Armáda kvůli covidu přebrala chod dětského domova v Řepištích

Vydáno 14.12.2020
Kvůli rozšíření nákazy covid-19 museli vojáci převzít kompletní chod dětského domova v Řepištích na Ostravsku. Nakaženo je tam devět z deseti zaměstnanců a všech sedm dětských svěřenců, kteří v domově momentálně pobývají.  

Vojáci kvůli koronaviru zajišťují kompletně chod dětského domova v Řepištích na Ostravsku | foto: Armáda ČR

Generální štáb do dětského domova povolal dva vychovatele z Vojenské střední a vyšší odborné školy v Moravské Třebové. Plní tam roli pedagogů.

Další 4 vojáci ze 72. mechanizovaného praporu z Přáslavic pak mají v domově na starosti logistickou podporu a pomoc při péči o děti.

Chod dětského domova v Řepištích jinak zajišťuje celkem 10 zaměstnanců a momentálně v zařízení pobývá 7 dětských svěřenců. Až na ředitelku domova mají všichni zaměstnanci i děti pozitivní testy na covid-19. „Proto pomoc armády byla nezbytně nutná,“ uvedl Martin Ogořalek Krajského vojenského velitelství v Ostravě.

V domově pečují o děti s mentálními a tělesnými postiženími. Vojáci proto museli projít rychlým zaškolením, jak se o dětské svěřence starat. Podle jednoho z vojenských vychovatelů Richarda Pasírbeka se ocitli ve zcela bezprecedentní situaci, kdy kompletně zajišťují technický chod domova i péči o klienty.

Lekce pro NATO, říká generál o misi zahraničních zdravotníků v Česku

„Vzhledem k úrovni mentálního a tělesného postižení všech svěřenců, kdy si někteří neumí dojít ani sami na záchod, neumí mluvit, sami se najíst, se jednalo o vskutku nelehký úkol,“ dodal Pasírbek.

Podle ředitelky domova Soni Tarhoviské se ale vojáci úkolu zhostili výborně a plně dokázali zastoupit nepřítomný personál. V Řepištích by vojáci měli zůstat do pátku 18. prosince.

Armáda má kvůli pandemii koronaviru po celé České republice nasazeno přes 900 vojáků. Pomáhají v nemocnicích, pečovatelských domovech, ale i například u záchranné služby.

inc natoaktual.cz