natoaktual.cz

Summit NATO 2023

Speciální příloha
k summitu ve Vilniusu

  • natoaktual.cz
  • Zpravodajství
  • Informační centrum o NATO
  • nato.idnes.cz

  • Čeští bojovníci „čistí“ kraj kolem mýty opředených jeskyní Tora Bora

    15. září 2011  11:42
    Tady se skrývali šéfové al-Káidy poté, co útoky z 11. září 2001 rozpoutaly globální válku proti teroru. Tady před deseti lety začal skutečný hon na arciteroristu Usámu bin Ládina. Provincie Nangarhár na východě Afghánistánu: stále nebezpečný kraj kolem mýty opředené jeskynní pevnosti Tora Bora.  

    České speciální síly v Afghánistánu | foto: 601. skupina speciálních sil

    Prohlédněte si fotogalerii

    Právě tady teď operují elitní čeští bojovníci. V předchozích pěti misích v Afghánistánu si elitní čeští vojáci z 601. skupiny speciálních sil z Prostějova vydobyli v očích spojenců obrovský kredit a uznání. V Američany vedené operaci Trvalá svoboda pátrali po teroristech a velitelích Talibanu.

    Nangarhár
    Provincie na východě země poblíž hranice s Pákistánem. Hlavním městem je Džalálabád, někdy známý pod názvem Džalálkót. Provincie se dělí na 22 krajů. Hlavním etnikem jsou Paštunové. V oblasti žije 1,3 milionu lidí.

    Díky svým dovednostem dostávali ty nejnáročnější úkoly s nálepkou přísně tajné, o nichž na veřejnost velmi sporadicky prosáknou jen dohady a detaily možná zůstanou utajeny navždy.

    Teď jsou opět ve válce. Podléhají přímo velení mezinárodních sil NATO, jejich úkoly se ale od předchozích nasazení zas tak moc neliší. V neklidné provincii Nangarhár na východě země, přímo u pákistánských hranic, dohlíží na bezpečnost v místech, kudy vede klíčová silnice číslo sedm. Právě po ní dál míří do země většina konvojů se zásobami z Pákistánu.

    Zpátky u Tora Bora
    "Speciální síly se vrátily na místo činu, kdysi dávno se tady jednotka účastnila honu na Bin Ládina," konstatoval ministr obrany Alexandr Vondra.  

    V roce 2004 právě tady Češi v historicky první bojové misi válčili v oblasti jeskynního komplexu Tora Bora, kde Američané lovili po útocích na New York a Washington vůdce al-Káidy. Tehdy tam bylo zraněno šest českých vojáků a jednotka údajně přišla i o vrtulník, který byl po zásahu těžce poškozen a musel být svržen do rokle.

    Ani po deseti letech provincii nelze označit za bezpečnou. Jen za prvních šest měsíců letošního roku tady spojenci zajali nebo zabili na čtyři desítky povstalců.

    Tentokrát mezi úkoly stovky českých speciálů patří průzkum a úderné akce, ale také vojenská asistence, tedy výcvik afghánských speciálních zásahových policejních jednotek tak, aby mohly vést samostatné operace. A také pomoc obyvatelstvu.

    "Do Afghánistánu jsme se začali přesouvat 1. července. Do 15. července jsme vybudovali předsunutou základnu a zahájili výcvik," řekl velitel jednotky Karel Řehka.

    Skoro 50 operací za necelé dva měsíce
    Z předsunuté základny Hombre Češi vyrazili do první akce už 25. července. Za necelé dva měsíce mají na kontě 48 dílčích misí. Podle velitele Řehky to nejsou jen průzkumné a monitorovací akce, ale také úderné mise, kdy speciálové prohledávají vybrané prostory s cílem zadržet vytipované osoby.

    Detaily jsou pochopitelně tajné. Z operačních zpráv velitelství ISAF o situaci v oblasti lze však leccos vyčíst. Od chvíle, kdy začali Češi v provincii působit, se v situačních "hlášeních" například objevilo:

    - 30. srpna: afghánské a koaliční bezpečnostní síly v noční operaci zabily dva povstalce během pátrání po velitelích Talibanu v okrese Chukjaní.

    - 3. září: během bezpečnostní operace v okrese Džalálabád afghánské a koaliční síly zabily klíčovou postavu al-Káidy. Sabar Lál byl povstaleckým vůdcem zodpovědným za útoky a jejich financování v okrese Peč v sousední provincii Kunar. Byl v kontaktu s několika vysoce postavenými členy al-Káidy po celé provincii Kunar a v Pákistánu. Bezpečnostní síly obdržely informace o jeho pohybu v okrese Džalálabád od místních občanů. Vyšel z budovy s útočnou puškou AK-47 a byl zabit. Několik povstalců bylo během akce zadrženo.

    Tora Bora
    Z paštunského překladu "Černá jeskyně". Jde o komplex jeskyní v Bílých horách na východě Afghánistánu v provincii Nangarhár. Leží asi 50 kilometrů východně od Chajbarského průsmyku a 10 kilometrů severně od hranic s pákistánskými kmenovými územími. Během odvetného úderu za teroristické útoky na New York a Washington v roce 2001 zde Američané svedli velkou bitvu s Talibanem a al-Káidou. Američané věřili, že jde o skrýš vůdce al-Káidy Usámy bin Ládina, kterému se ale odsud podařilo uprchnout. Oblast byla popisována jako několikapatrová jeskynní pevnost pro více jak tisícovku bojovníků. Američané během bitvy trvající 56 hodin celý komplex intenzivně bombardovali a krajina dnes vypadá jinak.

    - 8. září: afghánské a koaliční síly zadržely několik povstalců a jednoho zranili při pátrání po veliteli Talibanu v okrese Džalálabád, který je zodpovědný za dodávky zbraní a plánování útoků proti afghánským silám.

    - 13. září: v okrese Behsud afghánské a koaliční síly zadržely vůdce Talibanu a jeho pobočníka. Jeho dopadení usnadnil pohyb sebevražedných atentátníků.

    Podle bývalého náčelníka vojenské zpravodajské služby Andora Šándora lze předpokládat, že by to možná mohly být úspěšné mise právě českých vojáků. "Pochopitelně jsou to dohady, ale vzhledem k jejich úkolům, umění a vybavení lze předpokládat, že se na takových operacích podílejí," řekl Šándor.

    Důvodů, proč každé nasazení speciálních sil obestírá vždy neproniknutelný oblak tajemství, je podle něj hned několik. "Čím méně publicity, tím lépe. Sami nechtějí, aby byla prozrazena jejich identita nebo detailně popsán způsob jejich práce vzhledem k citlivému druhu úkolů, které plní," uvedl Šándor, což ale podle něj nijak neubírá na úspěchu jednotky. Naopak. "Skupina speciálních sil je asi to nejlepší, co můžeme nabídnout," dodal.

    Utajení speciálních jednotek je jeden ze základních principů takzvané operační bezpečnosti. Speciální síly obecně plní riskantní úkoly v nepříznivém, často izolovaném prostředí, kde je operační bezpečnost a především sdílení informací o jednotce, jako kde se nachází a co dělá, postavena na jasném pravidlu: kdo takové údaje vědět potřebuje, ten se je dozví, nikdo další nemá šanci.

    601. skupina speciálních sil
    Motto jednotky: "Dum Spiro Spero - Dokud dýchám, doufám"

    Kořeny elitní české jednotky sahají více jak půl století do minulosti. Útvar vznikl v říjnu 1952 jako výsadková brigáda. V Prostějově působí od roku 1960, kam byla přemístěna z Prešova.

    Až do roku 1969 byly jednotky útvaru cvičeny podle tehdejšího sovětského vzoru pro hromadné výsadky s úkoly obsadit a do příchodu hlavních sil bránit významné vojenské objekty. V roce 1976 zanikají jednotky hromadných výsadků a 22. výsadkový pluk se od té doby zaměřuje na výcvik malých průzkumných skupin cvičených k vysazení do týlu protivníka s průzkumnými a diverzními úkoly.

    V roce 1988 se jednotka mění na 22. výsadkovou brigádu. 6. speciální brigáda vzniká v roce 1995 a její struktura se rok před vstupem do NATO, v roce 1998, již podstatně přizpůsobuje strukturám zavedeným v armádách Severoatlantické aliance. V roce 2002 byla 6. speciální brigáda přeměněna na 6. skupinu speciálních sil a o rok později pak v rámci reformy české armády přestavěna na 601. skupinu speciálních sil. V roce 1999 propůjčil prezident republiky jednotce čestný historický název - generála Moravce.

    Účast v misích (chronologicky): Saúdská Arábie (1990), UNPROFOR - bývalá Jugoslávie (1992 - 1995), IFOR - bývalá Jugoslávie (1996), SFOR - bývalá Jugoslávie (1996 - 2001), KFOR - bývalá Jugoslávie (1999 - 2006), AFOR - Albánie (1999), ISAF - Afghánistán (2002), Irák (1991, 2003), Enduring Freedom - Kuvajt (2002, 2003), Enduring Freedom - Afghánistán (2004), MNF - Irák (2004), IZ SFOR - Irák (204), Enduring Freedom - Afghánistán (2006), Enduring Freedom - Afghánistán (2008 - 2009).

    inc natoaktual.cz

    Barista i záchranář u kanónu

    Říjen 2019

    Poprvé v historii nechala armáda záložáky pálit z kanónů ostrými

    Dny NATO v Ostravě

    Září 2019

    Dny NATO navštívilo 220 tisíc lidí, ukázaly i nové vrtulníky pro armádu.

    Továrna na instruktory

    Červenec 2019

    Britský poradní tým s pomocí Čechů vyškolil už přes 9 500 vojenských instruktorů.

    Mraky prachu, vedro a léčky

    Červen 2019

    Jak vypadá příprava českých vojáků na misi v africkém Mali.

    Partneři portálu

    NATO PDD iDnes.cz Newton Media