Česko vítá rezoluci proti Libyi, do operací se nezapojí

Vydáno 18.03.2011
Česká republika vítá rezoluci Rady bezpečnosti OSN otevírající cestu k leteckým úderům na Libyi. Případných vojenských operací se ale nezúčastní. Armáda je ale připravena se zapojit do následné humanitární pomoci.  






"Pokud jde o bezletovou zónu, armáda České republiky se vojenské akce nezúčastní, protože k ní ani nemá potřebné schopnosti a kapacity. Jsme připraveni se zapojit do následné humanitární pomoci," řekl český ministr obrany Alexandr Vondra. Přijetí rezoluce Rady bezpečnosti OSN chápe jako krok ve snaze zabránit masakru civilního obyvatelstva v Benghází.

"Vláda nepočítá s účastí České republiky na této vojenské operaci," uvedl v tiskovém prohlášení český premiér Petr Nečas.

"Česká republika vyjadřuje hluboké znepokojení nad nadále se zhoršující situací v Libyi, nad násilnostmi vůči civilnímu obyvatelstvu, které se stupňují, a informacemi o počtech civilních obětí," píše se v prohlášení ministerstva zahraničí.

Rada bezpečnosti OSN ve čtvrtek pozdě večer SEČ schválila použití všech nezbytných kroků k ochraně civilního obyvatelstva v Libyi včetně vytvoření bezletové zóny v libyjském vzdušném prostoru. Pro příslušnou rezoluci, která otevírá cestu k leteckým úderům na Libyi, se vyslovilo deset z 15 členů rady, pět členů včetně Číny a Ruska se hlasování zdrželo.

Prvních leteckých úderů v Libyi, které by se podle vyjádření mluvčího francouzské vlády z dnešního rána mohly odehrát během několika hodin, se zřejmě zúčastní Francouzi a Britové. Zapojení do operací slíbil z arabských zemí Katar. Severoatlantická aliance zváží reakci na rezoluci.

Evropská unie se na vytvoření bezletové zóny v Libyi, kde režim Muammara Kaddáfího nasadil armádu proti protivládním povstalcům, minulý týden neshodla. Český prezident Václav Klaus se po jednání v Bruselu řekl, že případné zřízení bezletové zóny nad Libyí by bylo válkou. Klaus je zároveň přesvědčen, že není možné schovávat se za případný mandát od Rady bezpečnosti OSN.

inc natoaktual.cz