Nikdo nechce novou studenou válku, řekl Biden po schůzce Putinem

Vydáno 17.06.2021
Žádný historický předěl, nový začátek nebo reset vzájemných vztahů. Od první schůzky amerického prezidenta Joea Bidena s jeho ruským protějškem Vladimirem Putinem to v Ženevě ani nikdo nečekal. Spojené státy naopak ukázaly nový pragmatický směr své zahraniční politiky. „USA a Rusko by měly být schopny spolupracovat v oblastech, kde mají společné zájmy," řekl Biden.  

Americký prezident Joe Biden se svým ruským protějškem Vladimirem Putinem na summitu v Ženěvě. U jednání také šéfové diplomacie USA a Ruska - Antony Blinken a Sergej Lavrov (16. června 2021) | foto: wh.gov

Výsledek středeční tříhodinové schůzky v ženevské vile La Grande, kterou střežilo na 3 500 policistů, je sice na první pohled skromný. 

Takové oťukávání, jehož nad očekávání hmatatelným výsledkem je dohoda o návratu ruského velvyslance do Washingtonu a amerického ambasadora do Moskvy, příslib zahájení konzultací o kybernetické bezpečnosti a také nová jednání o odzbrojení.

„Dnes znovu potvrzujeme zásadu, že jadernou válku nelze vyhrát a nikdy k ní nesmí dojít,“ shodli se oba prezidenti ve stručném společném prohlášení, což mnohým evokuje podobně „chudé“ komuniké ze schůzky někdejších prezidentů Ronalda Reagana a Michaila Gorbačova z roku 1985 rovněž z Ženevy.

Jasně ale schůzka také ukázala, jakým směrem by se mohly americko-ruské vztahy ubírat. Šéf Bílého domu vládci Kremlu věcně sdělil, že obě země mohou v budoucnu spolupracovat v celé řadě oblastí, kde mají společné zájmy. Zároveň ale zřetelně vymezil hranice chování, které Washington od Moskvy tolerovat nebude.

Společné komuniké prezidentů Bidena a Putina z Ženevy

A to je zásadní rozdíl ve srovnání s uplynulou érou Bidenova nevyzpytatelného předchůdce Donalda Trumpa, který při setkání s Putinem před třemi lety jakoby „zapomněl“ na své evropské spojence nebo vlastní tajné služby.

„Atmosféra byla pozitivní. Tam, kde jsme se neshodli, jsme to řekli, ale nedošlo k žádnému vyhrocenému sporu,“ popsal jednání Biden. USA a Rusko by podle jeho slov měly být schopny spolupracovat v oblastech, kde mají společné zájmy, a vzájemné vztahy by měly být stabilní a předvídatelné. „Nikdo nechce novou studenou válku... Prezident Putin chápe, že to zjevně není v ničím zájmu,“ řekl.

Podrobně podle jeho slov diskutovali o dalších krocích, které obě velmoci podniknout v opatřeních ke kontrole zbraní. „Abychom snížili riziko neúmyslného konfliktu,“ dodal Biden.

Jednali rovněž o Arktidě, kde Spojené státy podle Bidena chtějí dosáhnout určitého způsobu koexistence cestou spolupráce nikoli soupeření. Za oblasti možné spolupráce, které jsou i v zájmu Ruska, označil americký prezident také Afghánistán, situaci v Sýrii nebo otázky ohledně íránského jaderného programu. Za klíčový zájem pak označil strategickou stabilitu.

„To hlavní je, že jsem řekl prezidentu Putinovi, že musíme mít nějaká základní pravidla cesty, která musíme všichni dodržovat,“ konstatoval Biden. V této souvislosti oba jednali o návrhu, aby určité druhy infrastruktury byly mimo dosah kybernetických útoků. Biden podle svých slov ruské straně předal seznam 16 klíčových entit, definovaných jako kritická infrastruktura - od energetického sektoru až po zásobování vodou.

Biden ale Putinově připomněl že „na stole“ budou vždy také lidská práva. „Mluvili jsme spolu o opozičníkovi Alexeji Navalném, který byl loni otráven, o svobodě slova nebo omezování médií,“ uvedl Biden s tím, že USA hodlají i nadále usilovat o dodržování lidských práv všude po světě. Pokud by Navalnyj zemřel, následky pro Rusko by byly podle Bidena „zničující“.

„Řekl jsem prezidentu Putinovi, že moje agenda nemíří proti Rusku ani nikomu jinému. Je to pro americký lid: boj proti covidu, obnova naší ekonomiky, obnovení vztahů po celém světě se spojenci a přáteli, ochrana našeho obyvatelstva. To je moje odpovědnost jako prezidenta,“ dodal Biden.

Putin se choval jinak

Ruský prezident Putin se choval k Bidenovi jinak, než k jeho předchůdci Trumpovi, kterého v Helsinkách nechal hodinu čekat. I šéf Kremlu hodnotil schůzku pozitivně. Jednání s Bidenem podle jeho slov nebylo poznamenáno nepřátelstvím a oba vyjadřovali touhu pochopit stanoviska toho druhého.

Na otázku, zda dostal pozvání do Bílého domu, Putin odvětil, že amerického prezidenta do Moskvy taky zatím nezval. „Něco takového musí uzrát,“ prohlásil. K Bidenovu březnovému výroku, v němž ruského prezidenta označil za „zabijáka“, ale Putin reagoval s úsměvem. „Vysvětlili jsme si to. Rozhovor byl velmi konstruktivní. Přesvědčil jsem se, že prezident Biden má hodně zkušeností,“ řekl.

Putin po schůzce jako první oznámil, že Moskva a Washington zahájí jednání o možných změnách nedávno prodloužené smlouvy Nový START o kontrole jaderných zbraní. Konzultace podle něj obě země zahájí také na téma kybernetické bezpečnosti. V této souvislosti Putin prohlásil, že „největší počet kybernetických útoků na světě pochází z prostoru Spojených států“. Washington naopak dlouhodobě z hackerských útoků proti USA viní Rusko.

Putin potvrdil, že s Bidenem hovořil také východní Ukrajině či ruské vojenské aktivitě u ukrajinských hranic. O vstupu Ukrajiny do NATO nicméně Rusko podle Putina zatím jednat nehodlá.

Podobně šéf Kremlu řekl, že hovořili také o vězněném ruském opozičním lídrovi Alexeji Navalném. Podle Putina opakovaně ignoroval ruskou legislativu a po příjezdu do Ruska se nechal cíleně zadržet. „K tomu není co dodat,“ řekl.

Lubomír Světnička natoaktual.cz