natoaktual.cz

Summit NATO 2023

Speciální příloha
k summitu ve Vilniusu

  • natoaktual.cz
  • Zpravodajství
  • Informační centrum o NATO
  • nato.idnes.cz

  • Čeští vojáci vymění Libavou za nebezpečný afghánský Vardak

    23. února 2012  15:03
    Na Libavé vrcholí výcvik zvláštního výcvikové týmu české armády. Už v březnu odletí padesátka vojáků do nebezpečné afghánské provincie Vardak, kde bude dohlížet na afghánské vojáky přímo v boji.  

    Na Libavé vyvrcholil výcvik poradního a výcvikového týmu české armády, který bude v afghánské provincii Vardak dohlížet na vojáky afghánské armády | foto: Lubomír Světničkanatoaktual.cz

    "Připravujeme se tak, abychom se všichni vrátili," řekl velitel jednotky Martin Botík. Hned v březnu jeho jednotka odletí do Afghánistánu. V neklidné provincii Vardak bude padesátka českých instruktorů cvičit vojáky afghánské armády a dohlížet na ně přímo v bojových operacích.

    Jednotce složené hlavně z odborníků na výcvik, střelbu, taktiku a plánování sami vojáci přezdívají "omeleta". To kvůli anglické zkratce pro poradní a výcvikový tým - OMLT (Operational Mentoring and Liaison Team).

    Provincie Vardak

    Provincie Vardak leží na středovýchodě Afghánistánu, poblíž metropole Kábulu. V oblasti žije přes půl milionu lidí, většinovou populaci tvoří paštunské kmeny. Provincie je považována za neklidnou. Ještě v roce 2008 byla z velké části pod kontrolou povstalců Talibanu. Ačkoliv se bezpečnostní situace zlepšila, stále má několik okresů této oblasti nálepku nebezpečných zón. Ozbrojenci pravidelně útočí na jednotky mezinárodních sil, časté jsou výbuchy nastražených náloží u silnic. Současná jednotka bude v pořadí už čtvrtým českým výcvikovým týmem, který v oblasti bude působit.

    "Je to v současnosti asi nejtěžší zahraniční mise. Afghánské vojáky nejen cvičí a plánují s nimi operace, ale také s nimi přímo do operací chodí," řekl zástupce velitele 7. mechanizované brigády Pavel Lipka.

    Malé týmy českých mentorů jsou s afghánskými vojáky prakticky neustále. V nehostinných odlehlých oblastech s nimi sdílejí nepohodlí provizorních úkrytů v drsných podmínkách afghánských hor. Navíc v jedné z pěti nejnebezpečnějších oblastí Afghánistánu, kde jsou těžké útoky povstalců na denním pořádku.

    Afghánská armáda má sice dlouhou tradici a jsou to obvykle dobří vojáci, avšak problém je v efektivním plánování a také ve velení. Kvůli tomu jsou zde právě čeští specialisté, kteří mají Afgháncům radit a v případě potřeby přivolat pomoc dělostřelectva či letectva.

    "Budeme s afghánskými vojáky 24 hodin denně, bojovat, jíst, odpočívat," řekl velitel Botík. Do mise jdou podle něj z velké většiny zkušení vojáci, kteří mají za sebou už několik zahraničních misí, včetně té afghánské. "Nejsme žádní zajíci," tvrdí Botík. Do mise půjdou jeho muži vyzbrojeni novými útočnými puškami CZ 805 BREN, na které si zvykají už od podzimu. "Jsme připravení, od podzimu jsme s nimi vystříleli asi sto tisíc nábojů," dodal Botík.

    Na Libavé v těchto dnech dokončují svou mnohaměsíční přípravu pro náročnou misi. Minometné přepady povstalců, léčky i přivolání spojenecké letecké podpory. Aby byl výcvik co možná nejreálnější, pomáhají jim jejich kolegové ze 7. mechanizované brigády, kteří představují afghánské vojáky.

    inc natoaktual.cz

    Barista i záchranář u kanónu

    Říjen 2019

    Poprvé v historii nechala armáda záložáky pálit z kanónů ostrými

    Dny NATO v Ostravě

    Září 2019

    Dny NATO navštívilo 220 tisíc lidí, ukázaly i nové vrtulníky pro armádu.

    Továrna na instruktory

    Červenec 2019

    Britský poradní tým s pomocí Čechů vyškolil už přes 9 500 vojenských instruktorů.

    Mraky prachu, vedro a léčky

    Červen 2019

    Jak vypadá příprava českých vojáků na misi v africkém Mali.

    Partneři portálu

    NATO PDD iDnes.cz Newton Media