Česko začne opravovat ukrajinské tanky a další obrněnou techniku

Vydáno 19.04.2022
České firmy začnou opravovat ukrajinskou obrněnou techniku, potvrdilo ministerstvo obrany. První kontrakt se týká oprav tanků T-64, jejichž znovuzprovoznění pro nasazení v boji mají zajistit firmy holdingu CSG.  

Ukrajinský tank T-64 | foto: @DefenceU

„Česká republika byla první partnerskou zemí, kterou ukrajinská strana oficiálně oslovila s požadavkem na vzájemnou spolupráci českých a ukrajinských firem při opravách pozemní techniky, kterou je nutné zprovoznit, či která byla poničena v bojích,” uvedla ministryně obrany Jana Černochová.

Podle ní jde další formu české pomoci Ukrajině proti ruské agresi. Ministerstvo obrany prostřednictvím své Agentury pro mezivládní obrannou spolupráci (AMOS) pomáhá ukrajinské straně zprostředkovat servis a opravy obrněné techniky u českých firem obranného průmyslu ve v podnicích v Česku ale i na Slovensku.

Prvním konkrétním kontraktem jsou opravy tanků T-64, který budou plnit společnosti skupiny Czechoslovak Group (CSG). V budoucnu se můžou opravy rozšířit i na kolové obrněnce typových rodin BRD a BRDM a můžou se do nich zapojit i další společnosti.

„Administrativa a koordinace spojená s projektem servisu ukrajinské techniky je velmi náročná,“ ocenil nasazení ministerstva obrany Richard Kuběna, obchodní ředitel divize Land Systems holdingu CSG.

Drobné poruchy či bojová poškození opraví vlastními silami ukrajinská armáda a ukrajinský obranný průmysl. Česká pomoc spočívá ve využití kapacit českých společností obranného průmyslu na rozsáhlejší práce včetně generálních oprav a zprovoznění dlouhodobě skladované techniky.

inc natoaktual.cz