Armáda musí kanibalizovat obrněnce ze skladů, nákup nových je znovu ohrožen

Vydáno 17.03.2021
Obrana nervózně odpočítává dny do konce března. Do té doby jí vláda slíbila vrátit do rozpočtu 5 miliard korun. Bez nich možná bude muset armáda zapomenout na strategický nákup nových pásových bojových vozidel pěchoty (BVP), které nutně potřebuje. A navíc se kvůli tomu chystá "kanibalizovat" staré obrněnce ze skladů, aby vůbec měla náhradní díly.  

Bojové vozidlo pěchoty brzdí během ukázky na Dnech NATO v Ostravě | foto: Lubomír Světničkanatoaktual.cz

„Konec března je poslední deadline,“ uvedl ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO) na středečním jednání sněmovního výboru pro obranu. Ten proto vyzval vládu, aby do konce března armádě převedla slíbených pět miliard korun, jinak ohrožuje obranyschopnost státu.

Podle ministerstva obrany i armády jsou v případě nevrácení peněz kriticky ohrožena nejen klíčová zakázka na nákup 210 nových pásových obrněnců (BVP) za 50 miliard korun, ale také řada dalších dílčích projektů.

Armáda totiž v současnosti bere peníze na sociální a zdravotní pojištění a na zvláštní příplatek pro vojáky z běžných výdajů. Naposledy jí takto vystačí peníze ještě v dubnu. Pak by se již musely převádět peníze určené na investiční výdaje, tedy na nákup BVP a další techniky. To by musel schválit rozpočtový výbor i vláda.

Armáda kvůli výcviku oživila stará BVP ze skladů. Práce zabraly půl roku

„Takže po březnu se může stát, že zaplatím vojákům poslední výplatu v nějaké podobě a pak na ně nebudu mít a bude se muset sahat do investičních výdajů. Ministerstvo bude muset zastavit projekty a začínáme od začátku,“ konstatoval náčelník generálního štábu Aleš Opata.

Podle náměstka ministra obrany pro akvizice Libora Koudelky by nevrácení 5 miliard v konečném důsledku znemožnilo začít financovat projekt nákupu BVP podle plánu už letos. Přitom pro letošní rok ministerstvo počítalo s platbou 4,2 miliardy.

Ministerstvo má podle Koudelky připravenu variantu, podle které by letos plánovaná první splátka na BVP byla přesunuta na příští rok a vítěz tendru by dostal vlastně dvě splátky najednou.

Největší zakázka je pro obranu klíčová

Jde o největší armádní zakázku novodobé historie. Novými obrněnci má být přezbrojena především 7. mechanizovaná brigáda. V NATO ČR slíbila, že brigádu těžkého typu bude mít k dispozici do konce roku 2026.

Nové obrněnce

O zakázku za 50 miliard korun se v poslední fázi ucházejí tři výrobci.

Britsko-švédský BAE Systems/Hägglunds AB s vozidlem CV90, americký General Dynamics European Land Systems (GDELS) s obrněncem Ascod a německý koncern Rheinmetall Landsysteme s vozidlem Lynx.

Před situací bez nových BVP varoval generál Opata. Upozornil, že armáda už musela obnovit nákupy náhradních dílů na dosud používaná zastaralá bojová vozidla pěchoty BVP-2, která už řadu let přesluhují a v dubnu patrně bude muset rozhodnout o případné „kanibalizaci“ obrněnců ze skladů, aby nějaké náhradní díly vojáci vůbec měli.

Podle poslance Radovana Vícha (SPD) by kanibalizace BVP z „takzvaných nedotknutelných zásob určených například pro mobilizaci měla být považována za vážné ohrožení obranyschopnosti země“.

Nákup nových BVP nabral už nyní několikaměsíční zpoždění. Podle ministerstva obrany jsou na vině nejen nejasnosti kolem rozpočtu, ale i pandemie koronaviru. Armáda kvůli tomu už čtyřikrát odložila testování funkčních vzorků obrněnců, které měli uchazeči o zakázku dodat.

Zatím poslední termín zkoušek je stanoven na období od 26. dubna do 6. června. Pak chce obrana nechat výrobce předložit finální nabídky a vybrat vítěze. S podpisem smlouvy ministerstvo stále počítá letos.

Právě zdržování zakázky poslanci výbor pro obranu ostře kritizovali. „Vymlouvat se na covid není na místě. Jiné země své akvizice neodkládají včetně vojskových zkoušek. Covid tady už máme rok,“ uvedla šéfka výboru Jana Černochová (ODS).

Nečekejte do voleb, varují poslanci

Podpis smlouvy byl původně plánován již na rok 2019, nyní ministerstvo uvádí přelom třetího a čtvrtého čtvrtletí. Připadl by tak na období sněmovních voleb a změny vlády.

O zakázce za 50 miliard korun by tak mohl rozhodovat ministr v demisi či nový šéf resortu, což by ji mohlo ohrozit zcela. Výbor proto zároveň přijal usnesení, ve kterém nesouhlasí s harmonogramem na přípravu zakázky na nákup BVP.

Deset miliard? Co by za ně česká armáda mohla okamžitě pořídit

„Vojáci mají všechno připravené. Největší problém je v tom, že na to nejsou peníze. O bezpečnosti ČR rozhodují komunisti,“ konstatoval poslanec Jan Bartošek (KDU-ČSL) s odkazem na prosincové projednávání o státním rozpočtu.

Právě tehdy na nátlak komunistů vláda škrtla obraně 10 miliard korun výměnou za podporu pro státní rozpočet jako celek. I přes ujištění vlády a premiéra o rychlém vrácení, dostala obrana zpět zatím jen polovinu.

Poslanec Karel Schwarzenberg (TOP 09) označil celou situaci ohledně škrtů a následného vracení peněz za nezodpovědnost a nespolehlivost vlády. „Podle velmi důvěrných informací konflikty kvůli covidu přerušeny nejsou,“ podotkl.

Ministr Metnar v reakci označil pořízení nových BVP za nejdůležitější projekt a připustil, že největší překážkou jsou právě finance. „Plán B? Nepřipravuji žádný, pevně věřím, že strategický projekt dokončíme,“ dodal.

Lubomír Světnička natoaktual.cz