natoaktual.cz

Americké bombardéry mají mít stálou pohotovost jako za studené války

23. října 2017  14:14
Americké letectvo se kvůli napětí se Severní Koreou chystá na možnost, že strategické bombardéry B-52 budou stejně jako v dobách studené války v neustálé pohotovosti, připravené i s jadernou výzbrojí okamžitě odstartovat. Podle šéfa letectva Davida Goldfeina jde o realitu globální situace.  

Americký bombardér B-52 přistává na mošnovském letišti | foto: Lubomír Světničkanatoaktual.cz

Podle šéfa letectva sice takový příkaz zatím nepřišel, ale letectvo se na něj raději připravuje. „Je to ještě jeden krok, abychom se ujistili, že jsme připraveni,“ uvedl Goldfein v rozhovoru pro specializovaný magazín Defense One na základně Barksdale v Louisianě během své šestidenní cesty po amerických leteckých základnách, kde jsou dislokovány strategické jaderné síly.

B-52H Stratofortress

  • První prototyp vzlétl v roce 1952
  • Stroj od firmy Boeing má délku přes 49 metrů a rozpětí více než 56 metrů
  • Unese až 31 tun různé munice
  • Vybaven je osmi motory Pratt & Whitney a létá vysokou podzvukovou rychlostí 0,86 mach
  • Posádku tvoří 5 letců - pilot, druhý pilot, bombometčík, navigátor a specialista pro elektronický boj
  • Do výzbroje patří mimo jiné jaderné zbraně - v době studené války tyto stroje neustále držely jadernou pohotovost pro případ nutnosti okamžité jaderné odvety
  • Celkově bylo vyrobeno 744 kusů
  • Operační dostup: 15 408 metrů
  • Bojový poloměr: 7 241 km
  • Maximální dolet: 15 633 km

Jak upozornil, letectvo neplánuje žádné „konkrétní události“, ale vzhledem k současné globální situaci chce být dopředu připraveno.

V praxi by to znamenalo, že konkrétně například právě v Barksdale by na plochách na konci startovací a přistávací dráhy bylo neustále připraveno v pohotovosti několik bombardérů B-52H Stratofortress i s jadernou výzbrojí. V případě nutnosti by tak mohly okamžitě odstartovat. Takovou pohotovost, běžnou v dobách studené války se Sovětským svazem, posádky amerických bombardérů držely naposledy v roce 1991.

Rozhodnutí o uvedení do pohotovosti by podle hierarchie velení učinil buď velitel amerického strategického velitelství John Hyten (STRATCOM), který řídí jaderné síly a nebo generálka Lori Robinsonová, velitelka severní velitelství NORTHCOM, které zodpovídá za obranu Severní Ameriky.

Uvedení do pohotovosti je podle Goldfeina jen jedním z mnoha rozhodnutí, kterým letectvo reaguje na měnící se geopolitické prostředí ve světě - od jaderných zkoušek a raketového programu severokorejského režimu a konfrontační přístup prezidenta Donalda Trumpa až po rostoucí ruské vojenské aktivity.

„Svět je nebezpečným místem a jsou v něm lidé, kteří otevřené mluví použití jaderných zbraní,“ řekl. „Už to není bipolární svět, ve kterém jsme byli jen my a Sovětský svaz. Máme další hráče, kteří mají jadernou schopnost. Nebylo nikdy důležitější si být jistí, že máme tuto kapacitu v pořádku,“ dodal.

Šedesát let ve službě

Na základně v Barksdale podle magazínu už byla zrenovována stará budova v bezprostřední blízkosti dráhy a pohotovostních ploch, kde posádky odpočívaly a čekaly na zaznění sirén. Uvnitř jsou lůžka pro více jak 100 letců, relaxační zóna s kulečníky a televizory.

Fotografie

Americký bombardér B-52H startuje na cvičení BALTOPS ze základny v britském...
Americký bombardér B-52 přistává na mošnovském letišti
Americký bombardér B-52 v doprovodu amerických stíhaček F-16 a jihokorejských...
Americký bombardéry B-52 v Ostravě

Dvousettunové stroje B-52 sice dnes patří již mezi legendární stroje, symboly studené války, ale ve službě stále zůstávají. Už přes 60 let. Původně byl letoun určen k bombardování nepřítele z vysokých výšek včetně jaderného útoku. V americkém letectvu slouží už od roku 1955.

I přes relativní stáří jinak nadčasového stroje americké vzdušné síly plánují provoz těchto letounů díky jejich spolehlivosti až do roku 2040 či 2045, kdy mají být nahrazený novým stroji B-21 Raider. V roce 2015 bylo podle údajů USAF ve službě 58 strojů a 18 v rezervě.

V současnosti jsou letouny používány pro různé druhy misí, stroje byly nasazeny například v obou válkách v Zálivu nebo v operacích v Afghánistánu či naposledy proti takzvanému Islámskému státu.

inc natoaktual.cz
zpět na článek