Češi spustili vlajku a vrátili klíče od kosovské základny

Vydáno 27.10.2011
Dvanáct let vlála na kopci nad vesnicí Šajkovac česká vlajka. Ve čtvrtek naposledy. Čeští vojáci ji stáhli a místo ní vylétla na stožár vlajka Kosova. Češi symbolicky předali klíče od své základny místním a zamířili domů. Nejdelší zahraniční mise české armády definitivně skončila.  

Česká základna Šajkovac v Kosovu | foto: Lubomír Světničkanatoaktual.cz

"Předali jsme klíče a vracíme se domů. Z naší základny je opět vodárna," řekl velitel poslední české jednotky Josef Nejedlý. V kosovské misi sloužil třikrát. Když sem přijel poprvé v roce 2000, nic v zemi nefungovalo.

Kdysi plný autopark na základně Šajkovac v Kosovu zeje prázdnotou
Bojová vozidla českých vojáků ze základny Šajkovac v Kosovu (2008)
Česká základna Šajkovac v Kosovu v areálu vodárny (2004).
Vojenská kaple na základně Šajkovac v Kosovu (2005).

"Kosovo vypadalo jinak, než dnes. Je to úplně něco jiného. Děti chodí do škol, fungují nemocnice, lidé žijí běžným životem," srovnává. Dříve na humanitární pomoci naprosto závislá země podle něj udělala ohromný skok kupředu.

"Je čas odejít. Kosovo musí začít fungovat jako demokratický stát," konstatoval zástupce společného operačního centra Jaroslav Kankia. Před polednem předal během slavnostního ceremoniálu základnu místním kosovským Albáncům. V areálu vodárny už nic nenasvědčuje tomu, že zde ještě nedávno působilo až 500 českých vojáků. Všechno vojenské zmizelo.

Část poslední stočlenné české jednotky bude doma ještě ve čtvrtek. Zbytek pojede posledním vlakem s technikou a materiálem z kosovské Grlice v pátek. V Kosovu zůstane na velitelství KFOR do 3. listopadu pouze "likvidační skupina", která dořeší poslední závazky a smluvní vztahy.

V misi KFOR Češi působili od roku 1999. Dohlíželi na dodržování míru mezi znesvářenými etniky, pomáhali místním lidem. V misi se za tu dobu vystřídalo zhruba 8 500 českých vojáků, tři z nich přišli v Kosovu o život.

Z centrální oblasti Kosova, kde Češi působili, se v poslední době stáhly i další země. Příští rok chce NATO omezit počet sil v Kosovu z celkových asi šesti tisíc na zhruba 2 200.

V Kosovu přišli o život tři čeští vojáci

Červen 2000 - Česká hlídka mezinárodních sil KFOR byla v Kosovu ostřelována, nikdo z vojáků nebyl zraněn.

Září 2002 - Při nehodě obrněného transportéru OT-64 přišli o život dva čeští příslušníci KFOR a další tři byli lehce zraněni. Nehoda se stala nedaleko základny 1. česko-slovenského praporu KFOR poblíž obce Šajkovac. Na místě zůstává pomník.

Listopad 2005 - Při přestřelce se skupinou Albánců v Kosovu byl lehce zraněn český voják a jeden z Albánců.

Červenec 2006 - V Kosovu zemřel na následky střelného zranění příslušník českého armádního kontingentu v silách KFOR. Zesnulého praporčíka vojenské policie našel na základně Šajkovac jeho kolega. Vyšetřování nepotvrdilo cizí zavinění.

inc natoaktual.cz