natoaktual.cz

Summit NATO 2023

Speciální příloha
k summitu ve Vilniusu

  • natoaktual.cz
  • Zpravodajství
  • Informační centrum o NATO
  • nato.idnes.cz

  • Rusko vs. Západ? Zónou střetu bude západní Balkán, varuje generál Breedlove

    10. března 2021  11:39
    Napětí mezi Západem a Ruskem se bude letos koncentrovat na západním Balkáně, předvídá bezpečnostní expert a někdejší vrchní velitel sil NATO Philip Breedlove. Rusko podle něj zintenzivní snahy proti směřování Bosny a Hercegoviny ke členství v Evropské unii a dál bude podporovat Srbsko ve vyzbrojování a v plánech na vytvoření takzvaného "Velkého Srbska".  

    Vrchní velitel sil NATO a amerických jednotek v Evropě Philip Breedlove | foto: US DOD

    „Rok 2021 bude určitě rokem, kdy vzroste napětí s Ruskem, což bude mít přímé důsledky právě pro balkánské země. Ruský vliv je patrný zejména v Srbsku a částech Bosny a Hercegoviny,“ uvedl penzionovaný americký generál a bezpečnostní poradce v rámci virtuální diskuze s novináři.

    Moskva se podle něj zaměří právě na tyto balkánské země, kde se jí už podařilo své zájmy hluboce infiltrovat a může „provádět svou regionální politiku ve smyslu rozděl a panuj“.

    Philip Breedlove

    Čtyřhvězdičkový americký generál ve výslužbě. Sloužil jako stíhací pilot.

    Později zastával několik vysokých velitelských pozic a v letech 2013-2016 působil jako vrchní velitel sil NATO (SACEUR).

    Po odchodu ze služby pracuje jako bezpečnostní expert a poradce a přednáší na univerzitách. Je členem několika vlivných amerických think-tanků, například Atlantic Council nebo Spirit of America. Působí také jako externí poradce společnosti Lockheed Martin.

    Svědčí o tom podle jeho slov i pozornost, kterou zemím věnoval na sklonku roku šéf ruské diplomacie Sergej Lavrov.

    Breedlove předvídá, že lze proto očekávat důrazné vystupování Ruska proti pokračujícímu směřování Bosny a Hercegoviny ke členství v Evropské unii a také další podporu Srbsku pro jeho myšlenku takzvaného „Velkého Srbska“ - s Kosovem, Černou Horu a Bosnou a Hercegovinou jako jeho součástmi.

    Administrativa nového amerického prezidenta Joea Bidena chce mít podle Breedlova v této části světa naprosto jasnou bezpečnostní pozici a využije především NATO jako silnou páku ke stabilizaci jihovýchodní Evropy.

    USA budou Balkánu i širšímu regionu Černého a Středozemního moře věnovat větší pozornost, protože nová administrativa dobře zná geopolitický kontext. „Myslím, že uvidíme vhodný druh pozornosti USA,“ řekl.

    Na zvýšené tempo srbského zbrojení, s pomocí Ruska, by podle Breedlova měla Severoatlantická aliance reagovat daleko aktivněji s otevřenějším přístupem vůči Balkánu a především intenzivní diplomatickou a politickou prací. Ty musí být hlavními nástroji přítomnosti NATO v regionu.

    „Součástí pochopení problému je uznání jeho existence a jeho kategorizace. Myslím, že by bylo velmi užitečné, kdyby se vedení NATO k těmto obavám vyjadřovalo přímočařeji,“ prohlásil.

    Pandemie nesmí ovlivnit investice do obrany

    Spojenci by měli rovněž mít k dispozici scénáře různých možností, které v regionu mohou nastat. Zvláště po nedávných zkušenostech z Černé Hory, tedy nyní členské země NATO, kde se proruská opozice s pomocí sousedního Srbska a Ruska před volbami v roce 2016 a před vstupem do Aliance pokusila o státní převrat a vraždu premiéra.

    Riziko takových bezpečnostních hrozeb roste a podle Breedlova není jisté, zda v současnosti Západ má optimální modely k jejich eliminaci.

    I kvůli tomu by členské země NATO a zvláště v regionu neměli ani s ohledem na ekonomické dopady koronavirové pandemie škrtat v investicích do obrany.

    Amerika je zpátky, uklidnil Biden spojence na mnichovské konferenci

    „Každému je jasné, že úroveň vojenské připravenosti, která zaručuje bezpečnost, není jednoduchá, rychlá ani levná a vyžaduje neustálé investice a cvičení,“ řekl Breedlove.

    K oprašované myšlence „společné evropské armády“ uvedl, že vše, co země EU dělají pro svou obranu je dobré nejen pro unii, ale i pro NATO, protože většina z nich je součástí obou organizací.

    Když tedy evropské státy investují do svých technologií a obraných schopností, ať už na národní úrovni nebo prostřednictvím iniciativ EU či NATO, jde v konečném důsledku o posílení schopností celé Aliance.

    Breedlove však varoval před nesmyslným zdvojováním schopností a kapacit. „Není však dobré, když země investuje do kapacit, které NATO již má,“ konstatoval.

    Upozornil, že jednou z klíčových oblastí, kde Západ dosud neobjevil účinnou obranu, je „šedá zóna“ dezinformací a vlivových kampaní. „Nepřátelé Aliance se silně snaží ovlivnit veřejné mínění Západu. I když je to stále častější téma v rámci Aliance, dosud nemáme odpověď,“ dodal.

    Lubomír Světnička natoaktual.cz

    Barista i záchranář u kanónu

    Říjen 2019

    Poprvé v historii nechala armáda záložáky pálit z kanónů ostrými

    Dny NATO v Ostravě

    Září 2019

    Dny NATO navštívilo 220 tisíc lidí, ukázaly i nové vrtulníky pro armádu.

    Továrna na instruktory

    Červenec 2019

    Britský poradní tým s pomocí Čechů vyškolil už přes 9 500 vojenských instruktorů.

    Mraky prachu, vedro a léčky

    Červen 2019

    Jak vypadá příprava českých vojáků na misi v africkém Mali.

    Partneři portálu

    NATO PDD iDnes.cz Newton Media