natoaktual.cz

Summit NATO 2023

Speciální příloha
k summitu ve Vilniusu

  • natoaktual.cz
  • Zpravodajství
  • Informační centrum o NATO
  • nato.idnes.cz

  • Vlajková loď Francie se vrací z mise kvůli podezření z nákazy koronavirem

    9. dubna 2020  13:21
    Francouzská letadlová loď Charles de Gaulle se předčasně vrací do mateřského přístavu v Toulonu. Během plavby u dánských břehů se totiž mezi posádkou vlajkové lodi francouzského námořnictva objevilo 40 případů podezření na onemocnění COVID-19. Námořníci s příznaky jsou pod nepřetržitým dohledem zdravotníků.  

    Francouzská letadlová loď Charles de Gaulle | foto: Marine Nationale

    Francouzské ministerstvo obrany uvedlo, že 40 námořníků na palubě „vykazuje příznaky shodné s možnou nákazou COVID-19“. Posádku tvoří přes 1 900 lidí.

    FOTOGRAFIE

    Francouzská letadlová loď Charles de Gaulle
    Francouzská letadlová loď Charles de Gaulle
    Francouzská letadlová loď Charles de Gaulle
    Letouny Rafale startují z francouzské letadlové lodě Charles de Gaulle

    Plavidlo je v současné době na misi pojmenované Foch v Atlantiku, 29. března se loď plavila u dánských břehů. Předtím s doprovodnými plavidly podnikla několik cvičení se španělským a belgickým námořnictvem a zapojila se do operace proti takzvanému Islámskému státu.

    Francouzské velení kvůli situaci rozhodlo o předčasném návratu letadlové lodi do mateřského přístavu v Toulonu, kam se měla loď původně vrátit až 23. dubna. Všichni s příznaky jsou pod nepřetržitým lékařským dohledem a v izolaci od ostatních členů posádky.

    „První příznaky se objevily nedávno,“ uvádí se v oficiální zprávě námořnictva s tím, že na plavidlo byl vyslán speciální tým pro zamezení šíření nákazy. Posádka zároveň zpřísnila zdravotní opatření.

    Charles de Gaulle

    V pořadí desátá francouzská letadlová loď, ale jediná ve službě. Pojmenovaná podle státníka a generála Charlese de Gaulla. Zapojila se do operací v Afghánistánu, Libyi a proti takzvanému Islámskému státu.

    • Výtlak: 42 000 t
    • Délka: 261,5 m
    • Šířka: 64,4 m
    • Ponor: 8,6 m
    • Pohon: 2 jaderné reaktory (2×150 MW)
    • Rychlost: 27 uzlů (50 km/h)
    • Dosah: neomezeně po dobu 20–25 let
    • Posádka: 1 950
    • Výzbroj: 30-40 letounů nebo vrtulníků

    Zdroj: Marine Nationale

    Letadlová loď má navíc všechna podpůrná a monitorovací zařízení v nemocnici na palubě - lékaře, skenery, respirátory a také kapacity pro evakuaci pacientů, pokud by to bylo nutné při zhoršení stavu pacientů. „Prioritou zůstává posádka a zdraví námořníků,“ dodalo námořnictvo. Provoz lodi prý není nijak omezen.

    Charles de Gaulle (R91) s jaderným pohonem je jedinou francouzskou letadlovou lodí. Je jedinou lodí své třídy. Ve francouzském loďstvu slouží od roku 2001 a má status vlajkového plavidla.

    Oznámení francouzského námořnictva o možné nákaze novým koronavirem na palubě letadlové lodi přichází jen krátce poté, co šíření nákazy už několik dní čelí posádka americké letadlové lodi USS Theodore Roosevelt. Ta kotví od konce března na Guamu a nákaza se na ní dostala pravděpodobně při předchozí zastávce ve Vietnamu.

    Z více jak 5 tisíc členů posádky tam má do dnešního dne pozitivní test 286 námořníků. Více jak polovina byla přesunuta do karantény na břeh. Kvůli situaci na lodi a sporům o způsob řešení počátkem týdne rezignoval náměstek ministra obrany pro námořnictvo Thomas Modly.

    Ten předtím zbavil velení kapitána letadlové lodi Bretta Coziera, protože žádal Pentagon o pomoc s šířením nákazy prostřednictvím dopisu údajně mimo posloupnost velení.

    inc natoaktual.cz

    Barista i záchranář u kanónu

    Říjen 2019

    Poprvé v historii nechala armáda záložáky pálit z kanónů ostrými

    Dny NATO v Ostravě

    Září 2019

    Dny NATO navštívilo 220 tisíc lidí, ukázaly i nové vrtulníky pro armádu.

    Továrna na instruktory

    Červenec 2019

    Britský poradní tým s pomocí Čechů vyškolil už přes 9 500 vojenských instruktorů.

    Mraky prachu, vedro a léčky

    Červen 2019

    Jak vypadá příprava českých vojáků na misi v africkém Mali.

    Partneři portálu

    NATO PDD iDnes.cz Newton Media