České gripeny v Pobaltí měly poplach kvůli letounu u ruských hranic

Vydáno 22.05.2009
Čeští stíhači v Pobaltí mají za sebou první ostrý start. Vzlétli k letounu, který narušil bezletové pásmo na hranicích s Ruskem a neodpovídal. Od počátku května jsou čeští letci s gripeny zodpovědní za ochranu Litvy, Lotyšska a Estonska.  
Poplašná siréna k ostrému startu se na letecké základně u Šiauliai ozvala ve čtvrtek v 17.30, konstatoval David Schreirer z štábu české mise v Pobaltí.

Piloti Roman Svoboda a Jiří Čermák po devíti minutách od startu dostihli vrtulový letoun s německou imatrikulací, který narušil osmimílové bezletové pásmo na hranicích Litvy a Ruska.

"Piloti se neúspěšně snažili navázat rádiové spojení na mezinárodní nouzové frekvenci," popsal události Schreier.

Středisko řízení a uvědomování (CRC – Controling and Reporting Centre) v Karmelavě jim proto nařídilo přiblížit se ke sledovanému letounu tak, aby bylo možné prověřit, zda nedošlo na jeho palubě k nějaké nestandardní situaci.

Poté, co čeští letci tuto možnost vyloučili, sledovali letoun až do jeho přistání na letišti poblíž přímořského města Klaipeda. Tam proti posádce zasáhly místní úřady. Narušení bezletové zóny civilním letounem bude podle Schreiera vyšetřovat litevský Úřad pro civilní letectví.

Podrobnější informace o tom, odkud a kam letadlo letělo a proč narušilo bezletovou zónu, zatím nejsou známy.

Čeští vojenští piloti se stíhačkami Jas-39 Gripen začali chránit vzdušný prostor nad Litvou, Lotyšskem a Estonskem počátkem května. První zahraniční mise letců od druhé světové války potrvá čtyři měsíce. V ochraně pobaltských republik, které nemají vlastní letectvo, se střídají státy NATO. - více o misi českých letců čtěte zde

inc natoaktual.cz