Česko kvůli migrantům uvolní 24 milionů pro libyjskou pobřežní stráž

Vydáno 25.07.2017
Česká republika poskytne 24 milionů korun na výcvik a fungování libyjské pobřežní a námořní stráže. V pondělí o tom rozhodla vláda. Podle premiéra Bohuslava Sobotky jde zatím o nejvyšší dobrovolný příspěvek v rámci států Evropské unie na podporu těchto sil.  

Migranti v gumovém členu u evropských břehů | foto: FRONTEXnatoaktual.cz

„Libye je klíčem k řešení migrační krize. Je hlavní tranzitní zemí, pokud jde o současnou nelegální migraci z Afriky,“ uvedl po jednání vlády premiér Bohuslav Sobotka.

Zvládnout situaci v Libyi podle něj znamená pomoci Itálii v nejpalčivějších problémech. Rozhodnutí vlády je podle něj v souladu s naší snahou řešit problémy s migrační krizi tam, kde vznikají, a na hlavních migračních trasách v sousedství EU. Libyjská pobřežní stráž totiž může čluny s migranty vracet zpět na africký kontinent, odkud vyplouvají.

Česko tak reagovalo reagovalo na žádost Itálie, která je migračnímu tlaku vystavena nejvíce. Visegrádské země v souvislosti s migrací čelí kritice, protože nesouhlasí s rozdělováním příchozích migrantů mezi všechny členské země Evropské unie. Loni byla ČR jedním z 12 států, které dobrovolně podpořily výcvik libyjské pobřežní a námořní stráže v rámci mise EU.

O záměru poskytnout více financí pobřežní stráži v Libyi, odkud se ekonomičtí migranti snaží nelegálně dostat na území Itálie a pak dále do EU, už český premiér hovořil na jednání předsedů vlád zemí visegrádské čtyřky - Česka, Slovenska, Polska a Maďarska - v Budapešti.

Většina část slíbených peněz půjde z rozpočtu ministerstva vnitra. To zaplatí 20,9 milionu korun, Úřad vlády pak 3,1 milionu korun. Navýšení pomoci avizovaly také další země jako Estonsko nebo Rakousko.

Italský premiér Paolo Gentiloni na sklonku minulého týdne vyzval všechny státy Evropské unie k plnění svých povinností. Reagoval tak na dopis šéfů vlád zemí Visegrádské čtyřky, které vyzývají, aby Řím nechal uzavřít italské přístavy žadatelům o azyl a vnikala přijímací centra a záchytné tábory pro uprchlíky mimo Evropskou unii.

Podle unijní agentury Frontex přišlo v červnu do Evropy čtyřmi hlavními migračními trasami přes 30 tisíc lidí. Příliv migrantů v první polovině letošního roku klesl v porovnání se stejným obdobím loňského roku o 68 procent, když se Evropy dostalo zhruba 116 tisíc lidí. Nicméně počty ilegálních přistěhovalců mířících do Itálie vzrostly v červnu o 8 procent na 24 800 osob. „Italskou trasou“ se tak na kontinent dostalo 85 tisíc lidí. Většinou z Nigérie, Bangladéše, Guiney a Pobřeží slonoviny.

Východní trasou přes Řecko se v červnu dostalo do Evropy 2 600 migrantů především ze Sýrie, Pákistánu nebo Iráku. Za půlrok tímto tokem přišlo celkově 9 tisíc lidí, což je o 94 procent méně než ve stejném období roku 2016.

Naopak na západě se počet migrantů mířících do Evropy přes Španělsko za letošních šest měsíců takřka ztrojnásobil na více jak 9 tisíc osob.

inc natoaktual.cz