Chceme oživit Alianci, i s Tureckem, slíbil Blinken spojencům

Vydáno 23.03.2021
USA chtějí obnovit partnerství s evropskými spojenci a oživit Severoatlantickou alianci. Při své první návštěvě v sídle NATO to slíbil šéf americké diplomacie Antony Blinken. I přes vzájemné rozpory musí být podle něj součástí i Turecko.  

Americký ministr zahraničí Antony Blinken a šéf NATO Jens Stoltenberg v bruselské centrále Aliance | foto: NATO Photos

„Chceme oživit Alianci, abychom se ujistili, že je stejně silná a odolná vůči dnešním hrozbám, jako tomu bylo v minulosti,“ prohlásil Blinken na okraj dvoudenní schůzky ministrů zahraničí zemí NATO.

KOMENTÁŘ: Co čeká Alianci za Bidena? Posílení Německa, tlak na Turecko

Šéf americké diplomacie přijel do Bruselu spojencům osobně potvrdit, že USA dostojí všem svým závazkům kolektivní obrany. „Je vždy jednoduché brát lehké věci jako samozřejmé, přitom nejméně, co si můžeme dovolit, je brát Alianci jako samozřejmost,“ řekl. 

Předchozí americký prezident Donald Trump závazky několikrát zpochybnil, evropské členy Aliance opakovaně ostře kritizoval kvůli nedostatečným výdajům na obranu a organizaci označoval za zastaralou a nefunkční.

„Po období vnitřních rozporů může být Aliance silnější,“ konstatoval Blinken s tím, že si spojenci ve svých řadách musí udržet i problematické Turecko. Ankara čelí u řady spojenců včetně USA dlouhodobě kritice.

Režim tureckého prezidenta Erdogana v posledních letech prosazuje zcela autonomní a mimořádně asertivní zahraniční politiku v celém svém sousedství – v severní Africe, východním Středomoří, na Blízkém východě a také na Kavkaze.

Ankara momentálně nebere strategické zájmy svých spojenců z NATO vůbec v potaz a Řecku dokonce otevřeně opakovaně vyhrožovala použitím síly. Spojeným státům jsou trne v oku i pragmatické vztahy Ankary s Moskvou a nákup ruských protivzdušných systémů.

Blinken nicméně uvedl, že navzdory otevřeným rozporům, je „Turecko dlouholetým a cenným spojencem“ a Ankara by měla mít sama zájem zůstat mezi spojenci.

Dostavba plynovodu bude problém

Blinken před jednáním ministrů přislíbil, že Spojené státy budou se spojenci sdílet plány na odchody z Afghánistánu. Washington v těchto týdnech vyhodnocuje možnosti stažení amerických vojáků z oblasti.

Americký prezident Joe Biden už ale avizoval, že vzhledem k pokračujícímu násilí v zemi bude těžké dodržet termín stažení k 1. květnu, jak se USA zavázaly loni v mírové dohodě s hnutím Tálibán.

Tálibán vyzývá NATO k odchodu. Až přijde pravý čas, tvrdí spojenci

Právě afghánská mise má být jedním hlavních témat jednání v Bruselu. Před měsícem se ministři obrany NATO shodli, že odchod zahraničních vojáků by měl být podmíněn plněním mírových dohod mezi afghánskou vládou a Tálibánem. Definitivní rozhodnutí ale nepadlo.

Blinken se kriticky vyjádřil také k otázce dostavby plynovodu Nord Stream 2 z Ruska do Německa. Zatímco Německo se zasazuje o dokončení ropovodu, USA prakticky deset let stavbu kritizují. Obávají se, že by Rusko mohlo plynovod zneužívat vůči evropským státům ke zvyšování energetické závislosti.

„Prezident Biden věří tomu, že plynovod je špatný nápad, špatný pro Evropu, špatný pro Spojené státy. V konečném důsledku v rozporu s bezpečnostními cíli EU,“ řekl Blinken s tím, že dostavba má potenciál podkopat zájmy Ukrajiny, Polska a řady dalších blízkých amerických partnerů a spojenců.

S Ruskem jsou podle Blinkena připraveny Spojené státy spolupracovat, pokud to podpoří americké zájmy. „zřetelně Rusko sledujeme,“ dodal s tím, že spojenci se musí společně zaměřit také na Čínu a výzvy, které její velmocenský vzestup představuje.

inc natoaktual.cz