natoaktual.cz

Summit NATO 2023

Speciální příloha
k summitu ve Vilniusu

  • natoaktual.cz
  • Zpravodajství
  • Informační centrum o NATO
  • nato.idnes.cz

  • Čeští vojáci dopadli povstalce Talibanu bez jediného výstřelu

    3. srpna 2011  11:54
    Českým vojákům v afghánském Lógaru se podařilo dopadnout povstalce Talibanu zodpovědné za výrobu nastražených náloží. Bez jediného výstřelu. Při jiné operaci se ale dostali do několikahodinové přestřelky, ve které byl jeden voják zraněn.  

    FOTOGALERII si prohlédněte zde

    Kromě ochrany rekonstrukčních projektů se čeští vojáci v posledních týdnech stále častěji zapojují do spojeneckých operací v těch oblastech provincie, kde se Taliban dosud cítil "neohroženě". Při jedné z takových akcí nazvané Thunder Spring v distriktu Mohammad Agha působili Češi spolu s americkými kolegy a afghánskou armádou v okolí vesnic Zargun Šahr a Laškary Keil.

    Měli zabránit pohybu Talibanu a dalších povstaleckých skupin v oblasti. Samotná přítomnost vojáků

     V současnosti v Lógaru působí 7. kontingent, jehož jádro tvoří vojáci ze 43. výsadkového praporu z Chrudimi. Jejich půlroční mise se chýlí ke konci. V těchto dnech jednotku střídá v pořadí už 8. kontingent tvořený převážně vojáky ze 102. průzkumného praporu z Prostějova.
    Český provinční rekonstrukční tým působí v provincii Lógar od března 2008. Civilní část tvoří 11 odborníků z ministerstva zahraničí, vojenskou složku pak 292 českých vojáků. Na starost mají Češi obnovu a rekonstrukci celé provincie. Dokončili už 160 nejrůznějších projektů.
    má totiž velmi pozitivní a okamžitý dopad na bezpečnostní situaci. Povstalci musí okamžitě reagovat a často kontrolované oblasti na nějakou dobu opustí. Pak jim trvá delší dobu, než si znovu vytvoří vazby a zázemí.

    "Měli jsme potvrzeno, že v jedné z veřejných budov ve vesnici se nachází muž, který je výrobcem nástražných výbušných systémů a jeho dopadení by bylo pro bezpečnost v oblasti velice důležité," popsal nadporučík Jiří P., který české jednotce v této operaci velel. Výrobci improvizovaných výbušných zařízení přitom nejsou považováni za řadové bojovníky, jejich výcvik je totiž pro Taliban časově a finančně náročný.

    Blesková akce
    "Museli jsme celou operaci naplánovat nesmírně opatrně, protože jsme věděli, že jsou v budově další civilisté, a dokonce děti. Jakékoli zranění nebo ohrožení místních by mohlo zhatit naše dobré vztahy v této oblasti," popsal situaci rotný Martin Š., který velel jedné ze zasahujících skupin.

    Během samotné akce pak nepadl ani jediný výstřel. "Byla to velmi rychlá akce, využili jsme momentu překvapení," konstatoval rotný Luboš Ch., který se zásahu účastnil. Tři skupiny vojáků obklíčily budovu. Dvě z nich pronikly dovnitř oploceného stavení a bleskově vyvedly všechny dospělé muže k jejich identifikaci. Podezřelého muže vojáci zadrželi. Poznali ho podle fotografií, které měli k dispozici. Následné testy DNA jeho totožnost potvrdily.

    Jen několik minut po úspěšné akci se podařilo zadržet dalšího podezřelého muže. Ten, jak se později potvrdilo, byl zapojen do financování povstaleckých útoků. Dva dopadení nakonec nebyli jedinými zadrženými během dvoutýdenní operace.

    "Byli jsme v každodenním kontaktu s místními. Hovořili jsme s nimi o situaci v oblasti, o jejich problémech, často jsme přijali pozvání na čaj či malé pohoštění," vysvětlil pozadí úspěšných akcí Jiří P. Přímý kontakt s místními je podle něj pro úspěch operace tohoto typu nesmírně důležitý. Povstalci se snaží splynout s místními a využít jejich přítomnosti k zamaskování svých aktivit. "Od vesničanů jsme obdrželi několik zajímavých informací o pohybu osob, které jsou napojeny na Taliban, nebo jsou dokonce příslušníky této nebo podobné skupiny," dodal Jiří P.

    Přestřelka v Charchu
    Ne vždy však probíhá všechno hladce. Při poslední bezpečnostní operaci v distriktu Charch, zaměřené na vyhledávání úkrytů zbraní a výbušnin, se čeští vojáci dostali do několikahodinové přestřelky. "Měli jsme informace o tom, kde a co máme hledat a podle reakce povstalců je zcela zřejmé, že jsme hledali správně," popsal misi velitel českého týmu Roman P.

    Do prostoru byli čeští vojáci zasazeni v noci vrtulníky. V těžkém nepřístupném horském terénu byli odkázáni jen sami na sebe a případnou leteckou podporu. "Užili jsme si prakticky všechno, co boje v Afghánistánu nabízí - útok ručními zbraněmi, RPG, střelbu odstřelovače i útok za použití nástražného výbušného systému," popsal střety s povstalci Roman P. Během bojů byl jeden z jeho mužů lehce zraněn.

    Podobných misí se čeští vojáci v Lógaru za poslední dobu zúčastnili hned několikrát. "Na první pohled by se mohlo zdát, že tento druh operací nemá nic společného s rozvojovou činností české jednotky, opak je však pravdou," řekl velitel českého rekonstrukčního týmu Miroslav Hlaváč. Aby mohli Češi pracovat na obnově a rozvoji provincie, musí mít podle něj pro to bezpečné prostředí. "Mohli bychom sedět a čekat, až naši koaliční partneři a afghánské bezpečnostní složky připraví podmínky pro naši rozvojovou práci, ale podstatně efektivnější je se do těchto operací zapojit," konstatoval Hlaváč.

    inc natoaktual.cz

    Barista i záchranář u kanónu

    Říjen 2019

    Poprvé v historii nechala armáda záložáky pálit z kanónů ostrými

    Dny NATO v Ostravě

    Září 2019

    Dny NATO navštívilo 220 tisíc lidí, ukázaly i nové vrtulníky pro armádu.

    Továrna na instruktory

    Červenec 2019

    Britský poradní tým s pomocí Čechů vyškolil už přes 9 500 vojenských instruktorů.

    Mraky prachu, vedro a léčky

    Červen 2019

    Jak vypadá příprava českých vojáků na misi v africkém Mali.

    Partneři portálu

    NATO PDD iDnes.cz Newton Media