoval jeho resort.

Čeští vojáci převzali ochranu základny v Bagrámu v listopadu. Jádro 150členné jednotky tvoří vojáci ze 4. brigády rychlého nasazení z Chrudimi a Žatce.

Česká strážní jednotka má za úkol zabránit útokům povstalců na základnu. Hlídkuje proto i v patnáctikilometrové zóně v okolí Bagrámu.

V půli června povstalci Talibanu v Afghánistánu přepadli české vojáky, když se vraceli z noční patroly na základnu Bagrám. V urputném boji si jeden z českých vojáků vysloužil ocenění za hrdinství, když i přes svá zranění bojoval dál a pomohl ostatním se stáhnout do bezpečí.

"Americká" základna Bagrám leží asi čtyřicet kilometrů severně od Kábulu a je jednou z největších v Afghánistánu. Dominuje jí letiště se dvěma drahami, které umožňují přistání i těch největších letadel.

Bagrám je naprosto klíčovým střediskem pro celou logistickou podporu mise ISAF a sídlí zde i jedno z velitelství.

Základna vypadá jako malé město s množstvím obrovských hangárů, skladů a příbytky pro vojáky, ale i civilní zaměstnance. V současnosti jich tu pobývá asi 40 tisíc.

inc natoaktual.cz