Další vrtulníky a nové stíhačky. Černochová v Pentagonu jednala o modernizaci

Vydáno 22.04.2022
Týdenní cesta ministryně obrany Jany Černochové do USA má hned několik důležitých bodů. Od prvního kroku ve vyjednávání dohody o obranné spolupráci, přes uzavření smlouvy usnadňující českým firmám ucházet se o americké obranné zakázky až po nové možnosti modernizace české armády.  

Ministryně obrany Jana Černochová s šéfem Pentagonu Lloydem Austinem | foto: US DOD

„Máme zájem na spolupráci při modernizaci ozbrojených sil České republiky. Chceme nahradit zastaralou sovětskou techniku novým vybavením a zbavit se závislosti na Rusku,“ uvedla Černochová po čtvrtečním jednání s americkým ministrem obrany Lloydem Austinem.

Potvrdila, že spolu diskutovali o možnosti pořídit pro českou armádu více vrtulníků Venom a Viper. Česko jich od výrobce Bell kupuje 12 a už jsou ve výrobě - 8 víceúčelových Venom a 4 bitevní Viper.

V oblasti vyzbrojování je relevantní také otázka nákupu tanků nebo pokračování stíhacího letectva. Podle Černochové armáda bude potřebovat do budoucna ve výzbroji 24 nadzvukových letounů. V současnosti si pronajímá 14 letounů Gripen. Modernizaci těchto druhů vojsk musí obrana řešit v příštích letech a ministryně obrany proto zjišťovala, jaká nabídka by mohla přijít z americké strany.

Cílem je nahradit zastaralou výzbroj ze sovětské éry a rychle se zbavit závislosti na Rusku. Černochová v Pentagonu potvrdila, že Česká republika splní svůj závazek dosáhnout do roku 2025 na výdajích na obranu 2 % HDP.

K hladší spolupráci při modernizaci české armády by měla přispět i dohoda o obranné spolupráci s USA (DCA). První krok k vyjednávání o ní už Černochova učinila. S Austinem se shodli, že podpis takové dohody je v zájmu obou zemí. Ministerstvo zahraničních věcí USA potvrdilo, že tento proces oficiálně začíná.

Česká vláda si od sjednání a uzavření dohody slibuje především posílení bezpečnostních záruk. „Podobnou smlouvu mají Spojené státy aktuálně uzavřenou se 24 ze 30 spojenců NATO. Bylo na čase, abychom se k nim připojili také,“ konstatovala Černochová.

Základna USA v Česku? Na seznamu cílů Ruska jsme i bez ní, říká generál Pavel

Pro Českou republiku podle ní bude její uzavření potvrzením, že je pro USA důležitým partnerem, se kterým ji pojí jak působení v zahraničních operacích, tak v rámci mnoha společných vojenských cvičení.

Konkrétním aktuálním příkladem je vznikající mnohonárodní bojové uskupení NATO na Slovensku, kterému Česká republika velí a v němž bude zapojen i americký kontingent.

„Velice děkuji za to, že se Česká republika nabídla jako rámcový partner a hlavní síla ve vznikajícím bojovém uskupení na Slovensku. Oceňuji také, jak se česká vláda staví na stranu Ukrajiny proti invazi Putinova Ruska,“ ocenil ministr Austin s tím, že si dobře uvědomuje, že ve stejné situaci bylo Československo v roce 1968.

Dohoda DCA, k jejímuž sjednání by mělo dojít v následujících měsících, má v prvé řadě upravovat právní postavení příslušníků amerických zbrojených sil v případě, že jim bude potřeba zprostředkovat v rámci plnění jejich úkolů pobyt na území Česka.

Oba státy se vzájemně domluví na přesných podmínkách, které budou pro americké vojáky na území ČR platit. Američané se těmito pravidly budou muset řídit. Jde o dílčí otázky, jako je jurisdikce nad americkými vojáky, odpovědnost za způsobené škody na území ČR a další.

Obsahem dohody budou pak i předem dohodnutá zařízení a prostory v Česku, které budou moci Američané využívat. Například sousední Slovensko, které smlouvu s USA uzavřelo nedávno, umožňuje Američanům využívat dvě letecké základny.

Podle ministerstva obrany budoucí smlouva nepředpokládá vybudování americké základny v ČR, o které se v posledních týdnech na české scéně diskutuje,

Zatímco vyjednávání o DCA je na samém počátku, na okraj jednání ministrů obrany byl formálně završen vznik jiné česko-americké dohody o vzájemném pořizování materiálu a služeb pro účely obrany (RDPA). 

Jedná se o dohodu, kterou schválila ještě předchozí vláda v roce 2019. Jejím účelem je usnadnit podnikům českého obranného průmyslu ucházet se o zakázky amerického partnera. Zajistí, aby nebyly v těchto situacích diskriminovány, protože americká legislativa preferuje domácí dodavatele.

inc natoaktual.cz