Česko se dohodlo s USA na radaru, smlouvu podepíše za měsíc

Vydáno 03.04.2008
Česká vláda se dohodla s Američany na výstavbě radaru v Brdech. Na summitu NATO v Bukurešti o tom informoval ministr zahraničí Karel Schwarzenberg. "Dohodli jsme se a poblahopřáli si," prohlásil po schůzce s šéfkou diplomacie USA Condoleezzou Riceovou. Smlouvu podepíšou počátkem května v Praze.  

PROHLÉDNĚTE SI FOTOGRAFIE

"Jednání byla tvrdá, ale v přátelské atmosféře," shrnul Schwarzenberg dnešní schůzku s americkou ministryní zahraničí Riceovou.

Americká strana podle jeho slov nakonec akceptovala český požadavek, aby byl radar včleněn do širšího systému protiraketové obrany NATO. - český radar součástí NATO? Možná. Čtěte zde

K podpisu smluvy ohledně umístění radarové základny na českém území dojde podle Schwarzenberga počátkem května v Praze. "Bude to v prvním týdnu, nebo spíše v prvních deseti dnech v květnu," konstatoval.

Prohlášení o česko-americké dohodě se čekalo. Summit NATO byl pro něj ideální příležitostí.

Severoatlantická aliance vyjádřila plánům protiraketové obrany ve střední Evropě určitou podporu. "Bylo potvrzeno, že šíření balistických raket je přímou hrozbou pro NATO," řekl v Bukurešti po jednání premiér Mirek Topolánek. Aliance také naznačila, že americký radar by se v budoucnu mohl stát součástí vlastních systémů NATO.

Hlavní smlouva je jednou ze dvou bilaterálních dohod mezi ČR a USA o spolupráci v rámci amerického systému protiraketové obrany, jejímž hlavním gestorem je ministerstvo zahraničí. Poslední neshody byly odstraněny během uplynulého týdne.

Druhá dohoda, takzvaná SOFA, kterou vyjednává ministerstvo obrany a jež se týká pobytu amerických vojáků na českém území, ale hotová ještě není. Další kolo jednání bude v Praze příští týden.

Jak dodal ministr Schwarzenberg po schůzce z ministryní Riceovou, Američané si uvědomují, že případné kontroly ruských důstojníků a expertů na radarové základně na českém území budou muset být vyjednány s českou stranou.

"Uzavření SOFA zároveň se smlouvou připravenou ministerstvem zahraničí (MZV) je nepravděpodobné. Zatímco smlouva v gesci MZV je vyjednána, nás čeká ještě minimálně jedno, ale spíše více kol expertních jednání. Úplně se to vyloučit nedá," uvedl dnes mluvčí ministerstva obrany Andrej Čírtek.

SPOLEČNÉ PROHLÁŠENÍ SPOJENÝCH STÁTŮ A ČESKÉ REPUBLIKY

Spojené státy a Česká republika s potěšením oznamují, že dokončily jednání o smlouvě o protiraketové obraně. Plánujeme podepsat tuto smlouvu v blízké budoucnosti.

Tato smlouva je důležitým krokem v našem úsilí ochránit naše státy a naše spojence v NATO před rostoucí hrozbou, kterou představuje šíření balistických raket a zbraní masového ničení.

Tato právně závazná smlouva umožňuje umístit v České republice radar USA, který by sledoval balistické rakety. Radar bude propojen s dalšími zařízeními protiraketové obrany USA v Evropě a ve Spojených státech.

Při prohlubování našich bilaterálních strategických vztahů pevně věříme, že naše spolupráce na tomto poli bude představovat významný příspěvek ke kolektivní schopnosti NATO čelit stávajícím a budoucím hrozbám v 21. století a věříme, že bude integrální součástí jakéhokoli budoucího uspořádání protiraketové obrany NATO.

Zdroj: ČTK




Čtěte také:
Speciální příloha Summit NATO 2008

pet natoaktual.cz