Česko chce Ukrajinu a Gruzii blíže NATO

Vydáno 20.03.2008
Česká republika je jednou z deseti zemí, které dopisem vybídly NATO, aby na dubnovém summitu otevřelo své dveře Ukrajině a Gruzii. Naopak ostře proti přijetí těchto zemí do takzvaného Akčního plánu členství NATO jsou Německo a Francie.  

Přijetí Ukrajiny a Gruzie do tohoto aliančního programu má podle společného stanoviska deseti spojenců, které uvedli v neoficiálním dopise generálnímu tajemníkovi NATO, posílit stabilitu a bezpečnost v Evropě.

Bylo by rovněž logickým pokračováním dosavadní spolupráce NATO s Ukrajinou a Gruzií, uvádí se v dopise, z něhož citovala agentura DPA a jehož existenci redakci natoaktual.cz potvrdily české diplomatické zdroje.

Mezi deseti zeměmi je kromě Česka všech sedm nejnovějších členů NATO - Bulharsko, Estonsko, Lotyšsko, Litva, Rumunsko, Slovensko a Slovinsko - a rovněž Polsko a Kanada.

Aliance je názorově rozštěpena
Otázka nabídky MAPu Gruzii a Ukrajině bude jednou z nejostřeji sledovaných na bukurešťském summitu za tři týdny, protože NATO v tomto případě není jednotné. Proti jsou totiž například Francie a Německo.

"Země by se neměla stát členem NATO jen proto, že si to její dočasné politické vedení přeje, ale proto, že členství podporuje významné procento populace," řekla minulý týden německá kancléřka Angela Merkel s odkazem na Ukrajinu, kde je podle průzkumů veřejného mínění většina obyvatel proti.

"Země, které jsou samy zapleteny v regionálních konfliktech, se dle mého názoru nemohou stát členy NATO," dodala Merkel v narážce na nevyřešené spory Gruzie s jejími provinciemi Abcházie a Jižní Osetie.

Naopak Česko spolu s dalšími spojenci v NATO argumentuje v dopise tím, že vstup do MAP není to samé co pozvánka ke vstupu do NATO, a zároveň varuje, že nenabídnutí MAPu by zpochybnilo alianční politiku "otevřených dveří".

Akční plán je předpokladem vstupu do NATO
Akční plán členství (MAP) se považuje za předstupeň ke vstupu do NATO. Je základním prostředkem, jež partnery odhodlaných ke vstupu do Aliance připravuje na povinnosti a závazky, které členství v NATO přináší. Je to program konzultací, asistence a praktické podpory.

Všechny země přijeté do Aliance při poslední vlně rozříření programu MAP k přípravám na členství v NATO využilo. Nyní jsou členy MAP tři země - Albánie, Chorvatsko a Makedonie.

Ty pozvánku do NATO, která je dalším krokem ke členství, očekávají právě na summitu v Bukurešti.

 

pz natoaktual.cz