Nakažené přepravuje armádní vrtulník, do nemocnic míří další vojáci

Vydáno 26.11.2021
Armáda vyčlenila pro rychlý převoz pacientů s koronavirem záchranářský vrtulník. Za sebou má už několik letů mezi Brnem a Prahou. V nemocnicích a dalších zařízeních především na Moravě pomáhá zvládnout pandemii už přes 340 vojáků. Další nastoupí příští týden.  

S převozem pacientů s covidem pomáhá armádní vrtulník | foto: Armáda ČR

Armádní vrtulník W-3A Sokol přepravil už ve čtvrtek hned několik pacientů z přetížených nemocnic v Brně do pražského Motola. Další lety mají následovat s tím, že pokaždé musí být záchranářský stroj dezinfikován.

Na základně v Plzni-Líních má armáda dva vrtulníky s tím, že jeden slouží pro běžné pacienty a druhý je vyčleněn právě pro transporty lidí nakažených koronavirem covid-19.

Armáda už na pomoc se zvládnutím další vlny pandemie nasadila přes 340 vojáků. Pomáhají v 58 nemocnicích, od pondělí pak v dalších sedmi nemocnicích. Na základě nařízení vlády může armáda vyslat až 900 vojáků.

Vojáci obnovili také call centra, která pomáhají hygienickým stanicím s trasováním pozitivních a aktivovala 25 mobilních odběrových týmů, které jsou určeny především k hromadnému testování v ohniscích nákazy. Další vojáci nastoupí jako řidiči u pražské záchranné služby.

Armáda na svých stránkách uvedla, že v nemocnicích a sociálních zařízeních jsou vojáci nasazeni na pomocné práce. Pomáhají například s polohováním pacientů, asistují jim při osobní hygieně či při jídle. V sociálních zařízeních kromě pomocných prací u klientů pomáhají také třeba s úklidem.

Podle náčelníka štábu Velitelství pro operace Václava Vlčka se armáda na vysoký nárůst počtu nakažených armáda připravovala už s předstihem. „My jsme z toho vycházeli, asi tři týdny zpátky jsme provedli rezervaci sil u pozemních, vzdušných sil a u Vojenské policie,“ uvedl.

Pokud nemocnice vyhodnotí situaci jako krizovou, obrátí se na krizový štáb kraje, kde stav zhodnotí. Pokud nelze pomoci v rámci kraje, putuje žádost na Ústřední krizový štáb, který ji schválí a předává armádě k zabezpečení. „Od prvotního požadavku za dva až tři dny už vojáci tam, kde jsou potřeba, pomáhají,“ konstatoval Vlček.

Jednotky, které se chystají na zahraniční operace nebo jsou v pohotovostních systémech NATO či EU, pokračují ve výcviku a nasazení při pandemii se jich netýká. Podle Vlčka nyní pomáhají primárně ty, které neměly plánovaný výcvik a byly k dispozici v podstatě okamžitě. „Do nemocnic a sociálních zařízení také nasazujeme pouze očkované vojáky, kteří jsou předem testováni na covid,“ zdůraznil Vlček. 

inc natoaktual.cz