O pásových obrněncích chce Černochová jednat už v lednu. Zajede i za vojáky

Vydáno 22.12.2021
Hned v prvním lednovém týdnu chce nová ministryně obrany Jana Černochová (ODS) projednat odsouvanou největší zbrojní zakázku v historii české armády - nákup 210 pásových obrněnců za více jak 50 miliard korun. Kdy padne rozhodnutí, ale zatím není jasné.  

Obrněnce CV90, Lynx a Ascod během zkoušek na Libavé | foto: Lubomír Světnička, natoaktual.cz

„Čeká nás klíčové rozhodnutí ohledně osudu zakázky, kterou mám na stole a o které budeme diskutovat hned v tom první lednovém týdnu. Jsme si vědomi toho, že rozhodnutí bychom neměli příliš dlouhou dobu odkládat,“ slíbila Černochová po úterní návštěvě Generálního štábu.

S náčelníkem generálního štábu, náměstkem pro řízení sekce vyzbrojování a akvizic Luborem Koudelkou, právníky i lidmi, kteří připravovali specifikace zakázky, chce podle svých slov v lednu prodiskutovat všechny možnosti.

Zároveň předpokládá, že od náměstka a jeho týmu dostane návrhy možných variant řešení. Podle nich pak zvolí další postup, který chce probrat i s premiérem Petrem Fialou (ODS).

Klíčový modernizační projekt v podobě nákupu 210 nových pásových bojových vozidel pěchoty (BVP) za zhruba 50 miliard korun na podzim „usnul“.

Finální nabídky od výrobců převzalo ministerstvo 1. září. Předchozí ministr obrany Lubomír Metra (za ANO) s předstihem avizoval, že se zřejmě zakázka kvůli říjnovým parlamentním volbám nestihne dokončit a o jejím osudu rozhodně až nová vláda.

Expertní komise pak na začátku listopadu konstatovala, že nabídky všech tří účastníků tendru nesplňují všechny požadavky a nelze je dále hodnotit. Sice to neznamená, že žádná z firem nebyla z výběrového řízení vyloučena, ale o dalším postupu se teprve rozhodne. Kdy to bude, ale podle svých slov Černochová zatím neví. „Skutečně jsem podrobné informace ještě nedostala. V tuto chvíli ještě nemůžu říci ani náznak směru,“ uvedla.

Nové obrněnce mají nahradit dosluhující BVP-2. Vozidly budou primárně přezbrojeny tři prapory 7. mechanizované brigády z Hranic. Právě tam se chce nová ministryně vypravit v lednu jako na první místo série svých návštěv u útvarů a jednotek.

Obrněnce armáda potřebuje, aby Česko splnilo svůj slib spojencům z NATO a mělo v roce 2026 připravenou těžkou obrněnou brigádu.

ROZHOVOR: Jen umělá inteligence z naší armády špičkovou neudělá, říká generál Šedivý

Podle bezpečnostní analytika a někdejšího náčelníka Generálního štábu Jiřího Šedivého bude nutné prověřit, jaké možnosti realizace projektu existují i s ohledem na to, aby tento jediný projekt nezastavil modernizaci zbytku armády.

„Pořízení nových BVP pro 7. mechanizovanou brigádu je skutečně zásadní pro další vývoj schopností armády, a to v době, kdy se dramaticky zhoršuje bezpečnostní situace na východním křídle Severoatlantické aliance,“ konstatoval.

Vítěz měl být známý už v roce 2019

O největší armádní zakázku novodobé historie za více jak 50 miliard korun se ucházejí britsko-švédský výrobce BAE Systems/Hägglunds AB s vozidlem CV90, americký General Dynamics European Land Systems (GDELS) s obrněncem ASCOD a německý koncern Rheinmetall Landsysteme s vozidlem Lynx.

S nabídkou na účast v tendru oslovilo ministerstvo původně čtyři firmy. Kromě těch, které podaly nabídku, bylo původně účastníkem i německé konsorcium PSM s obrněncem Puma. Ze soutěže ale odstoupilo, protože jeho vozidlo by nenaplnilo armádní požadavky.

Přitom ještě na jaře, kdy armáda všechny nabízené obrněnce testovala, se zdálo být všechno v pořádku. Vozidla podle vojenských expertů splňovala všechny parametry, ale po podání finálních nabídek je hodnotící komise odmítla hodnotit s tím, že nevyhovují.

Proti závěrům komise se ohradila například společnost BAE Systems s tím, že je připravena v tendru pokračovat a vysvětlit případné nejasnosti. „Podali jsme nabídku založenou na našem vozidle CV90 MkIV, která splňuje všechny klíčové podmínky České republiky, včetně požadovaného rozpočtu,“ uvedl mediální zástupce firmy Zdeněk Soudný.

Podle původních předpokladů měl být přitom vítěz známý už v roce 2019, termín se ale neustále posouval i kvůli pandemii covid-19.

Výrobci podle zadání obrany musí uspět hned ve třech klíčových oblastech. Především cena, která má být jedním z klíčových kritérií, by neměla překročit 51,6 miliardy korun. V závěrečném hodnocení má mít cena váhu 55 procent, technické parametry pak 20 procent a ostatní parametry včetně výše zapojení domácího zbrojního průmyslu 15 procent.

inc natoaktual.cz